Recenze: Shannarovy elfeíny


Autor: Terry Brooks

Název originálu: The Elfstones of Shannara

Počet stran: 588

Série: Shannarův meč

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Tisíce let po zničení věku člověka a vědy vládne světu magie, ale hrozí bezprostřední nebezpečí. Horda zlých démonů přináší na zemi smrt. Pouze Wil Ohmsford, poslední z rodu Shannary, má sílu ochránit elfí princeznu Amberle a vydat se na nebezpečnou výpravu za záchranu světa, zatímco vůdce démonů se jej snaží za každou cenu zastavit a znemožnit mu vykonat jeho poslání.
 
Moje hodnocení:

Nejprve je třeba připomenout, že se jedná o 2. díl série. Já sama jsem o tom až do začátku čtení nevěděla a naštěstí příběh navazuje opravdu hodně volně (jen pár zmínek), takže moje neznalost dílu předchozího nevadila.

V knize se ocitáme ve Čtyřzemí, zemi kde vedle sebe v souladu žijí magické bytosti, elfové, trpaslíci, trolové a lidé. Západozemí, kde žijí elfové už mnoho generací chrání strom Ellcrys. Před hrozbou vpádu  démonů, kteří jsou její mocí uvěznění v  bezpečné vzdálenosti od elfů. Po mnoha staletích, ale Ellcrys začíná slábnout a je třeba její znovuzrození. Jak Ellcrys slábne, slábne i hráz, která drží démony. Ti se pomalu začínají dostávat do světa s jediným cílem - zničit a zabít ty, jež je uvěznily.
Jediní kdo můžou démony zastavit jsou poloelf Will Ohmsfor a Amberle.

Amberle je vnučkou krále a vyvolenou, jež se stará o Ellcrys. Nedokáže unést tíhu povinností a utíká ze Západozemí s úmyslem, už nikdy se nevrátit zpět. Nakonec své plány musí pozměnit, a to když se dovídá o Ellcrysině nemoci. I přes počáteční strach a nechuť, je rozhodnuta udělat vše co bude v jejích silách, aby svou zemi a její obyvatele ochránila před nebezpečím. V průběhu knihy se ze zakřiknuté, tiché a bojácné dívenky, stává silná a odvážná postava, kterou jen tak něco nepřekvapí a za splnění úkolu je ochotná položit život.

Jejím společníkem, pomocníkem a průvodcem se stává Will Ohmsford, a to i přesto, že je poloelf léčitel a o bojích a nebezpečných výpravách nemá ani tušení. Svůj poklidný život ale rád vymění a po ujme se role vůdce výpravy, což se mu poměrně daří. Jeho velkou zbraní jsou magické elfeíny, tři kamínky, díky nimž může používat kouzelnou moc. Jedině tak se dá démonům ubránit. Will je ale nedokáže pořádně používat. Ať se snaží jak chce, nedokáže to. Možná je to tím, že je elfem jen z části, nebo má v sobě jistý blok, který mu brání. Musí se však rychle vše naučit, jedině tak dokáží přežít.

Ten, jenž svede Willa a Amberle dohromady, předá  jim elfeíny a působí jako poradce, není nikdo jiný než druid Alanon. Pod jeho dohledem a pomocnou rukou se oba smiřují se svým údělem a obtěžkání jeho radami se vydávají na dlouhou nebezpečnou cestu.

Všechny postavy jsou velmi dobře vykresleny a v průběhu knihy se vyvíjejí. Prostředí, kde se příběh odehrává je propracováno a  k lepší orientaci slouží mapka na deskách knihy, bez které by byla orientace mnohem náročnější.

S orientací v knize, postavách i místech jsem měla v začátku knihy menší problémy - musela jsem se víc soustředit a občas i hledat o koho vlastně jde. Po pár stranách jsem se ale zorientovala a pak už čtení byla hračka.

I přestože fantasy nevyhledávám příliš často, tahle kniha se mi moc líbila. Jediné co bych vytkla je větší množství bojů a jejich popisů a to zejména ve druhé polovině knihy. Chápu, že k tomuto žánru to patří, ale mě o bitvách prostě číst nebaví. Samozřejmě je to věc názoru.

Obálka knihy nejde moc hodnotit, a to z důvodu, že jde o seriálovou podobu obálky. Na přední straně je herec jež ztvárňuje Willa. Přímo takhle jsem si ho nepředstavovala, ale co se dá dělat... Každopádně si umím představit mnohem lepší verze obálky...

 

 

 

Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

8 komentářů:

  1. Já jsem začala přes léto sledovat seriál a jsem naprosto nadšená. ♥ O knížce ale zatím neuvažuji, i když podle tvé recenze vypadá hodně dobře. No ještě uvidím. :D
    Skvělá recenze! :)
    Fandom Before Blood

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Já to mám obráceně, knihu si přečtu ráda, ale do seriálu se mi nějak nechce. Ale jak říkáš, třeba časem. :))

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Já jsem viděla seriál a ten se mi moc líbil, tak se chystám i na knihu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že kniha je docela tlustá a navíc už je to druhý díl! TO tedy nevím, jestli se do série budu vůbec pouštět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem původně neměla tušení, že se jedná o druhý díl. A i přes můj počáteční strach ZO nakonec nevadilo. :)

      Vymazat
  4. Kdysi dáááávno jsem viděla část seriálu a moc se mi líbil. Nikdy jsem ho ale nedokoukala a dneska už závažně uvažuju o přečtení knih. Díky za recenzi. Pomůže mi při rozhodování

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě recenze zaujala, případně ti pomůže s rozhodováním. :) Pokud se do knihy pustíš, přeju, ať se líbí. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.