Recenze: Dívka na kusy


Autor: Kathleen Glasgow

Název originálu: Girl in Pieces

 Počet stran: 409

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Charlotte Davis je na tom zle. V osmnácti letech již přišla skoro o všechny blízké ve svém životě. Ale naučila se zapomínat. Její hluboké jizvy jsou plné bolesti a smutku, ale když zapomenete, naleznete trochu klidu. Nemusíte přemýšlet o otci, o vašem nejlepším příteli, který navždy zmizel ani o matce, která vám nemá co dát.
Kaž
dou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Bolí to dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, abyste našli cestu zpět od kraje propasti.
Hluboce dojemný portrét dospívající dívky na pokraji ztráty sebe sama a její cestě zpět do života. První próza Kathleen Glasgow je dojemně reálný a upřímný. Je to příběh, od kterého se nebudete moci odtrhnout.

Moje hodnocení:

Kniha, která vás naprosto rozloží, rozbrečí a nenechá v klidu... přesně to je Dívka na kusy.

Na začátku se ocitáme v psychiatrické léčebně, kde se mladá dívka Charlotte/Charlie zotavuje ze děsivých zážitků a pokouší se o navrácení své psychiky do původního stavu. Hlavním důvodem proč se ocitá právě zde je její potřeba vše špatné v sobě i svém okolí, ze sebe „vyříznout“. Před očima se nám tak odvíjí příběh dívky, jejíž jedinou možností, jak se se vším vyrovnat je řezání se po rukou, po nohou... to za pomoci ostrého střepu.

Charlie jakožto vypravěčka celého příběhu, nechává nahlédnout do svého soukromí a do své osobnosti. Je krásné vidět, co takovýhle člověk vlastně cítí a že to co dělá, nemusí být nutně kvůli upoutání pozornosti. Je to jen jistá forma vyrovnání se se vším. A že toho na Charlie není málo. Postupem knihy se Charlie dostává z léčebny a pokouší se znovu normálně žít, což není vůbec snadné. To jak se se vším snaží popasovat, s jak málo věcmi je spokojená. Nejen ona, ale i její okolí cítí, že zapadnout do běžného života jen tak nepůjde. Už jen číst o tom je děsivé a dojemné zároveň.

Jedním z jejích velkých pomocníků a ochránců je Micky, dávný přítel, který se dokázal dostat ze dna a teď si žije podle Charlie přímo pohádkově. Je to hodný, laskavý přítel, který se snaží za každou cenu pomáhat, i když ne vždy ví jak na to. Nakonec je to i on, kdo Charlie ublíží, aniž by to sám věděl.

Důležitou roli sehraj mimo jiné i Riley, kterého Charlie potkává ve své nové práci. Ten je názorným příkladem, jak vypadá život s neléčenou závislostí. V jisté fázi působí jako opora, poté ale zabředá do svých problému a naopak se stává přítěží a šipkou k Charliinu starému životu.

V knize se objevuje ještě několik vedlejších postav, které jsou dobře vykresleny, ale s dějem nijak výrazněji nezamíchají.

Kniha je velmi zvláštní, zajímavá a opravdu hodně čtivá. Jednotlivé kapitoly jsou vážně hodně krátké, některé třeba jen na stránku. Vše působí jako by si Charlie vedla deník a my její zápisky četli. Prvních pár stran jsem měla trochu problém se začíst, potom když jsem ale do děje pronikla jsem nemohla knihu odložit. Charliin životní příběh je vážně hodně dojemný a já se hned několikrát neubránila slzám. Z celého srdce jsem jí přála šťastný konec a s hrůzou otáčela další stránky a napjatě očekával co se stane.

Jediné co bych „vytkla“ je velmi časté využívání sprostých slov, a to jak v popisech, tak v běžné mluvě. Chápu, že do prostředí i situací odehrávajících se v knize, se tenhle styl mluvy hodí. Mě ale chvíli trvalo, než jsem si zvykla.

Autorka dokázala skvěle popsat osobnost tímto postiženého člověka a to, jak se s tím později vyrovnává. Nejen psychicky ale i fyzicky, třeba jen to, že nošení krátkých rukávů je skoro nemožné. V závěru knihy je napsáno, jak velké množství mladých lidí, nejen dívek, tímto trpí. Což mě nikdy nenapadlo.

Obálka knihy mě na první pohled zaujala. Možná je to svým způsobem zvrácené, ale uplakané oči a jakoby na části rozdělená dívka se mi spolu s názvem opravdu hodně zalíbily. Očekávala jsem díky ní dojemný příběh, ale to co mě čekal... na to jsem rozhodně připravená nebyla. Kniha mě naprosto dostala. A jsem si jistá, nejenom že o ní budu dlouho přemýšlet, ale že na ni jen tak nezapomenu.



Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak knihkupectví knihy Dobrovský.

12 komentářů:

  1. Moc povedená recenze! A několikátá v řadě, která Dívku na kusy chválí. Mám ji na seznamu a s každým dalším spokojeným čtenářem stoupá výš a výš, budu si ji muset brzy pořídit :) Měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Na knihu se chystám, hlavně ji ted vidím úplně všude a jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí :) doufám, že tam těch sprostých slov není až moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je jich dost, ale jde to vydržet a do příběhu to tak nějak patří. :)) Jinak, souhlasím, že je kniha tak nějak všude. :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. :-) O knize jsem uvažovala a asi po ní po těch ohlasech nakonec opravdu budu muset sáhnout. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze, dokonale jsi mě na knihu nalákala. Je jasné, že to bude silný příběh, na který, jak píšeš, musí mít člověk náladu. Ale určitě zanechá veliké pocity a člověk pak přemýšlí tak nějak jinak. A takové příběhy mám ráda. Píšu na si seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Po pravdě jsem to vůbec nečekala a o to víc jsem byla překvapená... :)

      Vymazat
  5. Opět skvělá recenze. O knize jsem přemýšlela, zaujala mě neskutečně, ale trochu se děsím, jak moc by mě "zdeptala"... Ale šanci jí dát asi budu muset! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, rozhodně ji šanci dej. Rozloží tě? Určitě. Ale stojí to za to. :)

      Vymazat
  6. Krásná recenze. Knížku mám doma půjčenou z knihovny a jsem na ni zvědavá. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.