Recenze: Mořeplavec


Autor: Diana Gabaldon

Název originálu: Voyager

Počet stran: 1 141

Série: Cizinka

Díl v sérii: #3

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!



Oficiální anotace:
K vášnivému setkání Claire s Randallem došlo již dávno. Před dvaceti lety cestovala Claire zpět v čase do 18. století a do náruče galantního Skota jménem Jamie Fraser. Pak se vrátila do svého století, aby porodila jeho dítě. Věřila, že v tragické bitvě u Cullodenu zahynul. Přesto na něj nikdy nezapomněla... a její tělo po něm ve snech stále touží.
Pak Claire zjistí, že Jamie přežil. Vrací se k němu spolu s jejich dcerou a je odhodlaná zůstat s ním v jeho době. Claire si musí zvolit svůj osud a najít odvahu čelit vášni a bolesti, které jí čekají. A také životu nebezpečným intrikám rozpoutaným v rozděleném Skotska. Čeká ji nebezpečná cesta do neznáma, která navždy zpečetí, nebo definitivně zničí jejich lásku.

Moje hodnocení:

Třetí díl ze sérii Cizinka, který ani po tolika stranách a takové době neztratil nic ze čtivosti a zajímavosti dílů předchozích.

Jelikož se jedná o opravdu obsáhlou knihu, není vůbec snadné ji popsat. Děje se v ní toho tolik a vše souvisí se vším. Každá, byť na první pohled nedůležitá informace, je nakonec velmi podstatná pro budoucí děj.

Na začátku knihy se ocitáme spolu s Claire v přítomnosti, kdy žije se svou dcerou Briannou v Bostonu, pracuje jako lékařka a nedokáže, ani po tolika letech co prošla skrz kameny, zapomenout na svou velkou lásku Jamieho. Je zde velmi silně popsána Claiřinu frustrace, nenaplněná touha a pocity rezignace, když si uvědomí, že se do minulosti už nikdy nevrátí. Sledujeme život ženy, která se pere s osudem a snaží se vytěžit co nejvíce. A daří se jí to.
Poté co se s dcerou Briannou vydává na výlet do Skotska, do vesničky, kde vše odstartovalo, začne pomalu rozplétat záhadu, co se vlastně s Jamiem po Cullodenu stalo a že nejspíš přežil.

Díky Claiřinu pátrání se přesouváme do minulosti a z pohledu Jamieho sledujeme jeho strastiplnou cestu z bojiště, přes ukrývání se, věznění, až po pokusy začít nový život. Ani on nedokáže zapomenou. Doufá, že se Claire s dítětem mají co nejlépe a věří, že se brzy setkají v nebi.

Zlomová část příběhu nastane poté co Claire zjistí, jak Jamie dopadl a rozhodne se ještě jednou, tentokrát už naposledy projít skrz kamenný kruh. Loučení je těžké, ale nakonec odhodlaně putuje časem zpět do minulosti. Od té chvíle se kniha mění na akcí nabitý příběh, kde není ani chvíli čas na oddych, nebo nudu. Po dojemném srdceryvném shledání Jamieho a Claire, kteří se neviděli dvacet let, a ve shledání už nedoufali, se pokoušejí navázat tam, kde skončili a začít spolu žít. Tolik let odloučení je ale patrné a tak se nevyhnou velkému vysvětlování.

Jak už název napovídá, podstatná část knihy se odehrává právě na palubě lodi, což není pro nikoho (zvlášť pro Jamieho trpícího mořskou nemocí) snadné. Při své dlouhé plavbě se zažívají množství problémů a komplikací, ale také se konečně pořádně sblíží, vše si vysvětlí a jsou spokojeni, jak jen to je v dané situaci možné.

V knize se objevuje velké vedlejších množství postav. Jsou to naši staří známí, například je to Jenny a Ian, nebo třeba Laoghaire a Fergus. Všichni jsou ale o dvacet let starší a často naprosto jiní, než dřív. Mnoho postav je úplně nových. Důležitou roli hrají děti Jenny s Ianem, a to hlavně mladý Ian, ale také Jamieho spoluvězni, lord John Grey... Potom to jsou také postavy, které se dějem jen mihnou a nejsou nijak více charakterizovány, těch je většina.

Jako vždy je kniha dělená na čísti, které jsou dále děleny na kapitoly (dlouhé kapitoly). Jedná se o velmi čtivý příběh, který je ve správných chvílích napínavý, dobrodružný ale i romantický. Tentokrát se na rozdíl od minulého dílu tolik neřeší politika, která je spíše upozaděna. Několikerá změna prostředí je pro příběh velmi osvěžující a dodává mu na zajímavosti. Spolu s hlavními postavami se ocitáme v Edinburghu, Lallybrochu, Francii, ale také na Karibských ostrovech, což je opravdu hodně zásadní změna.  Pro mě osobně je ale Skotsko stále na prvním místě.

Jsem si vědoma toho, že vysoký počet stran, může mnoho čtenářů odradit. Pokud ho ale kniha zajímá, počtu stran si všímat nebude, naopak si bude, tak jako já přát, aby jich bylo ještě mnohem víc. Rozhodně knihu na stoprocent doporučuju.
Jediné co budu muset u dalších dílů vychytat je to, jak knihu držet, v klidu číst a nezlomit si u toho ruku.

Obálka knihy je seriálová, tudíž jsou na ní vyobrazení Jamie a Claire, mezi nimiž stojí kámen z Craigh na Dun. Přijde mi naprosto dokonalá a krásně ukazuje soužení obou postav a jejich silnou touhu znovu se setkat. Modrá barva spolu s názvem knihy krásně korespundují.



 

 

Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

10 komentářů:

  1. Já se u těch recenzí na Cizinku furt opakuji, viď. :-D Asi tady budu muset čestně přísahat, že jí dám druhou šanci, když ji všichni tak obdivují... Láká mě, že jsou to takové bichličky, to já mám moc ráda. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bichličky to vážně jsou. :)) Já můžu, tak jakok vždy, jedině doporučit. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) O knize už delší dobu přemýšlím, tak snad se už konečně časem rozhoupu k přečtení :D Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Já se na knihu taky nějakou dobu připravovala, přeci jen, není to zrovna jednohubka. :))

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, tuhle sérii mám taky moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Mě se Mořeplavec líbil možná nejvíce ze všech dílů série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to mě se líbily všechni díly stejně, i když je pravda, že co se akce týče, byl Mořeplavace asi nejnabitější. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.