Recenze: Emily Vichrná a rybí ocas

Autor:
Liz Kesslerová

Název originálu: The Tail of Emily Windsnap

Počet stran: 216

Série: Emily Vichrná

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:
Pořádně se nadechni, ponoř se do oceánu, a poznej fascinující svět pod mořskou hladinou! 1. díl bestsellerové série. Dvanáctiletá Emily žije odnepaměti na lodi. Její matka ji ale celý život úzkostlivě drží od vody co nejdál. Přesto nakonec povolí a dovolí Emily chodit ve škole na hodiny plavání. Přihodí se však něco naprosto nečekaného! Jakmile vklouzne do vody, stane se z ní mořská panna. A brzy pozná, že zdaleka není jediná. Pod mořskou hladinou se ukrývá úchvatný, tajemný svět, kde mořské panny studují ve škole mnohem zajímavější předměty – třeba vábení námořníků.

Moje hodnocení: 

Na začátek je potřeba říct, že tentokrát nebudu sama, kdo knihu ohodnotí. V druhé polovině svůj názor na knihu prozradí i moje sestra, od které jsem si knihu vypůjčila, a které za ni moc děkuji. Na první pohled se mi kniha zalíbila a po přečtení si myslím, že se jedná o velmi povedenou knížku, plnou mořských panen, „důležitých“ problémů a pro cílovou skupinu mladších dívek je jistě kniha naprosto dokonalá. Sama si umím představit, jak moc by se mi jako malé líbila

Ocitáme se v přístavním městě, kde hlavní hrdinka Emily žije spolu se svou matkou na lodi. A jak se dá očekávat, z neznámého důvodu její matka nechce, aby začala chodit na plavání ve škole, nebo aby si jen tak zaplavala v moři. Ani jedna z nich totiž plavat neumí. Až jednoho dne Emily matku přemluví a s velkým nadšením dorazí do školního bazénu. Ve kterém jde všechno naprosto skvěle, dokud se neodehraje podivná věc, která Emily vyděsí tak, že se do bazénu už nechce vrátit.
Jak už si jde snadno domyslet, vyzkouší své plavecké dovednosti znovu tajně v moři a promění se v mořskou pannu. Nikomu o tom neřekne, protože dospělí by to přeci nepochopily a tajně začne prozkoumávat oceán.

Emily je typem klasické hrdinky dětské knihy. Je odvážná, milá a laskává, ze strany spolužáků nepříliš oblíbená a sama v hloubi duše ví, že je na ní něco zvláštní. Má také pravdu.

Důležitou postavou je mořská panna Shona, kterou Emily potkává. Spřátelí se spolu a Shona ji zasvětí do tajů světa mořských panen a pomůže jí se vším co je potřeba. Hlavní náplní jejich společných chvil je pátrání po Emyliině otci, který zmizel než se Emily narodila a o kolem kterého je spoustu nejasností a tajemství, která Emily musí odhalit.

V knize vystupují i další postavy, které ale nejsou příliš důkladně popsány. Jedná se o Emilyinu matku, spolužáku, pana Surového, který pracuje jako strážce majáku, ale je na něm něco divného a samozřejmě mořští lidé, se kterými se Emily seznamuje díky nové kamarádce Shoně.

Příběh, přesto že není nijak komplikovaný, je napsán příjemným stylem, velmi dobře se čte a v zásadě vše dává smysl. V textu se objevují jednoduché černobílé kresby, která doplňují příběh. Celkový vzhled knihy je podle mě velmi povedený, při čtení se zdá jakoby se člověk vážně ocitl v moři, čísla stránek jsou ohraničena mušlemi a větší font písma se velmi dobře čte.

Obálka knihy je stejně jako vnitřek knihy naprosto dokonalá. Na první pohled si jí člověk všimne díky jejím krásným barvám,  obrysu mořské panny a nepatrným odleskům, která šíří kolem sebe.

I přesto, že už dávno nepatřím k cílové skupině, čtení jsem si užila a určitě se v budoucnu chystám na další díly.






Stellouškovo hodnocení:


Jak sestra psala půjčila jsem jí knížku. Také jsem si jí přečetla a moc se mi líbila. Myslím, že je hezky napsaná.

Hlavní postava Emily, je statečná, hodná a milá. Spolužáci ji ale moc nemusí, myslí si o ní, že je zvláštní. Což je svým způsobem pravda. Bydlí na lodi se svou maminkou, která jí nedovolí chodit plavat ve škole, ani do moře. Jednoho dne Emily maminku přemluví , aby na plavání mohla. Když ale vstoupí do vody něco se stane. Něco kvůli čemu se už do bazénu nechce vrátit. Nakonec se odhodlá a tajně vstoupí do moře. Při plavání se stane něco nečekaného, stane se z ní mořská panna.  Neřekne to dospělým protože by se mohly ptát: PROČ, JAK, KDY. A to by nechtěla…

Během svého tajného plavání Emily potká další mořskou pannu, Shonu. Spřátelí se a prožijí spolu spoustu dobrodružství. Pátrají spolu po otci Emily, který zmizel, když se narodila. Obě jsou ochotné udělat cokoliv, jen aby ho našly.

V knize se objevují  i vedlejší postavy, jako jsou:  spolužačka která nemá Emily ráda, maminka a pan Surový, který pracuje jako strážce majáku a je na něm něco podezřelého. A samozřejmě také mořští lidé.

Příběh se čte velmi dobře. Je dobře napsaný a malé černobílé obrázky jsou pěkné.  Navíc každá stránka je obložena malými  mušlemi. Do příběhu jsem se vžila. A doporučila bych ho všem holkám které mají rády vodu, mořské panny a podmořské dobrodružství.

Obálka knihy je krásná a díky výrazným barvám a obrázku si jí člověk na první pohled všimne. Vážně se mi moc líbí. Jsem si jistá, že budu číst i další díly.





Pokud chcete Stellouška sledovat můžete tady:

https://www.databazeknih.cz/uzivatele/stellousek-196500
  
https://www.goodreads.com/user/show/83429926-stellou-ek

6 komentářů:

  1. Určitě je nejdůležitější že sestře, která je cílovka se kniha líbila víc než tobě. :-) Kniha vypadá zajímavě a sestra krásně vyjádřila svůj názor na knihu, super nápad. Já chtěla něco podobného dělat s mamkou a babičkou, ale je to s nima komplikované. :-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. :)) Já se tenhle nápad chystala realizovat už dlouho, tak snad to nevypadá špatně. :))

      Vymazat
  2. Jak tak koukám, tak my starší se stále více vracíme ke knihám pro mladší. Asi nám chybí ta bezstarostnost, která z knih přímo sálá. Pěkná recenze a výborný nápad. Je zajímavé porovnávat úhel pohledu cílové skupiny a někoho mimo ní. :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Jednou za čas se rád vrací každý. Jsem ráda, že se ti srovnání našich úhlů pohledu líbilo. :)

      Vymazat
  3. Tahle dvojitá recenze se mi moc líbí.
    Ale myslím, že bych měla stejné pocity jako ty, nejsem cílová skupina :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nejsem ani jedna a už docela dlouho. :))) Jednou za čas, jako odreagování je ale super přečíst si něco takového... :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.