Recenze: Bubny podzimu

Autor:
Diana Gabaldon

Název originálu: Drums of Autumm

 Počet stran: 1 168

Série: Cizinka

Díl v sérii: #4

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018


Oficiální anotace:
Začalo to ve Skotsku, u prastarého kamenného kruhu. Uprostřed něj je vchod, který může otevřít jen několik vyvolených, a vede do minulosti – nebo do hrobu. Claire jím už dvakrát prošla a přežila. Její první výlet ji přivedl do náruče Jamieho Frasera, Skota ze šestnáctého století, jehož láska k ní se stala legendou. Příběh o vášni, který skončil návratem do současnosti, aby mohla porodit jeho dítě. Její druhá cesta, o dvě desetiletí později, je znovu spojila v Americe. Ale Claire tu musela někoho zanechat, jejich dceru Briannu...
A Brianna právě cosi zjistila, a to ji přivádí ke kamennému kruhu a skoku do neznáma. Při hledání matky a otce, se kterými se nikdy nesetkala, riskuje vlastní budoucnost, aby se pokusila změnit historii... a zachránit je. Ale jak se Brianna vrhá do neznáma, možná se setká s někým osudovým anebo zůstane na místě, kam patří její srdce i duše.

Moje hodnocení:

Čtvrtý díl úspěšné série Cizinka, která ani po mnoha stech stran a několika dílech neztratil nic ze své výjimečnosti.

Tentokrát se v knize střídají dvě časové roviny. Jedna ze současnosti kde jsou hlavními aktéry Brianna a Roger, druhá z minulosti kdy se Jamie a Claire zabydlují v Americe, v Karolíně.

Jamie a Claire jsou stále stejně nerozlučná dvojka, přestože zestárli a změnili se, stále se milují, možná ještě víc než dřív. Nebezpečné situace, kterými si museli a stále musejí procházet je spojili a vytvořili mezi nimi nerozlučné pouto. Sledujeme jejich cestu přes Ameriku, kdy se potkávají s mnoha zajímavými lidmi. Mimo jiné se tak otevírá i pohled na tehdejší společnost, přírodu a prostředí. Které se od toho současného jednoznačně liší. Krásně se ukazuje mentalita tehdejších lidí, kteří například neviděli nic špatného na otrokářství, s čímž Claire, která zná dějiny a budoucnost, zásadně nesouhlasí. Velkým zlomem pro oba je přestěhování se na Fraserův hřeben a začátek tvorby nového domova, jejich malého nového světa.

Spolu s Claire a Jamiem se samozřejmě v novém světě ocitají i další z dobře známých postav, jako je mladý Ian se svým psem Rollem, který si pomalu zvyká na nový způsob života, bez rodičů a v odlehlé pustině. Jeho prudká povaha ho nejednou přivede do problémů, ze kterých se ale vždy dokáže s grácií dostane.

Nechybí ani lord John, který se kolem Jamieho neustále motá. Jestli je to cílem nebo náhodou se asi nedozvíme.

O nové postavy také není nouze. Jednou z nejvýraznějších je jistě Jamieho tetička Jocasta, která v Karolíně vlastní rozsáhlé panství. (shodou okolností plné otroků, což je pro Claire šok). Jejím hlavním povahovým rysem je paličatost a hlavně potřeba o všem rozhodovat a vše vědět.

Oproti tomu život Brianny a Rogera se točí v kruzích, ani jeden se nevzpamatoval z Claiřina zmizení. Hodně těžce to nese Brianna, která neví co si počít se svým životem a je stále odhodlanější vydat se za rodiči do minulosti, kde to pro ni nebude vůbec jednoduché. Roger ji věrně následuje kamkoliv z důvodu své velké lásky, o které ví, že je vzájemná a stejně pevná jako ta Claire a Jamieho.

Jak už je autorčiným dobrým zvykem, všechny postavy, které se v knize objevují, jsou výborně charakterově popsány, stejně tak popisy prostředí jsou mistrné.

Díky změně prostředí se zásadně mění i styl vyprávění a celková atmosféra příběhu. Vysoký počet stran na čtivost a zajímavosti vůbec neubírá, právě naopak. Není snad strana, kde by se čtenář nudil. Neustále se něco děje a vžít se tak do příběhu není vůbec těžké. Ke konci knihy člověk přímo lituje, že není stran ještě aspoň jednou tolik.

Kompozičně je kniha rozdělena do několika částí, které jsou dále děleny na kapitoly. V nichž se nepravidelně střídají pohledy ze současnosti a z minulost, která převládá. Čtivosti, nebo pochopení textu to samozřejmě vůbec nebrání. Vždy je dobře pochopitelné, kde se příběh zrovna odehrává.

Díky divoké Americe, Novému světu, kde se příběh odehrává se můžeme lépe seznámit s původními obyvateli indiány, se kterými mají Claire a Jamie tu čest. Při jejich popisech někdy zůstává rozum stát.

Obálka knihy, je krásná a přímo evokuje divokou přírodu Nového světa. Indiánská zbraň (tomahawk?), pistole a kilt, jsou krásným nenápadným symbol spojení ústřední dvojice a jejich světa s tím Americkým.


6 komentářů:

  1. A jéje, u každého dílu Cizinky ti to píšu a musím zase - jednou si tu sérii přečtu, když je tak skvělá! :-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já ti jako vždycky napíšu, že už si jí prostě musíš přečíst. :))

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Bubny podzimu jsem zatím nečetla. Prozatím jsem skončila Mořeplavcem a ten byl úžasný, jako celá tahle série :)

    OdpovědětVymazat
  3. bylo to super cteni, uz mam nachystany na cteni i dalsi dil :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také. :) Musím ho ale nechat na méně hektické období, abych si ho pořádně užila... :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.