Recenze: Marie Terezie: Legendy a skutečnost

Autor:
Jana Janusová

Název originálu: Marie Terezie: Legendy a skutečnost

Počet stran: 194

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Amosium servis

Rok vydání v ČR: 1991


Oficiální anotace:
O životě Marie Terezie.


Moje hodnocení:

Kniha o životě Marie Terezie.

V poslední době se častěji dostávám k literatuře faktu a k historii a tato kniha je přesně spojením obojího. Na jejích stránkách se velmi podrobně, ale také čtivě odvíjí životní příběh jedné z nejznámějších panovnic rodu Habsburků.

Marie Terezie je věčným tématem na školách v hodinách dějepisu. To, co se o ní učíme je jen zlomek z  jejího života. Co všechno vykonala a zavedla, jak nelehký osud měla, ale i to, jak přísná byla k sobě i ostatním, přesně to se dozvídáme na stránkách této knihy. Její osud určitě nebyl snadný a já jako nezávislý pozorovatel žijící o mnoho let později můžu říct, že se s ním popasovala jak nejlépe mohla. Její jméno rozhodně nezůstalo upozaděno, ani se během historie neztratilo ze zřetele dějepisců. Naopak se zdá, že s každou generací je Marie Terezie známější a významnější osobou.

Autorka se v této knize snaží objektivním způsobem zachytit vše o Marii Terezii, v co možná nejpravdivějším světle. Ne nadarmo má kniha přízvisko Legendy a skutečnost. V mnoha případech autorka ukazuje, co je všeobecně přijímáno versus to, co je skutečně pravda.

I přestože se kniha snaží působit jako věrohodný historicky literární pramen, je velmi čtivá. Život a vláda Marie Terezie jsou zde podávány formou příběhu. Nechybí v něm ale ani nejmenší detaily z jejího života.

Velký prostor je dán reformám, které Marie Terezie zavedla. Mnoho z nich je známých, ale objevila jsem i ty, u kterých jsem neměla ani ponětí, že za nimi stojí právě Marie Terezie.

Nejednou jsem při četbě byla překvapená. Například, když autorka popisovala vztah Marie Terezie k Čechám, nestačila jsem se divit. Čechy obecně brala Marie Terezie jen jako dědičné země, které jsou pro ni výhodné a které si je třeba za každou cenu udržet. Jinak jsme jí byli ale naprosto ukradení a svatováclavskou korunu dokonce přirovnala k šaškovské čapce?!? Náš obdiv a láska k ní, rozhodně nepramení z dob její vlády. Tenkrát byli mnozí rádi, že umřela - což je smutné, ale je to tak.

Díky své čtivosti, zajímavosti a historické věrnosti bych knihu s klidným srdcem doporučila každému, koho aspoň trošku zajímá historie. Jsem si jistá, že se díky ní každý mnoho nového dozví.

Obálka knihy je velmi minimalistická, jen v dolní části je malinký portrét Marie Terezie, jinak je kniha čistě v oranžovo-žluté barvě.

6 komentářů:

  1. Marie Terezie mě vždy zajímala a chtěla bych si přečíst Miluj a panuj. Tahle kniha ale také vypadá slušně. No, tak třeba jednou se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluj a panuj mě také zaujala. :) Marie Terezie je určitě zajímavá postava dějin a stojí za to si o ní něco přečíst. :)

      Vymazat
  2. Tahla kniha by se mi skvěle hodila do školy. Zrovna minulý akademický rok jsme se o ní hodně učili. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, trochu pozdě ale přece. :)) Je v ní hodně zajímavých a hlavně nových informací. :)

      Vymazat
  3. Marie Terezie je trochu profláklá, ale zároveň je strašně zajímavé o ní číst. Není to jen "povinná školní docházka". V jejím životě se toho dělo opravdu hodně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. :) A právě tahle kniha dává mnohem víc, než je školní docházka. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.