Recenze: Učiněná katastrofa

Autor:
Jamie McGuire

Název originálu: Walking Disaster

Počet stran: 400

Série: Katastrofa

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Fortuna Libri

Rok vydání v ČR: 2014


Oficiální anotace:
ON – Jmenuje se Travis. Jeho život je plný povolných žen, nepovoleného hazardu a násilí. Jenže zrovna když si myslí, že je nezranitelný, potká JI. ONA – Abby je kombinací nevinné krásy a hříšné minulosti. Vnímá Travise jinak než ostatní a rozhodně nemíní být JEHO další trofejí. ON + ONA – Rozdílné pohledy na jedno společné téma. Tentokrát je na řadě ON, muž s věčným nepokojem v duši. Jak dopadne nejkrásnější milostný příběh jedenadvacátého století?

Moje hodnocení:

Druhý díl ze série Krásná katastrofa, který je vlastně téměř totožný s dílem prvním, pouze ho vypráví jiná osoba.

Vypravěčem a ústřední postavou se tentokrát stává Travis Maddox. Prototyp zlého hocha a lamače dívčích srdcí, který je známý jako největší děvkař a rváč na škole. Jeho charakter a priority se ale otočí poté, co pozná dívku svých snů Abby, do které se na první pohled zamiluje a je ochoten pro ni udělat cokoliv, jen aby jí byl aspoň trochu hoden.

Abby, dívka působící nevinným, laskavým dojmem, si své taktéž silné city nepřipouští. Dlouho bere Travise jen jako kamaráda a někdy je až přehnaně naivní. Buď je vážně tak hloupá a nezkušená, co se mezilidských vztahů týká, nebo prostě doufá, že nikoho nenapadne, že svou naivitu jen předstírá.

Díky vyprávění z Travisova mužského pohledu, je příběh překvapivě o mnoho lepší. Oproti minulému dílu jsou lépe vidět Travisovi pohnutky a to co opravdu cítí. Jeho chování, které působilo jako nelogické a nahodilé se tak konečně alespoň částečně vysvětluje. Celkově je příběh podán logičtějším způsobem, i tak je ale dost přitažené za vlasy, přeci jen je totožné s minulým dílem.

Kromě dobře známého příběhu z minula, se objevují i nové skutečnosti a nové informace, které vrhají na vše nové světlo. Za zmínku stojí Travisovi promluvy se Shepleyim a Americou a s jeho rodinou. Ať už je to v době Abbyiny nepřítomnosti, nebo jejího častého spánku.

Náhledem do Travisova nitra byl také prolog, z doby jeho dětství a smrti matky. Tahle dojemná část je velmi dobře napsaná. V budoucnu u některých pasáží knihy jsem si říkala, že skoro není možné, aby prolog a zbytek knihy, psala jedna a tatáž osoba.  Právě díky němu má kniha něco navíc, něco co předchozí díl neměl.

Spolu s prologem je také důležitý epilog. Ten se odehrává několik let po skončení knihy a krásně příběh uzavírá. Dá se říci, že je takovou tečkou za Abbyiným a Travisovým příběhem. Přestože jejich cesta nebyla snadná a oni svými charaktery a chováním k hladkému průběhu rozhodně nepřispěli, nakonec vše dopadlo nejlépe, jak mohlo.

Mužský pohled dodal celému příběhu na realističnosti. Neustálé odchody a návraty z minulého dílu, byly méně rozepsány a nepůsobily tudíž tak nevěrohodně. Stejně tak děsivá přezdívka Holubička, ze které jsem se po dočtení prvního dílu ještě dlouho vzpamatovávala, byla tentokrát používána v umírněnějším množství. Stále mi vadila, a jenom při pomyšlení na to, že by mi někdo tak říkal, mám husí kůži, ale už to nebylo tak šílené.

Příběhu se musí nechat, že je opravdu čtivý. Stránky ubíhají, člověk ani neví jak. I přestože je tahle kniha o dost lepší než ta minulá, stále je to, řekla bych, lepší průměr. Jako odpočinková kniha, u které člověk nemusí příliš přemýšlet, je ale ideální.

Obálka knihy už není tak povedená, jako ta první, ale Travise, z jehož pohledu je vlastně celý příběh vyprávěn, vystihuje dokonale.

4 komentáře:

  1. Přemýšlím, zda tuto sérii fakt mám zkusit nebo ne. Ale spíše se přikláním k tomu, že ano. Hlavně, když bude léto, tak by byla skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako odpočinek na léto je fajn. :) Hlavně neměj přehnaně vysoká očekávání, jinak budeš zklamaná. :))

      Vymazat
  2. Tahle knížka (respektive série) mě kdysi docela lákala, protože od Fortuna Libri mě zatím snad nic nezklamalo. Ale teď už bych se do toho asi nepouštěla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla také natěšená, a to byla chyba. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.