Recenze: Anna Boleynová - Králova posedlost

Autor:
Alison Weirová

Název originálu: Anne Boleyn: A King's Obsession

Počet stran: 472

Série: Šest tudorovských královen

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: BB art

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:
Mladá žena, která změnila běh dějin. Anna se po letech strávených v královských palácích Francie a Burgundska vrací do Anglie, strhává na sebe pozornost anglického dvora a rozehrává hry dvorské lásky. Když ale král zavelí, všechna hra končí. Anna má ducha i odvahu hodné koruny – a korunu chce také získat. Za každou cenu. Anna
Bol
eynová byla druhou ženou Jindřicha VIII. Toto je její příběh. Historie nám říká, proč zemřela. Tento fascinující román vypráví o tom, jak žila. Alison Weirová rozkrývá životní osudy odvážné a odhodlané ženy.

Moje hodnocení:

Pokračování série Šest tudorovských královen tentokrát o druhé manželce Jindřicha VIII., Anně Boleynové, která se nesmazatelně zapsala do povědomí všech.

Kniha začíná v Annině brzkém mládí a popisuje, jak jako naivní dívka se svými ideály opouští rodný dům a vydává se poznávat svět, coby nová dvorní dáma v Burgundsku, později ve Francii u samotné královny. Po vypuknutí francouzskou-anglické války musí odjet zpět do Anglie, kde se stává dvorní dámou královny Kateřiny - první manželky Jindřicha VIII. Zde s s ním také setkává, a pak už pokračuje dobře známý příběh. Jindřichova vášeň k Anně, pokusy o rozvod, nenávist ke Kateřině.

Je zde zajímavě vykreslený charakter Anny. Postupem času se z naivního děvčete, plného ideálů o světě a manželství, stává žena zkoušená osudem. Zásadně neukazuje pravou tvář a city, naopak se snaží působit tak, jak se od ní požaduje. I přesto je ale nenáviděna poddanými, což jí ještě více zatvrdí. To jak je vykreslena v dobových záznamech a v mnoha současných knihách, jako čarodějnice, která krále uhranula a dělalo jí dobře týrat své okolí, zvlášť královnu Kateřinu a její dceru, vlastně není tak docela pravda. To okolnosti a nelehká životní situace ji k tomu dohnaly. S děsivou přímostí je popsáno, jak se pod tíhou okolností stává někým, kým nechce. Nakonec sama sebou, pro své chování, pohrdá.

Díky tomu, že je kniha vyprávěna čistě z Annina pohledu působí jinak než z pohledu nezávislého pozorovatele. Stává se osobou, kterou si čtenář zamiluje a nelze jí nefandit a nedoufat ve šťastný konec. Přestože všichni víme, jak nakonec Anna dopadla, nedokázala jsem ani já, nedoufat v zázrak a šťastný konec. Zvláště poslední část knihy, kdy byla Anna naprosto zoufalá a jen doufala v královu milost.

Po opravdu hodně dlouhé době se mi stalo, že jsem se na konci knihy neubránila slzám. To je jen důkaz toho, jak moc dobře, emotivně a silně je kniha napsaná. I Annina poprava je napsaná s umem a působí opravdu drsným, těžkým dojmem.

O Anně a Tudorovcích jsem četla již hodně knih. S klidným srdcem můžu říct, že tahle se řadí k těm nejlepším. Autorka se drží historicky věrných událostí, přesto je popisuje s lehkostí a grácií. Annin příběh je jako beletristické vyprávění, podán jí samotnou.

Vzhledem k obsáhlosti knihy není překvapení, že autorka vše do detailu popisuje, ať už jsou to charaktery ostatních postav, místa, nebo vybavení a oděvy. Díky tomu kniha dostává další dávku uvěřitelnosti, reálnosti a historiké věrnosti.

Vzhledem k tomu, že se jedná o druhý díl a Anna Boleynová se s první manželkou Kateřinou Aragonskou zákonitě musela potkávat, a to nejednou, protíná druhý díl první. V zásadě se v určitých místech knih dějí totožné události. Samozřejmě pokaždé vyprávěné z pohledu jiné královny. Tudíž situace působí zcela odlišným dojmem.

Autorka píše velmi čtivě a zajímavě. Dokáže bez problémů podat historii a historická témata způsobem, který nenudí a pohltí každého. Troufnu si říct i toho, komu historie a dějepis nic moc neříká.

Obálka kniha je na první pohled nádherná. Líbí se mi spojení světloučké růžové a zelené barvy. Anna Boleynová je odjakživa moje nejoblíbenější tudorovská královna a tahle kniha to jedině potvrdila.


14 komentářů:

  1. Mám pocit, že tato kniha by byla pro mě. Zjistila jsem, že takto podanou historii mám moc ráda. Takže zkusím celou sérii. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji Autorka píše vážně skvěle. :)

      Vymazat
  2. autorku mám taky vyhlédnutou, doma čekají knihy, ale zatím jsem se k tomu nedostala a další knihy raději nekupovala, doufám, že budu ale nadšená jako ty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že ano. :) Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších autorek. :)

      Vymazat
  3. Jů, tahle série by mě docela lákala! Anna Boleynová je taková profláklá, četla jsem o ní už asi tři knížky, ale bylo by super dozvědět se víc i o ostatních manželkách Jindřicha VIII. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. První dvě jsou všeobecně známé, ty zbylé příliš ne. Také se těším na další knihy, ve kterých se jistě dozvíme mnoho nového. :)

      Vymazat
  4. Podle recenze zní kniha zajímavě. Mám ráda historické romány, jenom jsem je teď dlouho nevyhledávala.
    Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co. :) Pokud máš ráda historické romány, tak směle do toho. :) Určitě nebudeš zklamaná.

      Vymazat
  5. Obálka je opravdu krásná, ale i tebou popisovaný styl vyprávění zní moc dobře. Dříve jsem o historii četla ráda, teď jsem měla zas období fantasy a oddechovek. Kouknu po ní v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme některá období plná jednoho žánru. :) Pokud máš ráda historii, určitě se po knize podívej. :)

      Vymazat
  6. Historické romány moc nevyhledávám, ale přiznám se, že tenhle mě zaujal. Musím se blíže podívat na celou sérii :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že se nejedná přímo o obvyklý román. :) Možná tě zaujme. :)

      Vymazat
  7. o téhle knížce jsem dlouho přemýšlela. Mám ráda historickou literaturu. Přesvědčila jsi mě, že ji stopro napíšu na wishlist. Nejdůležitější je pro mě historická přesnost, tak jsem ráda, že ji mám potvrzenou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To stoprocentně. Autorka je historička, takže jí můžeme věřit. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.