Recenze: Jakub Ludvík: Fotograf duší

Autor: Jakub Ludvík, Lucie Vodáková

Název originálu: Jakub Ludvík: Fotograf duší

Počet stran: 304

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Kontrast

Rok vydání v ČR: 2018



Oficiální anotace:
Ludvík Jakub patří mezi naše nejuznávanější portrétní fotografy a jeho snímky se v průběhu let objevily v řadě domácích i zahraničních časopisů, na obalech mnoha hudebních nosičů i na titulních stranách knih. Měl možnost nafotit snad všechny známé české a některé i zahraniční osobnosti, o čemž mimo jiné vypráví i ve své první biografii.
Mezi lidmi v showbyznysu proslul jak svým talentem – jeho fotografie mají atmosféru a nápad, podle některých dokáže dokonce zpodobnit lidskou duši – tak i rozporuplnou povahou a svéráznými názory. Jak se mu podařilo vypracovat mezi elitu české portrétní fotografie? A kdo je ten, jenž vstoupil do života mnoha slavných českých umělců, sportovců a politiků a zanechal v něm nesmazatelnou stopu?

Moje hodnocení:

Biografie, ve které se fotograf Jakub Ludvík vyzpovídal o svém dětství, dospívání a práci.

Kdo by neznal jednoho z nejslavnějších českých fotografů dnešní doby. Málo kdo ale ví, že stačilo málo a místo ceněného fotografa jsme mohli mít fotbalistu. Kniha Fotograf duší popisu život Jakuba Ludvíka, veselé i smutné a tragické události. Ukazuje ho v novém, lidském světlem.

Kniha je rozdělená na několik částí. V každé z nich se řeší určitá část Jakubova života. Jeho dětství s babičkou a dědou, nelehká situace po smrti matky, nelehký školní život... Velká část je věnovaná, jak už název a profese napovídá fotografování. Jeho tvůrčím nelehkým začátkům, přesidlování z několika atelieru, postupnému shánění klientely a jejich následná chvála.

Další podstatná část knihy je plná krátkých rozhovorů s významnými osobnostmi, které se s Jakubem Ludvíkem znají a které fotil. Mnoho z nich se může pyšnit titulem dlouholetý kamarád. Mezi jeho přátele se řadí například Michal David, Lucie Bílá, Marian Vojtko a mnoho mnoho dalších. Sám Jakub Ludvík říká, že fotil snad každého, na koho si vzpomenete. A to nejen mediálně známé celebrity, ale také politiky a všechny naše prezidenty.

Samozřejmě nechybí mnoho fotek, na kterých je ve většině případů sám Jakub Ludvík se svými přáteli.

Krásně vysvětlený je podtitul Fotograf duší. Všichni Jakubovi přátelé i ti, které někdy fotil, říkají, že je do svého povolání zapálen a nespokojí se s ničím jiným než s dokonalostí. S fotografovanými objekty si povídá a snaží se zjistit, jací jsou. Díky tomu pronikne do jejich nitra a následné fotky to dokazují. Všechny jeho fotografie mají hlubší poselství a spíše než sám člověk je vyfocena a zdokumentována jeho duše.

Tato biografie je překvapivě velmi čtivá. Je zajímavě popsána cesta na vrchol a zdá se, že autorka ani Jakub Ludvík nevynechali nic, objevují se i citlivé informace - jsem si jistá, že ne každý by je nechal "vyklouznout" ven. Před začátkem čtení jsem neměla žádná velká očekávání, nakonec jsem ale z knihy nadšená. Dostalo se mi životního příběhu velmi zajímavé osobnosti, o které jsem měla jen povrchní povědomí. Teď po dočtení, můžu jen obdivovat, jak se Jakub Ludvík dokázal dostat na vrchol, a to jen svou pílí a bezmezným odhodláním.

Jsem si jistá, že se kniha bude líbit každému, kde se zajímá  o české umělce a známé tváře, a nevadí mu číst biografie.

Na obálce knihy je samozřejmě sám Jakub Ludvík, je to přeci kniha o něm.

4 komentáře:

  1. Je dobře, že je kniha tak hezky zpracovaná a obsahuje fotky. Pána bohužel neznám, takže není úplně pro mě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasná, biografii může člověk číst, jen pokud danou osobu zná. :)

      Vymazat
  2. Tato kniha určitě pro mě nebude, jelikož autora neznám a neměla bych z ní takový prožitek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi ne. :) Jak už jsem psala výše, pokud osobnost neznáš, není co řešit. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.