Měsíční shrnutí #40 /duben 2020




Další jarní měsíc je za námi. Není možné, jak rychle to letí.
Já jsem i celý duben strávila doma, a jak to tak vypadá hned tak se ještě do běžného každodenního života nevrátím. Což je na jednu stranu hrozné (když si představím zkouškové atd.) ale na druhou stranu mám čas na věci a koníčky, které jsem dosud zanedbávala. Samozřejmě čtení je mezi nimi také. Právě díky pobytu doma se mi podařilo přečíst tolik knih. Z velké většiny jde o četbu do školy, ale byla jsem překvapená, že se vesměs jednalo o zajímavé a příjemné kousky.

Překvapivě mě (jako introvertovi) nevadí trávit čas doma s rodinou. Samozřejmě mi chybí běžný život, ale snáším to lépe, než jsem čekala. Žádná karanténní deprese a deziluze se nedostavila. Teď se spíše pomalu a jistě dostavuje strach a hrůza z blížícího se zkouškového období.
Jak jste na tom vy? Snášíte pobyt doma také v pohodě?


Počet přečtených knih: 11

Počet přečtených stran: 2 005

Nejčtenější nakladatelství: Academia, Artur, Brána, František Borový, Knižní klub, Maťa, Mladé proudy, Severočeské nakladatelství, SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Triton, Votobia


Autor měsíce: Barbara Erskinová
Proč: Tahle autorka patří mezi mé nejoblíbenější vůbec, a to již opravdu dlouhou dobu. Každou její knihu napjatě očekávám a nikdy mě nepřestane bavit její úžasný styl psaní a příběhy, kde se prolíná minulost s přítomností. Proto není překvapením, že se právě ona stala nejlepší autorkou tohoto měsíce.


Největší překvapení: Mučenky (Marie Majerová)
Proč: Překvapení bylo tentokrát vícero. Hned v několika případech jsem neočekávala příliš, ale nakonec byla velmi mile překvapená. Nejvíc mě asi překvapila právě kniha Mučenky. Autorku jsem znala jen velmi lehce a měla ji zařazenou do kolonky "komunistický autor". Nemohla jsem se ale plést víc. Tahle její kniha je napsána v období 1. světové války a líčí osudy několika žen tehdejší buržoazní společnosti. Rozhodně zajímavé čtení.


Největší zkalmání: Popis jednoho zápasu (Franz Kafka)
Proč: Pro mě se jednalo o prvotinu z Kafkovy tvorby a musím říct, že mi opravdu nesedla. Snažila jsem se, ale povídce jsem prostě neporozuměla a nepochopila, co je na ní tak úžasné. Bohužel jsem zřejmě onu hloubku díla nenašla. I tak bych ale v budoucnu ráda vyzkoušela nějakou jinou (známější) autorovu knihu.


Ženská postava měsíce: Ruth - Strom duchů (Barbara Erskinová)
Proč: Přestože jsem se v mnoha recenzích a komentářích setkala s tím, že čtenáři Ruth haněli, mě byla jako hlavní postava knihy sympatická a líbilo se mi, jak se se vším vypořádala. Je pravda, že co se týče pomoci od okolí, měla neuvěřitelné štěstí, ale co... Bylo by hezké, kdyby to takhle fungovalo.


Mužská postava měsíce: Augustus - Hvězdy nám nepřály (John Green)
Proč: Půjdu s proudem a klidně to řeknu. Augustus se mi jako hlavní mužská postava líbil moc. A to svým optimistickým pohledem na svět, sebevědomím a hlavně sarkastickými poznámkami.


Pár měsíce: -
Proč: -


Nejlepší obálka: Strom duchů (Barbara Erskinová)
Proč: Jednoznačně. Všechny obálky autorčiných knih jsou krásné a tahle rozhodně není výjimkou. Je jednoduchá, ale při tom krásná a tolik toho prozradí.


Nejhorší obálka: Honzlová (Zdena Salivarová)
Proč: Zas jsem měla několik adeptů, ale nakonec jsem zvolila tuhle knihu z jednoho prostého důvodu - skrývá v sobě tolik a podle mě to právě tahle obálka "zabíjí". Mít hezčí a smysluplnější obálku, věřím, že by knihu četlo mnohem více čtenářů a určitě by nebyli zklamaní.

18 komentářů:

  1. Na jednu stranu je fajn být doma, život je klidnější, ale už mi trochu socializace chybí! A to nejen zase takový extrovert :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jak říkáš. Doma jsem ráda, ale jednou za čas, bych ráda zašla mezi lidi. :))

      Vymazat
  2. Četla jsem akorát Hvězdy a ty nebyly špatné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hele já jsem taky introvert, ale rodinu beru jako součást sebe, takže čas s nimi je mi zlatý :D

    Ale jinak tím, že jsem doma pořád s prckem, vidím i lidi občas ráda :D

    OdpovědětVymazat
  4. very nice post dear :)
    Kisses, Buba

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Přečetla jsi pěkný počet knížek. :)
    Já se začínám pomalu navracet do normálu, jelikož mě opět čeká dojíždění do školy na zkoušky a atestace. Takže se mám na co těšit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se také pomaličku začínám vracet k normálu. :) "Volno" uteklo rychle a zkoušky se neodvratně přibližují. :))

      Vymazat
  6. Ty jo, to je hromada knih! Obdivuju! Sice jsem z nich nepřečetla žádnou, ale do Greena jsem četla Papírová města a to k mému překvapení nebylo vůbec špatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě popravdě ani nepřekvapuje. :)) Z Greena jsem byla také mile překvapená.

      Vymazat
  7. Wow, 11 kousků - dobře TY! :-)
    Hvězdy nám nepřály jsem viděla film, ale knihu jsem nečetla. Vlastně žádnou z tvých dubnových knih jsem nečetla .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, teď jsem měla víc času, takže jsem se do čtení ponořila. :)) To, že jsi žádnou knihu nečetla mě nepřekvapuje, většinou to nejsou příliš čtené knihy. :)

      Vymazat
  8. Tomu říkám plodný měsíc! :-) Bohužel jsem z tvého výběru nečetla ani jednu knihu, jen znám Hvězdy, ale kdo ne, že? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plodný opravdu byl. :)) Je pravda, že Hvězdy nám nepřály je opravdu hodně známá kniha. Mnoho lidí ji četlo a zná jí úplně každý. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.