Recenze: Hodná holka, zlá krev

Autor: Holly Jacksonová

Název originálu: Good Girl, Bad Blood

Počet stran: 352

Série: Návod na vraždá pro hodné holky

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

NĚKDO zmizel beze stopy.
NIKDO nechce mluvit.
Ale tentokrát VŠICHNI naslouchají.

Zmizel Jamie Reynolds. Policie nic nedělá. Ani Pipa se nechce do případu zaplést, není přeci žádný profík. Jamieho rodina se k ní ale obrátí o pomoc. Je jejich jedinou nadějí. Všichni poslouchají její detektivní podcast, sledují vyšetřování, ale mlu
vit nechce nikdo.
 
Kolik temných tajemství může městečko skrývat? Jak postupně vyplouvají na povrch, Little Kilton začíná vřít. S každou další stopou je mezi sousedy víc a víc zlé krve. Sama Pipa se ocitá v ohrožení života. Dokáže propojit všechny souvislosti a najít Jamieho dřív, než bude pozdě?

Moje hodnocení:

Kniha Hodná holka, zlá krev je pokračováním velmi úspěšného prvního dílu Návod na vraždu pro hodné holky, která byla jako zjevení z čistého nebe a každý ji chválí. S velkou spokojeností můžu konstatovat, že i tahle kniha je výborná.


Velkou výhodou, kterou je třeba zmínit je první kapitola knihy, kde jsou nenásilnou formou shrnuty všechny zásadní události, které se staly v minulém dílu. Informace o případu, co se stalo, kdo byl vlastně pachatel... Což je skvělé, protože ne každý si všechny podrobnosti pamatuje, obzvlášť pokud čte po delší době. Já sama jsem si téměř po roce od prvního dílu ráda osvěžila některé podrobnosti, které jsem si ne zcela jasně pamatovala. Zároveň se s touto výhodou pojí také jisté varování - není dobré začínat tímto dílem. Člověk by si v podstatě celou první knihu vyspoileroval.

Opět se setkáváme s mladou dívkou Pippou, které ani tentokrát nedokáže držet ruce pryč od záhadného zmizení Jamieho, staršího bratra svého kamaráda Connora. Ani trošku se nezměnila, stále je to prudce inteligentní, nebojácná dívka, která ví, kdy a jak se ptát a chce vypátrat pravdu doslova za každou cenu. Kromě nového případu je stále v procesu "její" předchozí vyšetřovaný případ. O něm podává podrobné informace ve svém podcastu NNVPHH (Návod na vraždu pro hodné holky). V první řadě v něm referuje o průběhu soudu s Maxem Hastingsem, který je obviněný ze znásilnění. Se vším, a že toho není málo, jí pomáhá další dobře známá postava, Ravi. Tito dva parťáci chvílemi stojí zcela sami proti všem, kteří uvažují o tom, že si Pippa všechno vymyslela. Je na ni tak vyvíjen velmi silný tlak ze strany veřejnosti, který je těžké ustát.

Vyšetřování je zajímavé od první chvíle. Neopakují se scénáře z minulého dílu, čehož jsem se upřímně trošku obávala. Žádná šablonovitost není patrná. Napětí, akce a neodhanuletné zamotané zápletky jsou samozřejmostí. Jeden nečekaný zvrat střídá druhý, přesto vše dává smysl a je vlastně naprosto logické, jen velmi dobře skryté. Obdivuji autorku, že dokázala něco takového vymyslet, a tak věrně vykreslit atmoféru. Navíc se kniha velmi dobře čte. Člověk je při postupném vyšetřování a odhalování pravdy napjatý od první chvíle do poslední vteřiny.

Závěrečné rozuzlení mě osobně opravdu překvapilo a nikdy bych ho neodhadla. Konec je silní, emotivní, dojemný a jistým způsobem také otevřený a vybízející k pokračování. (které bude doufám brzy)


Opět není nouze o vyšetřovací protokoly, nahrávky rozhovorů z podcastu, obrazovou dokumentaci, nebo chatové konverzace, které se v průběhu knihy objevují a samotný text tak ozvláštňují a dodávají mu další rozměr. 

Upřímně jsem měla ze začátku určité obavy. První díl byl výborný a byla jsem z něj nadšená, proto jsem se obávala, aby má očekávání nebyla příliš vysoká. Naštěstí se tak nestalo a mé strachy nebyly naplněny. Tenhle díl je perfektní od začátku do konce.

Obálka knihy je taktéž skvělá. Líbí se mi vystouplé prvky, otisky prstů, spojení červené, bílé a černé. Navíc ve spojení s prvním dílem dohromady skvěle ladí.


 




Knihu Hodná holka, zlá krev si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

6 komentářů:

  1. ta rekapitulace prvního dílu je skvělý nápad a určitě to ocenilo více čtenářů :) a je úžasné, že druhý díl drží stejnou kvalitu :) knihy znám pouze od vidění, nechystám se na ně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, rekapitulace byla velkým plusem. :)
      To chápu, nemůžeme číst všichni všechno... :D

      Vymazat
  2. Rekapitulace je někdy moc dobrá, když se to čte po delší dobře. Hlavně, když je podána nenásilnou formou. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu se chystám. A díky tvé recenzi se na ní i víc těším. Tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš na co těšit. :) Přeji, ať se líbí. Myslím, že zklamání nehrozí... :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.