Recenze: Obchůdek s knihami

 
Autor: Rebecca Raisin

Název originálu: The Little Bookshop on the Seine

Počet stran: 320

Série: Kouzelná Paříž

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis

 

 

Oficiální anotace:

Plachá majitelka knihkupectví Sarah Smithová dostala jedinečnou příležitost. Její kamarádka z Paříže jí nabídla, aby si spolu na půl roku vyměnily obchody! Není divu, že s tím Sarah okamžitě souhlasila – vždyť kdo by odmítl výlet do města lásky? Sarah kvůli tomu sice musí opustit rodné hnízdo, ale je přesvědčená, že ji čeká životní dobrodružství. Představuje si, že dny bude trávit toulkami městem, ukusováním croissantů, popíjením café au lait a pozorováním lidí na Champs-Élysées. Ale opravdu bude v Paříži šťastná? Nebo zjistí, že skutečnost není ani zdaleka tak růžová, jak čekala?

Moje hodnocení:

Kniha Obchůdek s knihami je prvním dílem ze série Kouzelná Paříž, která se bude zaměřovat na taje a kouzlo města Paříže.

Tento první příběh se odehrává v prostředí knihkupectví. Takže tématika knih, fungování knihkupectví, práce v něm a popisy zaměstnanců a zákazníků jsou zaručeny. Zvláště, když jde o jedno z velmi starých, honosných a významných knihkupectví v Paříži na břehu Seiny, ve kterém se ocitáme. 

Spolu s knižní atmosférou se přidává také atmosféra předvánoční a neopatrná dávka romantiky. Žádný milovník knih, Francie a lásky tedy nebude zklamaný. Právě naopak. Zároveň je to skvělá odpočinková kniha, která předá určité kouzlo a pocity. 


Není velké překvapení, že zde nejsou žádné příliš dramatické zvraty nebo akce. Vše plyne na příjemné stejné vlně, nic příliš nepřekvapí, ale přesto se příběh velmi dobře čte. 

Ještě jednou musím vyzdvihnout příjemné a zajímavé popisy knih a fungování knihkupectví v předvánočním čase plném hektických nákupů. Popisovány jsou ale také pařížské památky, ulice, kavárny a celková francouzská gastronomie.

Hlavní postavou je Sarah, zakřiknutá dívka z amerického maloměsta, která se rozhodne pustit do odvážného plánu výměny knihkupectví se svou pařížskou známou. Z ospalého maloměsta se dostává do živé metropole, se kterou se musí popasovat. A boj je to náročnější, než se zdálo. Je zajímavé sledovat, jak postupem času prochází nenápadnou ovšem jasně patrnou proměnou. Je to příjemná postava a i její povaha a vztah ke knížkám (možná až moc výrazná) je fajn. 

Sarařiným partnerem je Ridge. Novinář, který žije prací a je popisován jako prototyp fešného muže, který se všem líbí. Mě osobně jeho popis nechával celkem chladnou.

Spolu tvoří hezký pár, ale není mezi nimi cítit v podstatě žádná chemie nebo jiskření. I když jsou popisovány jejich pohledy, cukrování... úplně tomu nejde věřit. Chvílemi mě chování Ridge rozčilovalo a nechápala jsem ani jednu stranu. Možná proto mi ani jejich "láska" nesedla. Upřímně jsem očekávala, že se něco pokazí. Stejně tak druhý pár v knize mi přišel překvapivý a ona chemii mi tam trochu chyběla. 

Romantika prostupuje celou knihou, to ano, ale je to spíše romantika okrajová. Žádné explicitní výrazné scény. Spíš jde o atmosféru Paříže jako města lásky. 

Příběh je z větší části věnován Francii a co se týče amerického města Ashfordu, to tam skoro není. Jen po skypu se dozvídáme, co se tam děje, což je podle mě docela škoda. Ale i tak jsem si pařížské prostředí moc užila. 

Kniha je celkově příjemně napsána a je takovým pohlazením po duši. Pro toho, kdo si chce odpočinout je to ideální volbou.

Obálka knihy je krásná, o tom žádná a přímo ke čtení vybízí.


 

 

 

Knihu Obchůdek s knihami si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

Děkuji za každý váš komentář.