Knihomolský tag


Na blogu Střelenčino knižní doupě jsem narazila na Knihomolský tag. Otázky jsou jednoduché, ale líbí se mi, a protože jsem ještě žádný tag nedělala, řekla jsem si proč neudělat právě tenhle. Doufám, že se vám bude líbit a třeba se v některých odpovědích uvidíte.


1. Máš doma určité místo na čtení?
Nejradši si čtu v posteli. Klidě si ale sednu na židli, do křesla a nebo klidně na zem. Hlavně když je to nějaká dobrá kniha.

2. Záložka nebo náhodný kus papíru?
Už asi 10 let mám záložku, kterou používám do každé knížky. Pravda už není moc hezká, je podlepená kartonem, ale pro mě má velkou citovou hodnotu a tak dokud se nerozpadne (a to se nikdy nesmí stát) jí budu dál používat do každá čtené knihy.

3. Můžeš přestat číst kdekoliv chceš nebo musíš dojít ke konci kapitoly, na konec strany a podobně?
Samozřejmě jsem nejradši když dočtu do konce kapitoly. Když to ale z nějakého důvodu nejde, vždycky dočítám alespoň do konce odstavce.

4. Jíš nebo piješ během čtení?
Většinou si ke knize uvařím kávu. Nerada ale jím, nechci si knihu umazat nebo nějak opatlat a já toho rozhodně schopná jsem.

5. Můžeš při čtení poslouchat televizi nebo hudbu?
Jsem radši když je kolem mě ticho, abych se na knihu mohla soustředit. V autobuse, nebo venku na ulici si klidně číst můžu - hlasy kolem nevnímám. Při televizi mám problém protože částečně poslouchám i to co se děje ve filmu a tak se nakonec pořádně nesoustředím ani na jedno.

6. Jedna kniha nebo všechny najednou?
Na 90% čtu vždycky jen jednu knihu. Ve vyjímečných situacích čtu třeba dvě knihy, ale lépe se soustředím a užívám si ji, když čtu opravdu jen jednu.

7. Čtení nahlas nebo potichu ve své hlavě?
Nahlas jsem si četla jako hodně malá. Teď už o tom dávno nepřemýšlím a prostě čtu v duchu. Jediné hlasité čtení které provozuji je, když si čtu s mladší sestrou.

8. Čteš dopředu nebo přeskakuješ strany?
Jeden čas jsem se před čtením koukala na poslední stránku, teď už to nedělám a prostě čtu od začátku do konce, bez jakéhokoliv přeskakováni. Maximálně se podívám kolik má kniha kapitol.

9. Píšeš do knih?
Nikdy. Přijde mi to jako jejich ničení. Nikoho za to neodsuzuji, ale já to rozhodně nedělám.

10. Jakou knížku máš rozečtenou a jakou budeš číst potom?
Právě jsem dočetla knihu Ztracená v písku od Ivany Špičkové a jako další budu číst Řeku osudu od Barbary Erskinové.






11. Jak nacházíš nové knihy ke čtení?
Poslední dobou jsem začala hodně chodit do knihovny, a tak se to co čtu částečně odvíjí od toho co v knihovně zrovna objevím. Samozřejmě ale jako každý knihomol, sleduji co zajímavého vychází a seznam knih co si chci přečíst, vážně nebere konce.

12. Kdy jsi začala číst?
V podstatě čtu už od malička. Nejdřív jsem četla s mamkou pohádky a potom jsem plynule přešla na dětské knihy, které jsem četla už sama. Takže určitě od nějakých 7 nebo 8 let, čtu sama a často. Samozřejmě se za tu dobu žánry knih co čtu lehce pozměnily. :)

13. Jak často nakupuješ knihy?
Knihy moc často nekupuju. Jak už jsem psala spíš chodím do knihovny, ale když se mi něco opravdu líbí, koupím si to.

14. Jak často se podíváš na poslední stránku knihy?   
To už jsem také psala. Měla jsem období, kdy jsem se skutečně u každé knihy na poslední stránku podívala. To už teď nedělám a nemám ani chuť. Jsme ráda překvapená a tak se nechci o nic ochudit.


Tak všech 14 otázek je zodpovězeno. Doufám, že jste se neunudili k smrti a zvládly jste všechny moje odpovědi dočíst až do konce.
Já jsem si vyplňování užila a snad i vám se budou mé odpovědi líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.