Knihovnování #3


Opět jsem se rozhodla navštívit knihovnu a  jako pokaždé jsem si napůjčovala víc než jsem předpokládala. Povedlo se mi "uloupit" hned několik zajímavých titulů a už teď se nemůžu dočkat ač je začnu číst.


Nakonec jsem vybrala:
- Kruh (Dave Eggers)
- Stínem políbená (Richelle Mead)
- Krvavý slib (Richelle Mead)
- Pomsta a rozbřesk (Renée Ahdieh)
- Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (Olga Tokarczuk)
- Nikola Šuhaj loupežník (Ivan Olbracht)
- Tramvaj do stanice touha (Tennesse Williams)
- Kočka na rozpálené plechové střeše (Tennesse Williams)


Mae Hollandová získala práci v Circlu, nejsilnější internetové společnosti na světě, a nemůže uvěřit svému štěstí. Otevřely se jí tím nejen dveře do světa milých a pracovitých lidí, ale i sportovních klubů, skvělých restaurací a luxusu. Zaměstnanci Circlu používají nejmodernější technické vymoženosti, nosí nejkvalitnější oblečení, stojí u zrodu nových trendů a dokážou svými nápady a oddaností obrátit běh světových událostí k lepšímu. Navíc ve všech situacích drží pospolu a o každém svém kroku se informují na sociálních sítích. Mae tak víří v kruhu pracovních povinností, virtuálního přátelství, rostoucí sebedůvěry a stále větší zodpovědnosti a ani si nevšimne, jak se vzdaluje běžnému kontaktu s rodiči a přáteli… Opravdu chceme jeden o druhém vědět všechno, nebo je to na škodu? Máme ve světě sdílení informací ještě právo na tajemství a soukromí?

Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.
Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!
Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?
 
 Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů. Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra? V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

 V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku, aby ji ráno nechal oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen rozhodnutá zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy.
V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. I když ví, že každá noc může být její poslední. Avšak Chálid je jiný, než jakého si ho představovala. Za zrůdou se skrývá ztrápený kluk a Šeherezáda, aniž by chápala, jak je to možné, se do něj zamiluje. Jak jen mohla? Vždyť je to neodpustitelná zrada. V honosném paláci zjistí, že ne vše je takové, jaké se jeví, ale i přes svou lásku je rozhodnutá pomstít svou přítelkyni. Může v tomto světě plném příběhů a tajemství přežít láska? A znamená vůbec něco?

Román Olgy Tokarczukové by bylo možno označit jako „morální thriller“. Hlavní hrdinkou příběhu je Janina Duszejko, stavební inženýrka, která si musí vydělávat na živobytí jako učitelka angličtiny a zeměpisu na škole v Kladské kotlině, na česko-polském pomezí. V zimě pracuje také jako správkyně letních bytů. Její vášní je astrologie a nade vše miluje zvířata. Snaží se jim všemožně pomáhat a chránit je, bojuje proti lidem, kteří jim ubližují. Varuje před nerozvážným ničením přírody, vidí lidské osudy vepsané do hvězd. Patří k okruhu nadšených čtenářů anglického básníka Williama Blakea (název knihy je citát z jeho básně). Jednoho dne je Janinin soused nalezen mrtvý. Následuje další vražda a pak další... Pytláci i významní členové společnosti záhadně umírají. Jen zvířata jsou němými svědky. O těchto vraždách hrdinka něco ví, policie ji však ignoruje – jenže Janina Duszejko dokáže číst ve hvězdách...
 
 
Nikola sloužil za války u uherského pluku, ale protože nehodlal nasazovat vlastní život pro cizí pány, rozhodl se dezertovat. Začal se pak živit zbojnictvím a v okolí se začala roznášet legenda o kouzelné větvičce, jež od jeho těla odráží kulky...

Vrcholné dílo moderního amerického psychologického dramatu z roku 1947. Příběh odehrávající se po válce ve francouzské čtvrti New Orelansu sleduje hluboce niterný život citlivé a iluzí plné Blanche DuBoisové, přijíždějící navštívit svou vitální sestru Stellu, která se provdala za primitivního hrubce Stanleyho Kowalského. Ve chvíli kdy si žena poznamenaná smrtí homosexuálního manžela myslí, že našla štěstí v novém vztahu, dojde k zborcení veškerých iluzí.





Neschopnost komunikace mezi nejbližšími, touha po penězích, bolestná odhalení pravdy, strach ze smrti, ale zároveň ze života ve lži, pocity opuštěnosti v blízkosti těch, které milujeme. To vše čtenář nalezne ve hře jednoho z největších dramatiků 20. století




10 komentářů:

  1. Parádní úlovky :) Kruh už mám také zamluvený v knihovně a Vampýrská akademie je úžasná série :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Kruh jsem právě dočetla a je to úžasné čtení...:)

      Vymazat
  2. Pěkné kousky! :) Kruh vypadá hodně dobře, ten bych si určitě přečíst chtěla... a když k tomu ještě říkáš, jak je úžasný, je to tutovka :) A Pomstu a rozbřesk mám na seznamu delší dobu:) Ať se ti knížky líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kruh mám také v hledáčku a to díky stejnojmennému filmu, který má vyjít. O knize jsem se dozvěděla až s filmem. Co se týče Vampýrské akademie, četla jsem první dva díly a tohle není nic pro mě :-) Hezké čtení přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Kruhu také dozvěděla díky filmu. Od VA jsem nevěděla co čekat, ale překvapivě se mi zalíbila...takže další díly jsou nutnost. :)

      Vymazat
  4. Pěkné kousky. Vampýrskou akademii jsem chtěla kdysi přečíst, al nevím, jestli se k ní někdy dostanu. A na Nikolaje Šuhaje jsi mě navnadila, asi po něm také podívám :D Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já jsem o VA taky dlouho přemýšlela a nakonec jsem ráda, že jsem se k nim dostala. A Nikola Šuhaj....nebýt školy asi bych po něm nesáhla. :)

      Vymazat
  5. To jsou knihy pro mě hodně netypické, ale rozhodně mě zajímá tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě některé taky. Můj názor se dozvíš...brzy. :)))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.