Recenze: Domek u lesa

Autor: Mary Ellen Taylor

Název originálu: Spring House

Počet stran: 368

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Román plný lásky, tajemství a vzpomínek.

Těhotná Megan nechce stále jen truchlit nad smrtí svého snoubence, proto se vrhá do práce na vysněném projektu: touží vrátit původní velkolepost Zimní vilce, kterou nechal vystavět její prapradědeček na pobřeží Virginie. Z domu se má stát turistická atrakce, kterou Cape Hudson, město plné
jižanské historie, rozhodně potřebuje. Oporou se jí stanou nejen místní obyvatelé, ale hlavně jeden přítel z dávné minulosti.

Ve správcovském domku u lesa objeví v utajené skrýši staré dopisy, v nichž se před jejíma očima začne odvíjet podmanivý životní příběh mladé ženy, která se na cestu za svými sny vydala už před celým stoletím. Megan se s každým dalším dopisem nechává unést do jejího fascinujícího světa plného mnoha rodinných tajemství.

Ale svá tajemství má i Megan…

Moje hodnocení:

Kniha Domek u lesa je volným pokračováním knihy Dům v zátoce, který společně se Starým sídlem, které ale nepatří do série, vyšel v loňském roce. 

Opět se ocitáme v krásném prostředí okolí Zimní vilky a Jarního domku a setkáváme se s dobře známými postavami. Jsou jimi například Lucy se svým partnerem Hankem a Natashou nebo Megan, která se v minulé knize spíše jen mihla, za to teď se jedná o hlavní postavu, kolem které se točí veškerý děj.

Tentokrát je tedy Megan ústřední postavou a právě jejíma očima sledujeme příběh. Má vystudovanou historii a je tedy naprosto kvalifikované k úkolu, kterým byla pověřena, a to rekonstrukce a restaurování Zimní vilky a v první řadě Jarního domku. Megan je těhotná, ale její bývalý snoubenec tragicky zemřel, i to je jeden z důvodů proč se Megan pouští plně do práce. Aby zapomněla. Potýká se s těhotenstvím, hromadou práce, rekonstrukcí... Naštěstí má kolem sebe spoustu dobrých přátel a lidí, kteří jsou ochotni jí kdykoliv pomoc, ačkoliv ona sama potřebu pomoci a přiznání slabosti tvrdohlavě odmítá. Vše chce zvládnout sama a dokázat sobě i ostatním, že na to má. Ve výsledku je ale za občasnou pomocnou ruku ráda.  


Společně s rekonstrukcí Jarního domku se pomalu vynořuje dávno zapomenutá minulost. Za mnoho let se v něm nashromáždilo nepřeberné množství věcí (odpad, zbytečnosti, nábytek, knihy, ale také tajemné dopisy). Díky nalezeným dopisům, deníkům a dalším drobnostem se pomalu noříme do minulosti a rozplétá se mnoho let spící historie rodiny. V minulé knize byla hlavní pozornost věnována příběhu Claire, teď je aktérkou její nejmladší sestra Diane, o které nejsou téměř žádné dochované zprávy a neví se, co se s ní vlastně stalo. Její osud je tedy pomalu rozplétán. 

Linka z minulosti je ze začátku trochu nudnější. Diane jako mladá dvanáctiletá dívka vypráví o svém novém životě. Postupně ale její příběh nabírá na napínavosti a zajímavosti. Za dobu, kdy ji sledujeme, se několikrát objeví nečekané zvraty. Její osud rozhodně není jednoduchý ani snadná. Vyprávění z období minulosti má poměrně široké rozpětí od roku 1900 do 1939. 

Obě časové roviny jsou skvělé, promyšlené a výborně se doplňují. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, ve výsledku do sebe vše zapadne a minulost se současností se propojí. Vše je velmi dobře graficky odlišené. Vždy je zvýrazněno jméno vypravěče, nejčastěji Megan v současnosti a Diane v minulosti. Dále je zmíněno místo a časové období, v případě současnosti i hodiny. Takže je orientace opravdu snadná a není možné se v dějových linkách ztratit. 

Velké pozitivum je zakreslený rodokmen rodiny na začátku knihy. Minimálně z počátku čtení je ideálním pomocníkem pro lepší orientaci, protože postav je poměrně hodně a v minulosti jsou rodinné vazby dost zamotané plné nevlastních/odložených dětí, zvláštních vztahů...

Autorka opět dokázala vymyslet zajímavý napínavý příběh z nádherného prostředí a skvěle propojit příběh ze současnosti a z minulosti. Navíc jde o čtivý příběh, který má v sobě zvraty, romantiku a dávno zapomenutou historii.

Obálky knihy je stejně krásná jako u autorčiných předchozích. Mně osobně přijde naprosto nádherná. Jen co ji člověk uvidí, má chuť se do ní pustit.





Knihu Domek u lesa si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

Děkuji za každý váš komentář.