Recenze: Prolhaný život dospělých

Autor: Elena Ferrante

Název originálu: La vita bugiarda degli adulti

Počet stran: 366

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Prostor

Rok vydání v ČR: 2020


Oficiální anotace:

„Dva roky předtím, než otec odešel z domova, řekl mojí matce, že jsem strašně ošklivá,“ zahajuje své vyprávění dospívající Giovanna, hlavní hrdinka nového románu Eleny Ferrante. Světoznámá autorka ságy Geniální přítelkyně přichází s dalším podmanivým příběhem o cestě z dětství do dospělosti, v němž zpochybňuje mýtus šťastné rodiny. Giovanna vzpomíná, jaký zničující vliv na ni měla otcova slova, jež zaslechla ve dvanácti letech. Své rodiče, vzdělané učitele pohybující se v intelektuálních kruzích, zdánlivě neporazitelné a milující, začne vnímat jinak. Když se ptá, proč se nikdy nesetkala s rodinou svého otce, setkává se se lží, přetvářkou a spletitými rodinnými vztahy. Klíčovou v jejím odcizení se stává teta Vittoria, otcova sestra, kterou kdysi „odříznul“.

Ferrante zůstává i v tomto románu věrna Neapoli, tentokrát je to Neapol 90. let minulého století. Giovanna se zmítá mezi dvojí tváří města – bohatou s maskou kultivovanosti a chudou, divokou a vulgární. Kde najde spásu?

Moje hodnocení:

Kniha Prolhaný život dospělých je zvláštním příběhem a vhledem do italské společnosti očima mladé dívky, která pomalu poznává svět dospělých.

Hlavní postavou a zároveň vypravěčkou je mladá dívka Giovanna. Setkáváme se s ní, když je jí 12 a příběh končí zhruba v jejích 15 letech. V souvislosti s jejím dospíváním a tělesnými i duševními změnami, spolu s ní pronikáme za dosavadní oponu, přes kterou nahlížela na svět. Mizí její dětský pohled a nahrazuje ho zhnusení nad dospělými, kteří říkají, co má dělat a přitom se podle toho vůbec nechovají. Jde o pohled do světa dospělých, kde všichni lžou, neříkají pravdu, nebo jen polopravdy, upravují skutečnost a chovají se zvláštně, když hází špínu jeden na druhého. 

Důležitým mezníkem je pro Giovannu setkání s tetou Vittorií, kterou její rodiče zavrhují a distancují se od ní. Zejména její otec, který je Vittoriiným bratrem, ale zpřetrhal s ní všechna pouta. Díky Vittorii poznáváme společně s Giovannou odvrácenou stranu Neapole, a "horší" méně vzdělanou část společnosti hovořící dialektem. Společně s touto společností se na povrch dostává také odvrácená strana Giovannina otce a podivnost morálky, kterou jí vštípil. Skrze Vittoriino dosti zmatené vyprávění se objevuje otcovo mládí a chyby, kterých se dopustil a Vittoria mu je nemůže zapomenout. 

Prostředí italského města Neapol je skvěle zpracované a je z něho cítit ona italská atmosféra. Zajímavé je srovnání lepší a horší části města. Lepší bohatší část, kde žije Giovanna, její rodina a přátelé proti horší chudší části, v níž žije Vittoria. Srovnáván je také jazyk, a to spisovná italština s nespisovným dialektem s vulgárními hrubými prvky. 

Kromě zmíněných postav se v knize objevuje celá řada dalších méně významných. Některé prohodí pár slov, jiné se jen mihnou. Za zmínku stojí Giovanniny kamarádky a jejich rodiče, nebo Giulianna a Roberto. I málo významné postavy určitým způsobem dotvářejí pohled na prostředí dospělých.

Giovanna jako vypravěč vůbec nepůsobí dětsky, naopak. Jejíma očima sledujeme vše a její postřehy jsou překvapivě většinou logické, pochopitelné a dávají smysl. Vše je ale popisováno specifickým nezúčastněným způsobem.

Příběh jako takový vlastně není to hlavní, spíš jde o atmosféru a nahlédnutí do přetvářky dospělých aktérů a postupné odkrývání jejich tajemstvích. Symbolickou roli hraje vzácný krásný náramek, ale také přechod dítěte v ženu. 

Co mě zklamalo a překvapilo, byl konec. Je takový nijaký, neurčitý, otevřený. Neuzavřelo se v podstatě nic. Ale v životě to tak chodí, takže možná proto autorka zvolila právě tento otevřený nic neříkající konec se spoustou otázek.

Obálka knihy je hodně minimalistická. Z počátku se mi příliš nelíbila, ale zjistila jsem, že při bližším pohledu mě na ní něco přitahuje.



10 komentářů:

  1. od autorky jsem nic nečetla :) znám ji, ale její knihy mě nelákají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jméno je hodně známé i mezi lidmi, kteří knihy nečetli. :) Určitě je třeba mít na (minimálně tuhle) knihu náladu. Je to náročnější příběh.

      Vymazat
  2. Píšu na seznam. Něco takového bych si chtěla přečíst. Už dlouho hledám knihu, která by se týkala dospívání a Itálie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tuhle knihu vřele doporučuji. :) Je spíše netypická, ale stojí za přečtení.

      Vymazat
  3. Od této autorky jsem také zatím nic nečetla. Ale věřím, že je to zajímavé, i když náročnější čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je to náročnější ale stojí za to. :)

      Vymazat
  4. Od autorky jsem nic nečetla, i když jsem se snažila číst knihu Geniální přítelkyně, ale nějak mě to nechytlo hned na začátku. Nechystám se číst další její knihy, :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Geniální přítelkyně docela láká, ale potřebuji na ni mít dostatek času a hlavně tu správnou náladu. :)

      Vymazat
  5. Tak tuhle knihu vůbec neznám, ale ta italská atmosféra mě celkem láká 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za zmínku, a pokud tě zaujala, vřele doporučuji. Italská atmosféra je zde opravdu silně patrná. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.