Recenze: Habibi

Autor: Baja Dolce

Název originálu: Habibi

Počet stran: 400

Série: Habibi

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Venupress

Rok vydání v ČR: 2023

 

Oficiální anotace:

Vítejte v klubu LocalX. Čeká vás strhující prohlídka podsvětí. Pozor! Vstup je možný pouze na vlastní riziko.
Harry žije dvojí život. Přes den zastává váženou funkci redaktora v rodinném nakladatelství, v noci je manažerem pochybného nočního klubu. Habibi, jak jej přezdívají v podniku neřestí, balancuje na tenké hraně zákona a m
orálky. Co se stane, když se jeho dva zcela odlišné světy propojí díky spolupráci s mladou a ambiciózní Cassie? Změní se jejich počáteční jiskra na spalující oheň? Vášnivá a temná romance Habibi vám strhne růžové brýle a odhalí skutečný svět bez pozlátka.
Slovenská autorka Baja Dolce debutovala s úspěšnou romanticko-erotickou trilogií Placebo a po ní čtenáře provedla příběhem tří generací v magickém románu Hořkosladké esence. Román Habibi se hned po vydání stal bestsellerem a dočkal se překladu do českého jazyka. V roce 2022 vyšlo i druhé pokračování této dark romance série pod názvem Candy.

Moje hodnocení:

Kniha Habibi s podtitulem Ukážu ti svět bez cenzury je označena jako dark romance. Je tomu skutečně tak, ale zároveň v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. 

Hlavní hrdinkou je studentka Casiie, která přichází do nakladatelství s cílem napsat skvělou knihu a zúčastnit se literární soutěže. Její rukopis dostane na starost Harry Linton, nepříjemný bručoun, který vypadá, že mu na Cassie i na soutěži vůbec nezáleží a naopak ji chce spíš potopit. 

Cassie je naivní, pozitivně naladěná osoba, která se na každém snaží vidět to nejlepší. Je tichá, ale v případě potřeby se umí ozvat a má v sobě jistý plamen, žár v očích, jak říká sám Harry. Skrývá toho daleko víc, než se může zdát a její tajemství je nečekané, matoucí a rozhodně velmi originálně pojaté.

Naopak Harry je pravým opak. Přes den pracuje ve vydavatelství, v noci se mění v Habibiho vedoucího nočního podniku LocalX. Má dvě tváře, ale je jasné, že je to vysoký, svalnatý, potetovaná drsňák s pronikavým pohled a zvláštní povahou. Bere si, co chce a neomlouvá se, žije přítomností a neřeší, co bude v budoucnosti. Prostředí, ve kterém se pohybuje, ho naučilo a i díky tomu stojí vysoko v hierarchii.

Ve vyprávěné se střídají oba a je vidět, že jsou každá z jiného světa, protože jejich nahlížení na stejné situace je diametrálně odlišné. Od začátku je mezi nimi jasně patrná chemie. Jiskří to, i když se tomu oba ze začátku brání. Pak, když se přitažlivosti vzájemně poddají, je jiskření ještě výraznější. Jejich vztah se dá označit jako zvláštní. Ale scény s nimi jsou skvěle popsané, a to jak ty erotické tak konverzační. Stojí za to.

Stejně tak prostředí je skvěle vykreslené. Kontrasty mezi obyčejným běžným životem a nočním klubem, kde se žije podle zcela jiných pravidel. Místy jde až o drsné, tajemné čtení, ale hodně zajímavé.

Jak jsem zmínila, není to jen román s erotickými prvky, ale objevují se i závažnější témata (psychické problémy, násilí, znásilnění, závislosti, rodinné problémy...). Zejména části související s Cassie mě dostaly a naprosto jsem je neodhalila. Autorka zásadní informaci servírovala postupně pomocí několika nejasných nápověd, ale mě trvalo skoro až do oné zásadní pasáže, než jsem odhalila a pochopila, o co jde a dostalo mě to, naprosto. 

Samozřejmě nechybí erotické scény, kterých ale překvapivě není tolik, kolik jsem očekávala. Pozitivem je, že jsou kvalitně popsané, nepůsobí vulgárně, přesto vyznívají výrazně. Slovní zásoba je decentní, což je fajn, ale někdy je to možná až moc.  

V průběhu příběhu se objeví hned několik zásadních zvratů a nechybí ani akční scény. Autorka píše skvěle a evidentně přesně ví, co dělá. Její styl mi byl velmi sympatický, píše zajímavě, čtivě a je skoro nemožné se od knihy odtrhnout. Člověk prostě musí číst dál a dál. Kdyby měla kniha více stran, nebránila bych se tomu.

Na konci knihy je malé nakousnutí dalšího dílu s názvem Candy. A já naprosto jistě vím, že ten si nemůžu nechat ujít. Pevně doufám, že bude brzy přeložen do češtiny, jinak sánu po slovenské verzi.

Obálka kniha je pěkná, tajemná a k obsahu se skvěle hodí. Co musím vyzdvihnout a pochválit je nádherná ořízka. Kéž by ji u nás mělo více knih.


6 komentářů:

  1. Vypadá to na knihu, kterou si musím nutně přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepochybně! ;) Od teď ji budu doporučovat úplně všude. :)

      Vymazat
  2. tuto knihu vídám všude :D asi si ji půjčím od kamarádky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že je vidět úplně všude. Ale, podle mého názoru, je to zcela oprávněné. :) Opravdu stojí za to.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To jsem ráda. Jen do toho. :D Zajímalo by mě, co na ni řekneš.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.