Recenze: Pekárna plná života

Autor: Ruth Kvarnström-Jonesová

Název originálu: Julstök i Halleholm

Počet stran: 384

Série: Pekárna s vůní skořice

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!


Oficiální anotace:

Do Halleholmu, idylického pobřežního maloměsta nedaleko Stockholmského souostroví, dorazil podzim. Život Lovisy Lindegrenové se po událostech knihy Pekárna s vůní skořice konečně ustálil. Se svou Pekárnou má velké plány a slibně se vyvíjí i její vztah s Axelem. Když však do jejich životů zasáhne nemoc, klid a pohoda jsou ty tam.

L
ovisu totiž přese všechno dobré, co v posledních měsících zažila, nepřestávají pronásledovat vzpomínky na sestru Cecílii, která podlehla rakovině. Jak se vypořádá s tím, že by další blízký člověk měl podobně trpět?

Dokáže být svým milovaným oporou? Navíc se zdá, že nejde o jedinou krizi, která má město s blížícím se sněhem postihnout. Podaří se Algotovi, nejoblíbenějšímu halleholmskému důchodci, zdárně najít rodinu na druhé straně zeměkoule? Jak si má Lovisa vysvětlit záhadné chování své nejlepší přítelkyně Rebeccy? A dokáže se konečně vyrovnat se ztrátou Cecílie a napravit vztah s Axelem?

Pekárna plná života je pokračováním vřelého rodinného příběhu, odvíjejícího se v kulisách malebného městečka Halleholm, v němž se tradice a staré křivdy setkávají s moderní romancí a intrikami – to vše nad čerstvými skořicovými šneky a šálkem horké čokolády.

Moje hodnocení:

Kniha Pekárna plná života je v pořadí druhým dílem ze švédské romantické série odehrávající se v malebném městečku Halleholm.

Tento díl v podstatě pokračuje přesně tam, kde Pekárna s vůní skořice skončila a vše je zalité sluncem. Hlavní dvojice Lovisa a Axel jsou spolu a otevřená pekárna skvěle prosperuje. Navíc se obě rodiny po dlouhých letech sporů konečně v zásadě udobřily.

Lovisa je plná nápadů na zlepšení chodu pekárny. Neustále přemýšlí o tom, co, jak a kdy bude péct, jak něco vylepšit... Díky tomu se objevují skvělé popisy provozu, pečení, výzdoby, nových nápadů a myšlenek, ale i náročnosti vše zvládnout . Zároveň řeší svůj vztah, který je idylický, ale pak už tolik ne, rodinu, vzpomínání na minulost v souvislosti s rakovinou, na kterou zemřela její starší sestra. Tuto traumatickou událost v sobě nemá uzavřenou, a aniž by to věděla, ovlivňuje i její současný život. 

Axel se věnuje zejména výstavbě dětského onkologického hospice. Pro svou partnerku chce jen to nejlepší, ale idyla se hroutí, když se společně neshodnou na určitém aspektu zdraví. On jako doktor má diametrálně odlišný názor od ní jako ženy s traumatem. I přes tento problém je Axel skvělou postavou a prototypem ideálního partnera. 

Hlavním tématem, které prostupuje celou knihou je rakovina. Závažné a těžké téma, ze kterého jsem měla strach. Naštěstí bylo podáno vhodně, uvěřitelně a s citem. Přesto, že je nemoc v popředí, nedělá to z knihy srdceryvné čtení. V popředí je romantika, láska, krásné sousedské, přátelské i rodinné vztahy, vše na pozadí s kouzelným švédských městečkem. Halleholm je krásně popsán a na první pohled je cítit všeprostupující tamní atmosféra pohody, klidu a pomoci, umocněná blížícími se vánočními svátky.

Příběh ze současnosti je doplněn o vzpomínky na minulost a jednu malou retrospektivní vsuvky. Díky ní můžeme sledovat, jak nás naše strachy, obavy a zážitky z dětství mohou ovlivňovat celý života, a zároveň to jak se s nimi vyrovnat.  

Vše není jen idylické. Zajímavá zápletka ve vztahu hlavních hrdinů je trochu předvídatelné, ale přesto ji hodnotím pozitivně. Období, které v knize sledujeme, je předvánoční období adventu. Takže nechybí popisy přípravy na Vánoce, trhy, vánoční výzdoba, koledy. Krásná, kouzelná, zimní atmosféra. 

Všechny postavy, hlavní i vedlejší, jsou úžasné, příjemné, zajímavé, a i když jsou vedlejší, mají svou roli a nejsou nedůležité nebo doplňkové. S tím souvisí pozitivum a to seznam všech důležitých postav na začátku knihy. Pro lepší přehlednost jsou vypsány jednotlivé postavy, k nim je připojen i krátký popis co jsou zač, co dělají, s kým jsou v příbuzenském vztahu. Já osobně jsem seznam nevyužila, protože si postavy většinou dobře pamatuji, ale může být dobrým pomocníkem pro snazší orientaci. Stejně tak roztomilá mapa Halleholmu, která ukazuje, kde se nachází jaká budova.

Kniha je naspána velmi příjemným, milým stylem a opravdu dobře se čte. Neobsahuje žádné velké zvraty, přesto se člověk nenudí a chtěl by patřit do tak skvělé komunity. 

Obálka knihy je, stejně jako předchozí, krásná. Působí laskavě, přívětivě a pozitivní atmosféra z ní přímo sálá. Při bližším prozkoumání nepatrně evokuji i zmiňovanou předvánoční atmosféru, která ale pro mě osobně byla překvapením. 




 

Knihu Pekárna plná života si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Na knihu se chystám :-) a díky tvé recenzi se na ni i těším. Mám ráda když knihu doprovází nějaké vážné téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Když nejde jen o sladkou romantiku, ale i něco víc.
      Myslím, že v tomhle případě se máš na co těšit. :) Schválně, co na ni řekneš.

      Vymazat
  2. Zní to moc pěkně. Jen teď nějak toho mám moc. Ještě k tomu jsem se připojila do jednoho anlického bookclubu, tak alespoň tak se dostanu víc k romantickým knihám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je věčný problém nás všech. Spousta knih, které lákají, ale minimum času na reálné přečtení. :))

      Vymazat
  3. nevím, zda bych to dokázala číst... skrz tu nemoc a zkušenost v rodině :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí není popsána nijak explicitně, a je spíš takovým dokreslením. Ale naprosto chápu, že v případě osobní zkušenosti se tomuhle tématu spíše vyhýbáš...

      Vymazat
  4. Tahle série mě zaujala, rozhodně se po ní podívám. Hezká recenze 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu mám v plánu si přečíst

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.