Recenze: Past na sňatkového podvodníka

Autor: Martina Boučková

Název originálu: Past na sňatkového podvodníka

Počet stran: 176

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: CPress

Rok vydání v ČR: 2023



Za zaslání knihy moc děkuji samotné autorce Martině Boučkové!


Oficiální anotace:

Jak přechytračit záletníka a nezamilovat se.

Najde záletník zlatý důl?
Říká si Leon, Tomi, Andreas, David, ... Má mnoho jmen, ale ani jedno není pravé. S oblibou oslní ženu, většinou středního věku, na kterou rozehraje taktiku neodolatelného elegána. A penízky se hrnou. Avšak navzdory zkušenostem se mu poslední dobou nedaří. Kdy
ž téměř zoufalý poznává Hanku, znovu v myšlenkách slyší šustění bankovek. Nicméně, zlomit sebevědomou ženu není zase tak snadný úkol. A jediné, na co se dá vždy spolehnout, jsou Murphyho zákony. Přijde si podvodníček na své, nebo dostane za vyučenou?

Moje hodnocení:

Kniha Past na sňatkového podvodníka je zajímavým titulem z pera české spisovatelky, který mě zaujal, ale ve výsledku příliš nepotěšil, řekla bych téměř až zklamal.

Hlavní postavou je žena Hanka, která se po rozvodu odstěhuje se svými dětmi a babičkou na statek v odlehlé malé vsi daleko od města. Slovo statek je poněkud nadnesené slovo pro ruinu, kterou se vlastními silami snaží dát do pořádku. Jde to ale ztuha. Například suchý záchod/kadibudka na dvoře, což je pro běžného moderního člověka děsivé, ale ještě děsivější je, že Hana je vlastně spokojená a záchod nechá tak jak je.

Druhá postava je David (alias x dalších jmen). Jedná se o sňatkového podvodníka, vlastním jménem Vašek, který se živí tím, že z naivních žen středního věku tahá jejich úspory, a když "pramen vyschne" přesouvá se takříkajíc o dům dál. Zatím mu vše skvěle vychází, a to i díky jeho velkému šarmu a schopnosti skvěle se přetvařovat. V tuto chvíli potřebuje nového sponzora a vyhlídne si právě Hanku, o které se ve vsi povídá, že je movitá a babi má po polštářem statisíce. Není to ovšem tak jednoduché, protože Hanka s muži odmítá mít cokoliv společného a tak se zbraním znalého podvodníka úspěšně brání a naopak se jeho snahami spíš baví.

Vyprávění se střídavě ujímají oba hrdinové. Což je fajn, neboť se člověk na věc podívá z obou úhlů pohledu.

Nápad jako takový je zajímavý, ale mě prostě strašně nesedly všechny hlavní postavy. Chovaly se divně, divně se rozhodovaly a měly i divné myšlenky, pohnutky... Příkladem je Hanka a její nadšení z kadibudky, neholení nohou, protože chce být blíž přírodě a na vesnici je to ztráta času, a když nemá chlapa, tak vlastně nemusí?!? David je také dost divný. Prostě jsem se k nim nemohla nijak přiblížit a nesedli mi, dokonce bych řekla, že ve mě vzbudili spíš antipatie. Proto jsem ani příběh tolik neprožívala.

Pozitivně vidím občasný vtip, místy jsem se pobavila a trochu se i zasmála. Kniha má poměrně malé množství stran, takže čtení rychle ubíhá, dobře se čte a na konci je dokonce i nepatrná akční zápletka.

Osobně si myslím, že kniha není špatná, ale ocení ji zejména trochu starší ročníky, než jsem já, které mají alespoň s některými aspekty v knize zmíněnými vlastní zkušenosti. V mém případě tomu tak není.

Obálka knihy je jednoduchá a minimalisticky pojatá a celkově působí zajímavě.

I přesto, že nejsem zas tak nadšená, jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a proniknout zas o něco víc do tvorby českých autorů. Častokrát se dá narazit na velmi zajímavé poklady.


2 komentáře:

  1. škoda, že tě kniha příliš nenadchla... třeba si své čtenáře najde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta knížka je super, četla jsem i Deník zoufalé třicítky a doufám, že vyjde ještě nějaká další podobná humorná. Jela jsem vlakem, smála se v kupé i nahlas. Nakonec jsme si o ní s cizími lidmi i povídali. Takových knížek na pozvednutí nálady by mělo být víc. Jsou teda méně kaloričtější než čokoláda :D Jo a Rumburak je nejlepší :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.