Recenze: Údolí snů

Autor: Anna Jacobsová

Název originálu: A Valley Dream

Počet stran: 368

Série: Backshaw Moss

Díl v sérii: 1#

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 


Oficiální anotace:

Píše se rok 1935. Bella Porterová živoří v područí vypočítavého bratrance Thomase. Když se na ni usměje štěstí a nečekaně zdědí dům v Lancashiru,⁠ snaží se ji příbuzný o majetek bezostyšně připravit. Ona se mu ale vzepře a najde odvahu se osamostatnit. Není to však vůbec snadné. Starý dům stojí v chudé čtvrti a podvodný správce Welch ho celý pronajal jako byty. Hodní lidé pomáhají Belle postavit se na vlastní nohy a její sebevědomí pomalu roste. A když potká Ryana, začíná dokonce doufat, že by snad mohla mít i rodinu, o jaké vždycky snila.

Jenže ani Thomas, ani Welch se s tím, že by jim kdokoli – natož žena – odporoval, nehodlají jen tak smířit. V sázce je nejen Bellino nově nalezené štěstí, ale i holý život. Podaří se jí uhájit své právo na spokojenost a dosáhne konečně svého snu?

Moje hodnocení:

Kniha Údolí snů je krásnou romantickou odpočinkovou knihou, a zároveň prvním dílem z nové série odehrávající se na anglickém malém městě v první polovině minulého století.

Hlavní hrdinkou je Bella, žena, která byla po dlouhé roky uzurpována svým bratrancem a jeho rodinou pro domácí práce. Mnoho let musela strpět život pod nadvládou hrubého, lakomého, nepříjemného zlého a až drsného muže, který se ke služebnictvu, rodině i dětem chová hrozně, je hrubý a činí mu potěšení někomu psychicky i fyzicky ubližovat. Bella není typickou mladou naivní hrdinkou. Je jí 36 let, takže je brána jako stará panna, ale zároveň je světa neznalá a neposkvrněná. 

Velkým obratem je, když Bella zdědí dům v odlehlé části severní Anglie a po několika peripetiích se jí podaří vymanit z područí svého bratrance a odejít za svým novým majetkem a jak doufá i novým životem. S jejím náročným odchodem jí pomáhá zejména starý rodinný přítel a bývalý právník pan Neven.

Postupně sledujeme poznávání nového prostředí malé vsi a domu, zanedbaného ale velkého a připraveného na ráznou ruku a celkovou rekonstrukci. Popisy prostředí, osob i rekonstruování a hledání zařízení je skvělé a autorka si s ním dala opravdu práci. 

Stejně tak i postavy jsou dobře vykreslené. Ale vždy jsou černé nebo bílé. Vše je jasné, příliš prostoru není věnováno jejich rozvoji, psychice, vícero povahovým stránkám. Stejně jako příběh samotný i postavy v něm jsou jasně čitelné a naivní

Primárně jde opravdu o malebné popisy a nepatrnou okrajovou a jen lehce naznačenou romantickou linku.  

Hlavním tématem je vymanění se z područí bratrance/muže a nalezení svého nového já a nového života. Co mě v souvislosti s tímto tématem zarazilo, je období, ve kterém se kniha odehrává. Postavy i jejich jednání jsou častokrát popisovány, jakoby se jednalo o polovinu 19. století a nikoliv 30. léta 20. století. Lidé zejména ženy jsou naivní a muži je chtějí ovládat víc, než by na danou dobu odpovídalo. Alespoň z mého pohledu to tak působí.

Zápletka knihy není ničím překvapivá. Vše plyne na příjemné klidné vlně. Vůbec to ale není na škodu, protože příběh je skvělý a odpočinkový. Zároveň vykouzlí úsměv na tváři svou jednoduchostí a tím, jak do sebe všechno hezky zapadá. V závěru knihy se ale objeví i malá napínavá zápletka a zvrat, který dějem příliš nezamotá, ale ozvláštní ho. 

Autorka píše velmi příjemným stylem, vše vykresluje reálně, tak jak to mohlo být, ale zároveň s růžovými brýlemi na očích. Vše je buď dobré, nebo špatné a zlo je vždy, dříve či později, potrestáno. Co víc si přát.

Obálka knihy je krásná a na první pohled je jasně patrná pozitivní atmosféra, které je obsah knihy plně prostoupený.


 

 


Knihu Údolí snů si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. tato kniha mi nějak unikla a je to přesně ta, která by se líbila mamince :) děkuji za tip na dárek k Vánocům :) knih není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle obálky mám povit, že jsem knihu zaznamenala, ale určitě nečetla. Zní dobře, tak si ji píšu na wishlist...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.