Recenze: Šťastní lidé čtou a pijou kávu


Autor: Agnes Martin-Lugand

Název originálu: Les gens heureux lisent et boivent du café

Počet stran: 224

Série: Šťastní lidé

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Motto

Rok vydání v ČR: 2016


Oficiální anotace:
Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zcela se uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života. 

 Moje hodnocení:

Podle názvu knihy se může zdát, že to bude jen odpočinková četba, s nenáročným jednoduchým dějem. Opak je ale pravdou. Řeší poměrně závažné téma - smrti v rodině a vypořádání se s ní.
Celá kniha pojednává o životě Diane, po smrti jejích blízkých. O tom jak se se vším vypořádává, od stavů kdy nechce žít až po znovu nalezení smyslu života.

Diane se mi jako hlavní postava moc líbila. Soucítila jsem s ní a naprosto si nedokáže představit, být v její životní situaci. To bych nepřála nikomu. Přestože ze začátku knihy vypadá jako apatická, nic neříkající postava, v hloubi je poznat, že taková vůbec není. A postupem knihy se její povaha i projeví.

Ostatní postavy mi přišli také sympatické a nenašla jsem nikoho koho bych přímo nemohla vystát (snad jen Morgan, která byla vážně na facku).
Pobavilo mě, že název knihy je vlastně stejný jako název Dianiny kavárny.  Což se mi líbilo. I já bych si jednou přála vlastnit literární kavárnu.

To, že se celý příběh odehrává v Paříží a v Irsku je jen pomyslná třešnička na dortu. Krásné části světa ke krásné knize.
Jediným záporem knihy je snad jen její délka. Byla bych mnohem radši, kdyby byla o trochu delší. Zdálo se mi, že spousta částí v knize bylo moc rychle ukončené, nechci říkat nedotažené, prostě bych chtěla vědět víc.
I obálka knihy je povedená, i když jsem si od ní spolu s názvem knihy slibovala něco trochu jiného.
Rozhodně jsem ale nebyla zklamaná, kniha se mi moc líbila a žádné nedostatky jsem nespozorovala.



2 komentáře:

  1. Tahle kniha na mě čeká v mé poličce "chystám se číst" už dost dlouhou a ne a ne si na ní najít čas :-(
    Podle tvé recenze se na ni rozhodně stále těším, přestože to téma nebude vůbec lehké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně se nejedná o nejlehčí čtení, ale rozhodně stojí za přečtení. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.