Recenze: Scarlet


Autor: Marissa Meyerová

Název originálu: Scarlet

Počet stran: 456

Série: Měsíční kroniky

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Egmont

Rok vydání v ČR: 2013


Oficiální anotace:
Když Byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Nyní je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě.
Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu. Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Vlkovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly... 


Moje hodnocení: 

Druhé pokračování série Měsíční kroniky, tentokrát se spojením Červené Karkulky a Francie budoucnosti.

S hlavní postavou „Červenou Karkulkou“ Scarlet se ocitáme na francouzském venkově, kde vlastní její rodina farmu. Scarlet žije poklidný život, do doby, kdy její babička z ničeho nic zmizí a policie po ní přestane pátrat. V tu chvíli se rozhodně na vlastní pěst pustit do pátrání po ztracené babičce a není nic co by jí dokázalo přesvědčit o opaku.

Scarlet je popisována jako dívka s rudými vlasy a červenou mikinou s kapucí, to je asi taky to jediné co má s pravou Karkulkou společné. Je nebojácná, statečná, ale také velice soucitná což jí je nejednou na škodu. Ze dne na den se musí postavit na vlastní nohy a vyměnit klidný, tichý život na farmě za nejistou výpravu do Paříže, kde na ní čeká nebezpečí a ještě nejistější výsledek.

Pomocnou ruku Scarlet podává Vlk, pouliční rváč a podivná osoba, který se náhodně zjeví ve městě. I přes svou drsnou slupku se na Scarlet tváří jako přítel a snaží se jí s pomoci. Při záchranné výpravě se ujímá role vůdce, protože o gangu věznícím babičku ví. A jak se ukáže je toho mnohem víc, než ukazuje.

Tento nesourodý tým se nakonec ukazuje jako velmi schopný a žádné nástrahy ho nepoukážou zastavit.

Samozřejmě se objevuje i linka ohledně Cinder, která na konci prvního dílu nedopadla zrovna dvakrát slavně. Trčí zavřená ve vězeňské cele, ze které se ale rozhodne dostat ven. Při svém útěky potkává kapitána Thorena, který se stává jejím schopným pomocníkem a postará se hned o několik zábavných chvil a hlavně o spoustu ironických komentářů. Cinder se stále nemůže vyrovnat s tím, kým ve skutečnosti je. Vydává se proto za Michelle Benoitovou, která se podílela na jejím útěku z Měsíce a od které doufá v informace o její minulosti a i o tom co je jejím osudem.

Stejně tak jako první díl i tenhle je velmi čtivě a poutavě napsaný. Střídají se v něm části vyprávěné Scarlet, Cinder, ale i Kaiem. Ani královna Levana neřekla své definitivní sbohem a i přesto, že se vrátila zpátky na měsíc, intrikaří jak nejlépe umí a rozhodně se nehodlá vzdát nově nalezené princezny Selene, ani postavení panovnice Východního společenství.

Kniha je opět rozdělena na čtyři části, kdy před každou částí je pár veršů u klasické Červené Karkulky, který knize dodává pohádkovější ráz. Spojení pohádky a fantasy budoucnosti je opět skvělé a i přesto, že se jednotlivé prvky zdají naprosto neslučitelné, tvoří skvěle originální a neotřelé spojení.

Závěr knihy je velmi otevřený a vybízí k četbě dalšího dílu.

Obálky knihy se mi neskutečně líbí. Vlastně ani nedokážu přesně popsat proč, ale hned od první chvíle co jsem ji viděla, jsem se do ní zamilovala.

10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. To já taky :) a už teď se nemůžu dočkat dalších dílů.:))

      Vymazat
  2. Tuto sérii mám moc ráda. Ještě mi zbývá Winter, která má asi 700 stran, takže ji budu číst tak půl roku :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Na tuto sérii se teprve chystám, a to už docela dlouho :D Cinder mi tu leží od Vánoc, snad se mi to povede napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tak to určitě naprav. Můžu jí jedině doporučit. :)))

      Vymazat
  4. "Scarlet" je skvělá, líbila se mi možná i víc než první díl. Hlavně ona sama je vážně bezvadná postava! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.