Recenze: Bajky barda Beedleho


Autor: J. K. Rowlingová

Název originálu: The Tales of Beedle the Bard

Počet stran: 127

Série: Doplněk k sérii o Harry Potterovi

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání v ČR: 2008


Oficiální anotace:
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

Moje hodnocení:

Doplněk k sérii o kouzelníku Harrym Potterovi. Jedná se o dětskou pohádkovou knížku, kterou každé kouzelnické dítě dávno zná. K nám „mudlům“ se dostala ale až v několika posledních letech. Před dávnými lety byla sepsána bardem Beedlem, kouzelníkem a vypravěčem, který bajkám vdechl život.

K přečtení je zde pět kouzelnických pohádek, které jsou vždy doplněny o komentáře samotného Albuse Brumbála, který svými zajímavými postřehy z knihy pohádek dokázal vytvořit mnohem hodnotnějšího dílo. Hned v začátku knihy je upozornění, že Brumbál své poznámky psal ještě před událostmi z poslední HP knihy, proto mohou být některé skutečnosti odlišné.

Už názvy jednotlivých bajek napovídají, že nejde o obyčejné pohádky, které známe my. V těchto pohádkách dívky nečekají na vysvobození, ale sami se o něj zaslouží. V každé pohádce je i ponaučení.

Čaroděj a skákající hrnec, se na první pohled může zdát jako jednoduchá, dobromyslná historka. Skrývá v sobě ale ponaučení, jak důležité je pomáhat svým bližním, kouzelníkům i mudlům.

Fontána příznivé sudby v sobě také nese jisté moudro, a to že nepotřebujeme kouzla ke šťastnému životu, plnému lásky a pochopení, a že ne vždy je dobré propadnout davovému šílenství. Mnohem lepší je vytvořit si vlastní názor.

Mágovo chlupaté srdce bych označila jako nejkrvavější a nejdrastičtější bajku, skoro až pro děti nevhodnou. Klasická bajka s tragickým koncem, kde hlavní hrdinové umírají. Ukazuje, že moc a bohatství není vše. Je jedna věc, která si za ně koupit nejde, a to láska, kterou každý z nás potřebuje a bez které chřadne a pomalu umírá. Mezi čaroději se prý označení „má chlupaté srdce“ vžilo pro někoho kdo je chladný a necitelný.

Králice Alice a chechtavý pařez, je dá se říci zesměšněním mudlovského krále, který by se na jednu stranu rád naučil kouzlit, na druhou se ale čarodějů bojí a ze zaklínadel má hrůzu. Alice je typ hrdinky, která svůj osud vezme do vlastních rukou a pro svou záchranu je schopná vymyslet vše.

Poslední a nejznámější ze všech bajek je Příběh tří bratří. Vypráví nám příběh o třech bratrech, kteří se pokouší přelstít smrt. Každému z bratrů daruje jednu věc - první bratr volí nejmocnější hůlku ze všech, druhý si žádá schopnost oživovat mrtvě a třetí chce něco díky čemu by odešel neviděn. V těchto přáních se krásně ukazují jednotlivé charakterové rysy bratrů. Bajku všichni známe z filmu o HP, kde ji předčítala Hermiona. Já sama jsem při čtení bajky úplně slyšela Hermionin hlas.

Každá z bajek má něco do sebe, jen je škoda, že jsou tak krátká a je jich jenom pět. Moc ráda bych si ještě nějakou další přečetla.

Jako doplnění k magickému světu je tato knížečka ideální. Nezdá se, ale skrývá se v ní spousta informací a moudrostí. Velmi jednoduše se čte a během chvíle je pryč. Obrázky od samotné autorky ji ozvlášťnují a bajkám dodávají na zajímavosti. Stejně tak Brumbálovi poznámky, díky kterým vidíme bajky z jiného úhlu pohledu.

Obálka knihy je naprosto nádherná. Hned při prvním pohledu z ní dýchá pohádková, magická atmosféra a přímo vybízí ke čtení. Světle modrá, uklidňující barva je také dobrou volbou.

2 komentáře:

  1. Po Bajkách jsem už několikrát pokukovala, ale nikdy se nerozhoupala ke koupi. Asi to byla chyba, no snad příště :D A vůbec jsem netušila, že je tam jen 5 pohádek. Já měla za to, že je to rozšířenější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem původně taky nevěděla, a myslím si, že je to škoda.:)) Ale všech pět bajek je moc pěkných, tak aspoň něco. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.