Recenze: Historie včel


Autor: Maja Lunde

Název originálu: The History of Bees

Počet stran: 456

Série: -

Díl v sérií: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anontace:
William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007 a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce pro svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její. Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.

Moje hodnocení: 

Při prvním pohledu na knihu a přečtení jejího názvu se může zdát, že se jedná o odbornou literaturu pro milovníky a znalce včel. Ale není tomu tak.

V knize sledujeme hned tři časové roviny, které se ale nakonec zásadním způsobem prolínají. Každá z rovin je velmi zajímavá a o včelách nám mnoho řekne.

První z časových rovin je rok 1852, kdy se William, obchodník s osivem, vědec a otec od početné rodiny rozhodne, zajistit svému jménu slávu a čest. A to tím, že po mnohaletém zkoumání života a chování včel postaví průlomový patentovaný úl, ve kterém se včely konečně budou cítit dobře. Svému bádání zasvětí všechen svůj čas a to i na úkor své rodiny. Spolu s ním se dozvídáme naprosté základy o včelách a můžeme si tak udělat ucelený obrázek. Mimo to, je krásně popsán život v tehdejší Anglii, přehnaná morálka tehdejších lidí, vztahy v rodině... i většinou marné pokusy odlišit se a něco dokázat.

Druhou z časových rovin je současnost, přesněji rok 2007. Sledujeme příběh majitele farmy George, jehož životní vášní a obživou jsou včely, o které se stará a miluje je jako vlastní rodinu, podřizuje jim vše a díky tomu si žije velmi dobře. Rodina je s jeho vášní smířena a pomáhá mu jak jen to jde. Tentokrát sledujeme včely z jiného pohledu, kdy už jsou včelaři vzdělaní a se včelami jezdí po okolí, aby měly lepší a větší výběr pylu a aby opylily vše potřebné.
George svými včelami žije a těší se, že svému synovi předá rodinné dědictví v podobě těžce vybudované farmy. Syn Thomas se ale nechce nijak výrazně zapojit a raději studuje na vysoké škole. Pro George je to velká rána, se kterou se nedokáže smířit.

Poslední rovinou je budoucnost v Číně, v době kdy jsou včely dávno vyhynulé. Dá se říci, že se jedná o dystopii. Lidé musejí vykonávat práci včel, proto dennodenně ručně opylují květy. Na světe řádí hladomor a nad lidským pokolením panuje tma. Sledujeme osud Tao, Číňanky - opilovačky, která nesouhlasí s režim a pro svého syna chce víc, než to co má ona. Jako inteligentní sečtělá žena, ví o katastrofě která postihla svět a nechápe, nastalou situaci a postupy vlády. Věří, že nastanou lepší zítřky a je pro blaho svého syna je ochotna obětovat cokoliv.

Všechny roviny se po kapitolách střídají. Nad každou je vždy napsáno jméno toho, o kom následující kapitola bude. Vše je jasné a přehledná a střídání časů nenarušuje čtivost a logičnost děje. Právě naopak, pobízí ke čtení a pochopení jednotlivých částí příběhů, které se v závěru zvláštním způsob prolínají. Kniha je velmi čtivě a zvláštně napsaná. Kromě příběhu jako takového se dozvídáme mnohé o včelařství a včelách, jejich chování, stavbě těla.... Jako laik jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací.

Zaujala mě hlavně část z budoucnosti. Kde je popisován život bez včel. Netušila jsem jak katastrofální následky by jejich zmizení mohlo mít pro lidstvo i pro planetu. Z každé části příběhu jsem si něco odnesla a po dočtení, kdy do sebe vše zapadlo jsem zůstala s otevřenou pusou.

Obálka knihy se mi líbí. Odpovídá názvu knihy a včely na ní jsou velmi realistické. Líbí se mi lesklé detaily, které obálce dodávají na zajímavosti.

 

 

 

Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Moc krásná recenze, ale kniha není pro mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) je jasné, že kniha není pro každého... :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, knihu mám v pořadí, o včelky jsem se vždycky zajímala, takže tuto knihu jsem si nemohla nechat ujít :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.