Recenze: Nežádejte o milost


Autor: Martin Österdahl

Název originálu: Be inte om nåd

Počet stran: 552

Série: Max Anger

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!



Oficiální anotace:
Píše se rok 1996 a ruské všeobecné volby se blíží. Pashie, mladá žena, která pracuje pro švédskou společnost, v Petrohradu záhadně zmizí. Přibližně ve stejném čase dochází k útoku na telefonní síť ve Stockholmu, což by mohlo potenciálně ohrozit bezpečnost Švédska. Švýcarský přítel a spolupracovník Pashie, člen pobřežní hlídky a expert na Rusko Max Anger cestuje do Petrohradu, aby našel svou ztracenou lásku. Během svého hledání zjistí, že dívka objevila informace o stínové organizaci, která pracuje na návratu k totalitnímu režimu a zdá se, že plánuje útok na Západ. Stojí tito lidé za zmizením jeho přítelkyně?? Stále více lidí se stává nevinnými oběťmi bezohledné organizace a Max si uvědomuje, že nemá moc času. Možná už je Pashie mrtvá. Také si uvědomuje, že existuje spojení mezi jejím zmizením a její minulostí... Chce-li zachránit ženu, kterou miluje, a zastavit hrozící nebezpečí, je Max Anger nucen postavit se mocnému zlu. A aby mohl uspět, musí přehodnotit vše, co o sobě ví.

Moje hodnocení:

Napínavý thriller z nepříliš typického prostředí ruského Petrohradu.

Na začátku knihy se ocitáme ve Stockholmu v organizaci, která za svůj cíl pokládá sledování světového dění a jeho případnou nápravu. Právě v tuto chvíli je jejím cílem dohlédnout na ruskou historicky první volbu prezidenta po pádu Sovětského svazu. Tamní tajná organizace má totiž v plánu navrátit do Ruska totalitní režim a velký útok na západní země. Do toho všeho se zamotává únos Pashie, dívky pracující pro švédskou společnost.

Hlavní postavou je Max Anger, neohrožený, nebojácný muž, ochotný udělat pro nalezení své lásky Pashie a znovu nastolení míru naprosto cokoliv. Neohroženě se vydává do Petrohradu s jediným cílem, zachránit Pashii za každou cenu. Je krásně vidět jeho proměna, z idealisty, který věří ve svůj úspěch, přes zklamání až po krutou vypočítavost a skoro až bezohlednost.

Pashie, ruská rodačka pracující pro švédskou společnost je rýpavá, krásná žena, která nic nenechá bez povšimnutí. O všem chce vědět a nebojí se zeptat a právě tahle vlastnost se jí stane osudnou. Objeví něco tajného, něco co nikdo nesmí vědět a proto ona, jakožto člověk, který ví, musí být odklizena z cesty. Jejíma očima odkrýváme úděsné praktiky ruské mafie a spolu s ní pomalu zjišťujeme, o co přesně jde a kdo je mozkem celé organizace.

Samozřejmě nesmí chybět hlavní „záporák“ celé knihy. Není jím nikdo jiný než ruský zločinco/politik Nestor Lazarev. Jedná se o ztělesnění nejděsivějšího ruského mafiána, jakého si jde jen představit. Díky němu se ukazují opravdu hodně děsivé praktiky ruské mafie, u který mi bylo fyzicky i psychicky nepříjemně. Právě Lazarev se snaží oživit mrtvý Sovětský svaz a právě on našimi hlavním hrdinům neustále hází klacky pod nohy.

V knize se objevuje velké množství vedlejších postav a to jak ruských, tak švédských. Všechny z nich jsou velmi dobře vykreslené a veškeré jejich chování je naprosto uvěřitelné a nezpochybnitelné. I když se to na první pohled nezdá, skoro každá z vedlejších postav má svoji roli a je určitým způsobem v příběhu velmi podstatná. Proto je třeba opravdu hodně pozorně a pečlivě číst, protože každá sebemenší maličkost může být důležitá.

Ze začátku působí kniha a jednotlivé, na první pohled nesouvisející dějové linky lehce zmatečně. Čím víc se ale začteme do příběhu, začnou se před námi jednotlivé linky logicky spojovat a vše do sebe začne zapadat.

Kniha je velmi zajímavá, napínavá a neskutečně čtivá. Je vyprávěna střídavě z několika úhlů pohledu. Čtenář tak má, na rozdíl od hlavních hrdinů, ucelený pohled na vše co se děje. V knize je velké množství krátkých kapitol, které nemůžou končit jinak, než s otevřeným koncem. Příběhu tak ještě dodávají na čtivost.

Navíc díky místu, kam je příběh zasazen získává kniha na originalitě a zajímavosti. Dozvídáme se totiž mimo jiné, jak se žilo ruskému obyvatelstvu, o jeho smýšlení a celkové mentalitě. Popisy prostředí nesmějí  chybět.

Obálka knihy mě dostala na první pohled. Nevím čím přesně, ale něco na ní mě zaujalo. Mimo jiné je to možná srp a kladivo prosvítající v pozadí a na zádech muže, který evokuje sovětský svaz a Rusko jehož historie mě vždycky zajímala. Po přečtení si myslím, že na obálce není nikdo jiný než Pashie a Lazarev. Každopádně hned obálka evokuje, že se uvnitř bude odehrávat napínavý příběh.




Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Přiznávám, že výběr ruského prstředí mě dost oslovil. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) ruské prostředí mě také na první pohled zaujalo. :))

      Vymazat
  2. Tak je to jasné. Po knize musím sáhnout, protože jsi mě přesvědčila, že bude super. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.