Recenze: Blízko obzoru


Autor: Jessica Koch

Název originálu: Dem Horizont so nah

Počet stran: 464

Série: Danny - trilogie

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!



Oficiální anotace:
Dojemný příběh o přátelství, odvaze, sebevědomí a síle odpouštění. Pravdivý příběh.
Jessica je mladá, těší se ze života a před sebou má slibnou budoucností. Pak potká Dannyho. Je jím fascinována, protože i přes jeho sebejistotu a okouzlující vzhled, ho obklopuje tajemno. Jessice se postupně daří nahlédnout pod Dannyho slupku
a zjišťuje, že Danny je již od dětství hluboce traumatizován. Žije daleko od domova a rodiny a jediným jeho snem je vést úplně normální život.
Přes všechny obtíže a proti všem očekáváním vzniká mezi Jessicou a Dannym intimní vztah. Ale nejen Dannyho minulost je ponurá, i jeho budoucnost je už naplánovaná. Začíná závod s časem ...

Moje hodnocení:

Velmi silná, dojemná kniha, plná lásky a odhodlání vypořádat s nepřízní osudu.

Hned na začátku je důležité, že kniha jako taková je zpovědí a převyprávěním životního příběhu samotné autorky, která figuruje jako hlavní postava. Knihu tak pozvedá na úplně jinou úroveň. To co čteme, se skutečně stalo a o právě díky tomu je zážitek ze čtení ještě silnější.

Kniha se odehrává v Německu, kde se hlavní postavy Jessica a Danny náhodně potkávají a od začátku je to láska na první pohled. Z neznámého důvodu si ale Danny drží Jessicu od těle a snaží se jí odehnat. Proto aby jí neublížil a nezkazil život. Jessica se samozřejmě odehnat nenechá a prožije spolu s Dannym krátký, přesto velmi emotivní vztah.

Jessica, samotná autorka, je mladá dívka, která si žije svůj jednoduchý život, kde je vše dokonalé a předem dané. Hned co pozná Danny se do něj ale zamiluje a nenechá se za žádnou cenu odehnat. Od začátku tuší, že Danny něco skrývá a když se dozví co, je více než překvapená a vyděšená. Vzchopí se a rozhodne se pomoci Dannymu prožít čas, který mu zbývá tak, aby byl plný láskou. Jeho nemoc jí vyděsí, ale také jí otevře oči a pochopí, že to o co se celou dobu starala je naprosto zbytečné.

Danny, na první pohled dokonalý kluk. Vysoký, modrooký, charismatický kickboxer a model. Přesto působí jaksi odtažitě. Už nevěří v to, že by mohl prožít lásku, nebo něco šťastného, v podstatě rezignoval a už jenom čeká až jeho nemoc propukne. Do Jessici je skutečně zamilovaný a i  přes počáteční odpor a pokusy odehnat ji, je nakonec rád, že je s ním.

Musím přiznat, že v začátcích knihy jsem viděla jistou podobnost s Padesáti odstíny, Danny se svou nesnášenlivostí dotyků a traumaty z dětství... Ani samotný děj nebyl nijak originální. Vytrvala jsem a po slabším začátku se kniha rozjela. A stala se velmi dojemným a emotivním příběhem.

V podstatě od začátku víme, jak příběh dopadne, i přes modlitby se chýlí nezadržitelně k vytyčenému cíli a o to dojemnější a silnější je. Kniha popisuje tabuizované téma této nemoci a otevírá tak mnohým z nás oči. V knize nejde jen o velkou lásku, překonávající překážky ale i o to, jak reaguje nevědomé okolí. Jeho nepřátelství, urážky, posměšky, útoky a nepochopení. Je skoro až neuvěřitelné, že se něco takového skutečně stalo. Kniha v sobě nese poselství skryté mezi řádky. Poselství nad nímž by se měl každý z nás zamyslet a uvědomit si, že starosti, které řešíme a problémy které máme jsou nic ve srovnání s tímto.

Obálka knihy je zvláštní, neurazí ani nenadchne. K tématu a názvu knihy se mi ale zdá víc než vhodná.






Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

10 komentářů:

  1. Opět skvělá recenze. Tahle kniha vypadá hrozně zajímavě. Ale trochu se bojím. O nemocích nemám ráda žádné knihy. Už mi pár blízkých vzaly a nějak se jim radši v knihách vyhýbám. Tak nevím, jestli se po ní odvážím sáhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc ♥ To naprosto chápu, takovéhle knihy je po emocionální stránce těžké číst. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, knihu už jsem četla a musím se přiznat, že jsem bulela jak malá holka. Tahle kniha mě vážně dostala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já z ní mám také hodně silný zážitek. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Na knížku se také chystám a čím dál tím víc těším :) zatím jsem četla samé pozitivní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem si jistá, že se ti kniha bude líbit. :))

      Vymazat
  4. Jak už jsem psala u tvých prvních dojmů z knihy, nechápu jak mě nenapadla spojitost s Odstíny xD když se na to zpětně dívám, tak máš pravdu, ale v té době mě to teda vůbec nenapadlo.
    Jsem ráda, že se ti kniha líbila ^_^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to do očí praštilo hned. Což je méžná trochu zvláštní... všichni dojetím pláčou a já srovnávám zrovna s odstíny. :))

      Vymazat
  5. Páni, nevím jestli bych tohle chtěla číst. Určitě je to krásný a čtivý příběh, ale brečela bych jako želva. Už z toho co o knížce píšeš mi je jasné, že na takové příběhy nemám. Hrozně to vždycky prožívám :D Na čtení tohoto kalibru musí být nálada...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, bez správného načasování a nálady to prostě nejde. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.