Recenze: Bohyně osudu ze salonu d'Amour


Autor: Anna Jansson

Název originálu: Ödesgudinnan på Salong d'Amour

Počet stran: 384
 
Série: Salon d'Amour

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Tady, kousek od starého jižního náměstí, mám kadeřnictví. Pokud jste kolemjdoucí, prosím vstupte. Nabízím mátový a bezinkový čas ze své zahrádky, když budete muset chvíli čekat. Dívám se na vás do zrcadla a přemýšlím, jak nejlépe vám mohu pomoci. Mé nůžky jsou jako kouzelnická hůlka. Mé barvy vás dokážou změnit k nepoznání, pokud chcete.
Když sedíte v křesle a já vás zakryju pláštěm, moje první otázka je vždy stejná: Co pro vás mohu udělat? A tím nemyslím jen vaše vlasy. Mám na mysli: Co mohu udělat pro váš život? K dispozici mám dvě otočné židle a nikdy není náhoda, že vedle vás sedí právě konkrétní člověk.
Při čtení tohoto romantického románu se budete smát i plakat dojetím. Anna Jansson, jež je dobře známá díky sérii detektivek, se pustila na zcela neznámé pole románů pro ženy.
Seznamte se s Angelikou, bohyní osudu, která má už sedm let zavedené kadeřnictví a která se snaží dodat vašemu životu víc, než je pěkný účes. Ale možná pro samé pomáhání nevidí, že je na obzoru velká láska...

Moje hodnocení:

Na první pohled ženská romantická četba, která ale v sobě nese mnohem víc.

Ocitáme s ve švédském městě Visby, kde se každá zná s každým a kde má kadeřnický salon hlavní hrdinka Angelika. Na první pohled obyčejné kadeřnictví, ale není jen tak ledajaké. Hlavním úkolem, který si Angelika dala je pomáhání zoufalým lidem v jejich lásce. Aniž by to kterýkoliv zákazník věděl, díky ní potkává ve vedlejším kadeřnickém křesle svou spřízněnou duši. Zákazníky má Angelika rozděleny do několika kategorií (obyčejný, zoufalý, narcis) a číslem naléhavosti potřeby lásky. Díky své profesi dokáže každého na první pohled odhadnou

Angelika, ovdovělá žena ve zralém věku, je se svým životem spokojená. Vlastní kadeřnický salon, o kterém vždy snila, má přátele a milé zákazníky. Chystá se doplatit půjčku, kterou si před sedmi lety po smrti manžela vzala, právě na otevření kadeřnictví. Jediné co postrádá je spřízněná duše. I přes přesvědčování sebe i svého okolí, o tom, že vztah nepotřebuje a ani nechce, v hloubi duše ví, že opak je pravdou. Poté co na maškarním plese potkává tajemného Arséna Lupina, hned se do něj zamiluje a začíná tak její vnitřní boj. Aby toho nebylo málo, objeví se velký problém s jejím krásným domem po rodičích. Angelika se tak ocitá v bezvýchodné situaci.

Tajemný Sindibád, Angeličin dopisovací přítel, kterého našla díky vzkazu v láhvi, jí uklidňuje a snaží se jí vysvětlit jak nedůležité jsou světské starosti. Jeho moudra jsou velmi poučná a to nejen pro Angeliku.

Co by to bylo za kadeřnický salon bez kadeřníků? Ricky, pomocný kadeřník, je jako neřízená střela a knihu zpestřuje svými hláškami a situacemi do kterých se dostává. Angelika se ho snaží na přání jeho matky naučit alespoň základům slušného chování, a uklízecím návykům.

V knize se objevuje velké množství vedlejších postav, které jsou věrohodně vykreslené. Zejména velké množství je zde ze skupiny zákazníků kadeřnictví, o kterých se dozvídáme více, díky Angelice, která je nenápadně, přesto pořádné vyzpovídá.

Objevují se zde také dvě Angeličiny sestry, které stejně jako ona vlastní svá kadeřnictví a pomáhají zákazníkům s pravou láskou. Říkají si norny, splétačky osudu. Což skutečně jsou.

Příběh odehrávající se na stránkách knihy je milý, svižný, romantický, jednoduše skvělý. Vůbec se nejedná o klasickou „červenou“ literaturu pro ženy, jak může evokovat obálka. Autorka (mimo jiné detektivní série) totiž dokázala spojit romantiku s detektivními prvky. Kniha je proto velmi zajímavá a originální a nápad s kadeřnickou seznamkou je výborný.

Jedná se o velmi čtivou knihu, která neustále něčím překvapuje. Rozhodně se nejedná o prvoplánovou knihu, kde se zápletka odhalí v začátku. Kniha je doplněna o několik Angeličiných receptů, které v příběhu knihy připravuje a které vypadají víc než lákavě.

Celkově jsem knihy víc než nadšená a musím přiznat, že tak skvělé čtení jsem nečekala.

Obálka knihy se mi moc líbí. Hned na první pohled mě zaujala a přímo mě nutila ke čtení. Stejně jako knihy působí lehce, optimisticky a šťastně.






Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

9 komentářů:

  1. Páni,to vypadá fakt úžasně, mě se líbila už na první pohled, ale tvoje recenze to jenom utvrdila:)! Skvělá recenze:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Vypadá to vážně jako parádní oddechovka, už mám knihu zamluvenou v knihovně a nemůžu se dočkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) rozhodně to je skvělá oddechovka a příjemné čtení. Věřím ,že se ti bude líbit. :))

      Vymazat
  3. Opravdu to vypadá skvěle :-) moc hezky jsi knihu popsala. Je fakt, že podle obálky bych to do ní taky neřekla, že bude super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se obálka líbí moc, myslím ale, že mnohé čtenáře odradí. Což je škoda. :))

      Vymazat
  4. Na romantiku mě tolik neužije, ale moc se mi líbí obálka :)
    Díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já zas romantiku ráda a obálka je fakt super. :))

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.