Recenze: Strom života


Autor: Ivana Špičková

Název originálu: Strom života

Počet stran: 688

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Millennium Publishing

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace: 
Strom života je zatím nejrozsáhlejší historický román spisovatelky Ivany Špičkové. Autorka se ve svém díle věnuje několika postavám, které jsou zajímavě vykresleny a prezentovány. Ovšem náboj vynikajícího románu je vtom, že se nevěnuje jenom jejich lidskému příběhu, ale i jejich vzájemné interakce a náboji společných vztahů, které se v průběhu času mění. Historicky je román zasazen do 1. st. p.n.l. (cca roky 50) a věnuje se stále tajemným Keltům. Román se mohl klidně odehrát třeba i někde u nás…

Moje hodnocení:

Propracovaný obsáhlý historický román z keltského období.

Hlavními postavami, které v románu sledujeme po několik desetiletí, jsou dva keltští mladíci Lanicos a syn krále Allecnos, kteří museli prchnout ze země, kvůli novému uzurpátoskému králi, který je chtěl zabít. Stávají se vojáky v římských legiích, ale stále tajně doufají v návrat domů.

Allecnos, syn krále a uprchlík, doufá, že jednoho dne usedne na trůn a půjde ve stopách svého otce. Neustále o tom přemýšlí a i později, kdy se vrací do své země, země Volků a Tektoságů, snaží se podnítit povstání, svrhnou stávajícího krále a nastolit znovu mír a prosperitu pro jeho zemi. Za celý příběh můžeme krásně sledovat proměnu jeho charakteru. Z mladíčka plného ideálů a spravedlivého bojovníka, vládce se stává člověk, jenž se zajímá hlavně o svůj prospěch. Vše co udělá obhajuje jako věc, pro dobro království, nepříčí se mu ale manipulovat s lidmi a upravovat pravdu, jak se mu hodí. Nejzvláštnější na tom je, že svou změnu nezaznamenal a nechápu, co jeho věrným na jeho chování vadí.

Oproti tomu Lanicos se v podstatě nezměnil. Od začátku do konce knihy je přítelem Allecna, pomáhá mu a snaží se ho obhajovat, i když s jeho názory a rozhodnutími nesouhlasí. Zůstává laskavý, milý a vysokou politikou a přetvářkou nepolíbený, což je mu nejednou na škodu.

Kromě těchto dvou hlavních postav se v knize vyskytuje mnoho dalších. Všechny postavy jsou realisticky vykreslené, nejsou ploché a v průběhu knihy se mění a vyspívají. Důležitou roli hrají Allecnovi příbuzní matka královna Iatta, která po smrti svého manžela nepřestala věřit, že její syn usedne na trůn. Také pro to dělala vše co mohla. A jeho sestra Meropia, která také projde velkou nepříznivou změnou charakteru, způsobenou vlivem okolí. Dagomaros Lanicův bratr, druid Sertorio a Lanicova milá Coriaca, ti všichni jsou důležitou součástí příběhu a přesto, že se na první pohled můžou zdát jako nedůležité postavy, opak je pravdou.

Lidé z hradišť, kteří se jen mihnou v ději, ostatní keltské kmeny, Římané a Germáni, i oni dodávají knize na komplexnosti.

Kniha obsahuje velké množství popisů osob, ale hlavně zevrubné popisy míst. Autorka dokázala vše velmi přesně a obsáhle popsat, čtenář si tak připadá jakoby na onom místě skutečně byl. Jsou zde také krásně vysvětleny tradice a každodenní život keltů, jejich významné svátky, záliby. Nechybí popisy bojů mezi kelty a znepřátelenými kmeny. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavého.

Jako „nejděsivější“ části knihy jsou pro mě  jednoznačně scény z germánského zajetí. Při jejichž čtení mi nebylo zrovna dobře a v některých pasážích mi vlasy vstávaly hrůzou.

Jediné věc, kterou bych vytkla jsou vážně hodně moc dlouhé kapitoly. A pomalejší začátek, kvůli kterému mi chvíli trvalo, než jsem se pořádně začetla a dostala do příběhu. Po jeho překonání jsem se od knihy v podstatě nemohla hnout. Tak moc čtivá a zajímavá je. 

Kniha je velmi obsáhlá a to nejen počtem stran. K tomu navíc její tloušťka a formát, rozhodně jde jen velmi těžko přehlédnout.

Obálka knihy se mi líbí svou originalitou a jednoduchostí. Stejně jako autorčiny ostatní knihy přesně a jednoznačně ukazuje motivy knihy.








Za zaslání knihy moc děkuji samotné autorce Ivaně Špičkové.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, to vypadá vážně zajímavě :) O knize slyším poprvé, ale ten příběh se mi líbí :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mě kniha nadchla a pokud máš aspoň trošku ráda historické knihy, jsem si jistá, že se ti kniha bude líbit. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.