Recenze: Pýcha a předsudek

Autor:
Jane Austenová

Název originálu: Pride and Prejudice

Počet stran: 400

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Leda

Rok vydání v ČR: 2008


Oficiální anotace:
Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století.
Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této dob
ě jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...

Moje hodnocení:

Jeden z nejslavnějších románů, který se stal předlohou nespočtu knih a filmů. Tak by se dala nazvat kniha Pýcha a předsudek.

V níž se ocitáme na anglickém venkově na přelomu 18. a 19. století. V prostředí zámožnější střední vrstvy. Přesněji v rodině Bennettových. V rodině, která je tak trochu zvláštní. Skládá se z pana Bennetta, který všemu nechává volný průběh a zpovzdálí se baví na účet své rodiny, paní Bennettové, prostořeké, netaktní ale velmi energické ženy, co se do sjednávání sňatku pro své dcery týče a pěti sester. Ty by se od sebe nemohli lišit více. Krásná Jane, inteligentní a vtipná Elizabeth, do knih zahloubaná Mary a ztřeštěné, bláznivé Kitty, Lydia.

Hlavní postavou knihy je Elizabeth jejíž poklidný život sledujeme. Je to velmi sečtělá, inteligentní, milá a vtipná dívka, povahově i chováním velmi odlišná od ostatních mladých dam té doby. Liší se snad ve všem, ale nic si z toho nedělá, naopak se baví nad honbou za manželi, kterou ostatní dívky podnikají. Charakterově působí jako silná emancipovaná žena, což v tehdejší době nebylo zrovna obvyklé.

Druhou, ale neméně důležitou roli sehrává pan Darcy. Bohatý, tajemný muž, který nejdřív působí chladně a nepřátelsky, pod slupkou se ale skrývá milý, vtipný a okouzlující muž. Na první pohled se zamiluje do Elizabeth a i přesto, že se svými city bojuje nedokáže se jich vzdát. Díky panu Darcymu můžeme nahlédnout i do vyšší vrstvy anglického obyvatelstva, bydlícího v honosných sídlech, pohrdající chudšími lidmi. Spolu s ním poznáváme pana Bingleyho milého ale naivního a snadno manipulovatelného mladíka, nebo lady Catherine, která do puntíku splňuje pohrdavé chování šlechty, pocit nadřazenosti a nutkavou potřebu zasahovat do života ostatních.

Tato romantická kniha je zvláštní tím, že i po tolika letech od prvního vydání je pořád stejně čtivá a mnoha čtenáři oblíbená. I přesto, že děj ubíhá poklidným tempem a v zásadě se v knize nic zvláštního nestane, je v ní něco, čím si získala srdce všech, mé nevyjímaje. A není to jen úžasným panem Darcym. Autentičnost a přesné popisy anglického venkova dodávají knize na hodnotě. Navíc není třeba obávat se zastaralého jazyka, kniha je psaná krásně a srozumitelně.

Mimo jiné je to i jistá kritika tehdejší společnosti, kterou autorka Jane Austenová odsuzovala a neschvalovala. Jediná smutná věc je, že se této skvělé knize dostalo uznání až po její smrti.

Obálka knihy. Tato kniha má neskutečné množství podob, od všech možných nakladatelství. Já četla knihu s filmovou obálkou, na které jsou dvě hlavní postavy z plesové scény a byla jsem s ní spokojená. Oba herci se podle mého názoru ke knižním postavám krásné hodí.

12 komentářů:

  1. Juhuuuu! Nejoblíbenější kniha. Letos jsem si ji ještě nepřečetla, asi to příští týden napravím. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě se taky vyhoupla na místo, jedné z nejoblíbenějších knih. :) a rozhodně jsem ji nečetla naposledy. :))

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Teď už jen, abych ji taky vyhrabala a začetla se do ní :D

    OdpovědětVymazat
  3. No už po ní budu muset opravdu sáhnout! :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Taky patří mezi mé oblíbené knihy :) Četla jsem ji k maturitě a docela bych si ji někdy chtěla zopakovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Já rozhodně plánuju, že si ji znovu přečtu. :)

      Vymazat
  5. Klasiku moc nečtu, ale tato se mi moc líbila a určitě si od Jane Austinové přečtu něco dalšího :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také plánuju něco dalšího od autorky. :) A pokud budou ostatní knihy alespoň z poloviny tak skvělé... už teď se těším. :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem četla před třemi roky a musím si ji někdy přečíst znova. Jedná se o příběh, u kterého jsem nečekala, že mě tak chytne a bude mě tolik bavit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, taky jsem to nečekala a musím říct, že jsem si příběh zamilovala. :) A ani já jsem ho nečetla naposledy. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.