Měsíční shrnutí #46 /říjen 2020

 
Krásné listopadové dny všem.
Je neuvěřitelné, jakou rychlostí čas letí. Nedávno bylo léto a teď je podzim v plném proudu a pomalu se začínáme chystat na Vánoce.
Vůbec nevím, jak jsem to dokázala, protože povinností mám celkem dost, ale přečetla jsem celých 12 knih, což je na moje poměry opravdu obrovské číslo... rozhodně nejvíc za poslední dva - tři roky. A musím říct, že to byly samé skvosty.
 
 
 
Počet přečtených stran: 3 220

Počet přečtených knih: 12

Nejčtenější nakladatelství: Bambook, Cosmopolis, Československý spisovatel, Ikar, Jota, Metafora, Společnost Edvarda Beneše



Autor měsíce: Camilla Läckberg
Proč: Tentokrát vybrat jednoho autora bylo neskutečně těžké. Kromě jediného jsem se se všemi setkala poprvé a více či méně mě zaujaly. Nakonec jsem zvolila autorka Zlaté klece, z jednoho prostého důvodu. Opravdu skvěle mi sedl její styl psaní, to jak do poslední chvíle čtnáře nechává v napětí... Směr, kterým se ubírá je od začátku jasný, ale přesto se objevuje mnoho nečekaných zvratů. Jednoznačně autorka měsíce.


Největší překvapení: Návod na vraždu pro hodné holky (Holly Jasksonová)
Proč: Na začátku čtení jsem moc nevěděla, co od knihy očekávat. Všude kolem byly pozitivní ohlasy, ale i tak jsem měla jisté obavy. Během několika málo stran mě ale kniha dostala a už jsem se nemohla odtrhnout. Ne vždy souhlasím s většinovým názorem, ale v tomto případě jsem s překvapením zjistila, že moje pocity jsou téměř totožné.


Největší zklamání: Dějiny první republiky (Věra Olivová)
Proč: Je jasné, že literatura faktu není příliš zábavným čtením. To jsem ani neočekávala. Prvních pár kapitol mě nalákalo na zajímavý styl psaní, mnoho poučných informací... bohužel postupem času začala být kniha opravdu hodně politická, neustálé popisování vládnoucích koalic a stran, jejich členů.... Chápu, že je to zásadní, ale mě tolik politiky nebaví. Rozhodně nechci, aby to vyznělo tak, že je tahle kniha špatná a nudná. Právě naopak, dala mi toho hodně. Jen ta politická část.



Ženská postava měsíce: Faye - Zlatá klec (Camilla Läckberg)
Proč: Teď si nejsem jistá, jestli to nebude znít hodně divně. Ale Faye se mi neskutečně charakterově zalíbila. Její odhodlání, síla a schopnost dosáhnout vytyčených cílů za ať to stojí cokoliv. Já bych se tak rozhodně zachovat nedokázala, ale má můj obdiv.



Mužská postava měsíce: Ellis - Pohlednice z Itálie (Alex Brownová)
Proč: Postava, která je prototypem ideálního knižního hrdiny. Ellis je milý, laskavý, pozorný, bohatý a přesto skromný a navíc kdykoliv ochotný pomoci. Škoda, že takoví muži ve skutečnosti nežijí mezi námi.



Pár měsíce: Grace a Ellis - Pohlednice z Itálie (Alex Brownová)
Proč: Vzhledem k tomu, že většina knih, které jsem četla, obsahovali nefungční manželství, rozvedené rodiny, nebo nevěry, jediná tato kniha má pár, který se dá vybrata. Navíc je to pár, který se k sobě od začátku skvěle hodí.



Nejlepší obálka: Román z pokoje 128 (Cathy Bonidanová)
Proč: V reálu vypadá kniha ještě lépe než na fotce. Ony všechny 7lásky jsou krásné a tahle mi přijde obzvláť povedená.



Nejhorší obálka: Zpěvy páteční (Jan Neruda)
Proč: Už jsem to psala mnohokrát a napíšu to znovu: klasika vydáváná zhruba v 50. - 70. letech minulého století nemá hezké obálky. Je to škoda, protože mnohá díla stojí za to a takhle nepěkné obálky čtenáře spíš odradí. 

16 komentářů:

  1. Mě by asi ty Dějiny první republiky právě díky té političnosti bavily, ta situace tehdejší mě opravdu fascinuje a připadá mi takové paradoxní a vtipné, že se na tolik věcí zapomnělo, že to vlastně nebyla žádná ideální doba (asi žádná doba není ideální) a tak. Nicméně chápu, že prokousat se tím bez nadšení.. no, nemohlo to být lehké. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě tam té politiky bylo trochu moc... Je pravda, že se na velkou část té doby zapomnělo a dnes si lidé První republiku poměrně idealizují, aniž by tušili, jaké problémy ji provázely... :)

      Vymazat
  2. Ty jo, přečetla jsi samé pěkné kousky. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k pěknému číslu přečtených knih :) Jinak neměla jsem v plánu se do knihy Zlatá klec pouštět, ale docela jsi mě nalomila, jestli ji opravdu nevyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, nejspíš se to už nidky nepovede. :)
      Pokud jsem tě na knihu aspoň trochu nalákala, jsem ráda. Vyzkoušej ji, třeba budeš nadšená, tak jako já. :)

      Vymazat
  4. Ty jo, 12 knih :O To se mi ještě nepovedlo, nejvíce asi 9.
    Na Zlatou klec se teprve chystám a jsem na ni opravdu zvědavá. Snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezké shrnutí! Také jsem nedávno dočetla Pohlednici z Itálie a kniha se mi líbila. Kolem Zlaté klece neustále chodím a ne a ne si ji pořídit. Ale věřím, že se jednou tak určitě stane :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, žetéměř každý má nějakou knihu, kolem které chodí... a stejně si ji nakonec pořídí. :)

      Vymazat
  6. Krásný počet. Z těchto knih jsem četla jen Ať zemře a Příběhy budov. Obě mohu vřele doporučit :-) jinak mě docela láká Pohlednice z Itálie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Příběhů budv jsem byla nadšená a ani další dvě zmiňované nejsou vůbec špatné. :)

      Vymazat
  7. taky by se mi líbilo takový počet stránek :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.