Recenze: King

Autor:
T. M. Frazier

Název originálu: King

Počet stran: 264

Série: King

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání v ČR: 2018

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy!


Oficiální anotace:
Brantley King. Zuřivý, vášnivý a odhodlaný. Vyrůstal v nelítostném světě a vždy žil na hraně zákona. Dnes je umělecký tatér, ale také kariérní kriminálník a drsný alfa samec, který byl právě propuštěn z vězení.
Doe. Naprostý protiklad. Její vlastní minulost je jí záhadou. Poté, co se probudí v popelnici celá potřísněn
á krví, není schopná vybavit si jedinou vzpomínku na to, kým je a odkud pochází.
Náhodou se potkají na párty, kterou pro Kinga uspořádá jeho kamarád Preppy jako oslavu Kingova propuštění z vězení. A oběma toto setkání změní život.

Moje hodnocení:

Román z netradičního prostředí městské spodiny plné motorkářů, zlodějů, drog, alkoholu a zbraní. Jednoduše místo, kam by se většina z nás nechtěla podívat.

Hlavní postava Doe, takové štěstí neměla. Bez veškerých svých vzpomínek se ocitá sama, bezejmenná a bez prostředků na ulici. Jediné východisko je pro ní najít si motorkáře, který jí poskytne ochranu a relativní bezpečí, za to, že mu bude po vůli. Doe, přestože si o sobě nic nepamatuje cítí, že to co dělá není správné a její skutečné já by nikdy nic takového nedovolilo. Do poslední chvíle se drží svých zásad a toho co je správné. Její víra v to, že si jednou na svůj minulý život vzpomene, je neotřesitelná a snaží se proto aby svému pravému já nynějším chováním nijak neuškodila. Tedy to platí dokud nepotká Kinga, který ji proti její vůli drží u sebe. I přes počáteční strach a jisté antipatie Doe zjišťuje, že se do něj pomalu ale jistě zamilovává, o tělesné přitažlivosti nemluvě.

Brantley King je pravým opakem Doe. Je to silný, odvážný a nebojácný chlap. Nedělá si nic z toho, co si o něm ostatní myslí, naopak se baví sledovat reakce okolí na své ne vždy vhodné chování. Tím čím je, se stal hlavně díky svému nepříliš pěknému dětství, kdy se musel protloukat jak se dalo. Proto se snaží působit děsivě a nebezpečně, což se mu daří (mimo jiné i díky mnoha tetováním, které po těle má) a které sám vytváří. Je to prototyp záporného tajemného a děsivého hrdiny, o kterém všichni tajně smí. King má ale i kladnou stránku osobnosti, kterou objeví právě Doe. Hlavně díky ní King přestává být tím nebezpečným muže a pomalu se otevírá. Nepřestává ale dávat pozor, což se mu vyplatí.

Další důležitou postavou je Preppy, Kingův kamarád z dětství, který při něm stojí v dobrém i zlém. Sám si v dětství zažil peklo, kterého ale jistým způsobem zocelilo a neštítí se tak vůbec ničeho. Na první pohled působí přátelský dojmem, zdání ale někdy klame. Pro své přátele je ochoten položit život, naopak s nepřáteli nemá slitování. Je známý svou zálibou v motýlcích a barevných věcech.

Mimo tyto tři hlavní postavy je v knize velké množství postav vedlejších. Některé se jen tak mihnou, jiné zastávají důležitější roli. Ať tak nebo tak, všechny působí realisticky a uvěřitelně. Za zmínku stojí motorkářský boss Bear.

Důležitou roli hraje v knize jazyk, kterým je vyprávěna. Jedná se o opravdu vulgární jazyk, který nadávkami a vulgarismy nešetří, ba právě naopak. Zvlášť u některých postav je každé věta opatřena hned několika vulgárními slovy. Je třeba si ale uvědomit, že k postavám a prostředí do  kterého je příběh zasazen se takováhle mluva víc než hodí. Po přečtení zhruba první kapitoly si čtenář na jazyk zvykne a téměř ho přestane vnímat. Já osobně měla ze začátku celkem  problém, ale právě po první kapitole jsem si zvykla.

Kniha je převážně vyprávěna z pohledu Doe, ale občas se objeví i část z pohledu Kinga, s jeho zvláštním lehce pokřiveným pohled a názorem na svět. Tahle občasná výměna knize dodává na dynamičnosti. Ne že by to nějak výrazně potřebovala.

Vzhledem k prostředí a tématu knihy se proto nevyhneme ani erotickým scénám, které se ale dají očekávat. Dle mého názoru jich není přehnaně moc a jsou napsány velmi čtivě, stejně jako celá kniha. Autorka má opravdu zajímavý styl psaní, který vtáhne do děje až nepustí. Jednotlivé kapitoly se čtou téměř sami a čtenář si tak ani nevšimne, že je na poslední straně a to dokud nedočte poslední slova. Konec je jediné co mě na knize „naštavalo” je otevřený konec. Vážně hodně otevřený konec. Po jehož dočtení je každá minuta čekání na další díl skoro nesnesitelná...

Obálka knihy na první pohled evokuje (alespoň částečně) o čem kniha bude. Mě se ale líbí a dovoluji si tvrdit, že je hezčí než originál.






Informace o knize najdete na stránkách Megaknih, kde si knihu můžete také zakoupit.

6 komentářů:

  1. Teprve se na ni chystám. Není to moc můj žánr (když mi ho Megaknihy nabízely, jsem byla nějakým podivným způsobem přesvědčena, že se jedná o thriller :D), takže jsem zvědavá, jak se s tím popasuju :-) Ale jsem ráda, že se ti knížka líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě jsem byla překvapená, jak moc mě kniha bavila. :) Snad se ti bude také líbit. Budu se těšit na názor. :)

      Vymazat
  2. Tak u této knihy jsem již narazila na dva tábory, jedni co ji mají rádi a druzí, co nemají. Pokud si ji přečtu, většinou tyto knihy si vybírám podle nálady, rozhodně budu zvědavá, co na samotnou knihu řeknu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak vždycky. Buď lidé knihu milují, nebo nesnáší. :)) Schválně, co na ni řekneš ty. :)

      Vymazat
  3. Mluvíš mi z duše. Ten konec to prostě zabil. Já jsem ještě týden po tom měla ten konec v hlavě, pořád jsem o něm musela přemýšlet a prostě jsem byla zoufalá :D Teď už to trochu přešlo, ale i tak... potřebuju druhý díl. Nutně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. I poměrně dlouho dobu po dočtení stále cítím frustraci z takhle příšerně otevřeného konce. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.