Recenze: Šest vran

Autor:
Leigh Bardugo

Název originálu: Six of Crows

Počet stran: 384

Série: Šest vran

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání v ČR:  2017


Oficiální anotace:
Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Moje hodnocení:

Parta mladých lidí z temného podsvětí Ketterdamu se snaží dostat do nejstřeženějšího vězení.

Ocitáme se ve městě Ketterdam, města kde se to jen hemží podvratnými existencemi a kde je o strach vyjít si na ulici. A právě v tomto prostředí se náhodně spojí několik lidí, kteří si za cíl nedají nic menšího než se dostat do střežené pevnosti a vězení Ledového paláce a zpět. Tenhle velmi nebezpečný kousek podnikají kvůli záchraně světa. Pokud neuspějí, už nikdy nebude takový, jako byl dřív.

Vůdcem skupiny je Kaz Bekker, chmaták, vůdce podsvětí, který si ví rady za každí situace a dokáže si se vším hravě poradit. Navíc je to právě on, kdo je strůjcem celého plánu. Další je Inej, sulijská dívka s přezdívku Mora, která je tichá a nenápadná. Jejím nespornám talentem je schopnost dostat se nepozorovaně naprosto všude. Nina, griša materiálčik, krásná dívka, která je ale svou mocí velmi nebezpečná. Jasper, který v partě zastává pozici střelce a skvělého bojovníka. Matthias Helvar, fjerďan a bývalý trestanec, který nedobrovolně spolupracuje s Kazem a je nepostradatelný díky své skvělé znalosti Ledového paláce. Jako rodilý fjerďan právě v Ledovém paláci pracoval v minulosti. Posledním členem je Wilan. Syn, který utekl od svého otce významného obchodníka. Právě jeho otec skupině zadal úkol dostat se do Paláce a ukrást něco velmi cenného.

Tato nesourodá skupinka, ve které se hned několik lidí navzájem nemůže vystát se s nasazením pustí do nebezpečného podniku s vidinou neskutečného výdělku pro ně všechny.

Příběh je střídavě vyprávěn všemi členy. Po kapitolách se střídají v popisování událostí a díky tomu nahlížíme na příběh ze všech možných úhlů pohledů a perspektiv. Navíc každý charakter popisuje trošku jinak a jiné informace jsou pro něj prvořadé. Proto se při čtení čtenář rozhodně nenudí. Pohledy jednotlivých postav jsou od sebe dobře odlišeny, takže se nelze ztratit. Vše je jasně pochopitelné.

Autorka si s knihou a celým světem, kde se příběh odehrává, dala velkou práci. Vše je do nejmenšího detailu promyšleno, nikde jsem nenarazila na slabá místa. Nejen že vymyslela celý svět, ale i nová slova, která se v knize vyskytují a bez kterých by to nebylo to pravé. Originalita se autorce rozhodně nemůže upřít.

Celý příběh je velice čtivý a od začátku velmi napínavý. V podstatě se v něm neustále něco děje. Díky střídání postav má kniha ještě větší spád.

Jediné co mě "naštvalo" byl otevřený konec. Opravdu hodně otevřený konec, který čtenáře přímo nutí, aby si přečetl i druhý díl.

Série Šest vran následuje po autorčině první sérii Griša, která se odehrává ve stejném světě. Ze začátku jsem měla strach, jestli pochopím o co jde, když jsem Grišu nečetla. Byla jsem ale mile překvapená, tahle série je samostatná, od Grišy oddělená, tudíž nevadí, pokud čte člověk pouze ji.

Obálka knihy je stylově vraní a mě se moc líbí. Při každém dalším pohledu člověk narazí na novou drobnost, které si předtím nevšiml, navíc font písma je naprosto super.

12 komentářů:

  1. To je pozitivní, když kniha zároveň navazuje na předchozí autorčinu tvorbu, zároveň ale uvede nového čtenáře do prostředí a děje, aniž by byl zmatený nebo znevýhodněný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. :) Měla jsem obavy, že budu mimo a nepochopím o co jde... nakonec to bylo úplně v pohodě. :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze, nicméně můj žánr to není :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Je mi to jasné, každému se líbí něco jiného. :)

      Vymazat
  3. Na knihu jsem narazila několikrát, hlavně na samé kladné recenze. A nikdy mě nenapadlo se o ni zajímat víc, ba ani, o čem vůbec je. Zajímavé, ale myslím, že pro mě to nebude. A překvapilo mě, že Griša je v podstatě to samé, od stejné autorky i místa v příběhu. Takže asi ani Grišu nebudu číst... Jinak skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Já na knihu právě také narážela všude možně a i přestože to není ani můj obvyklý žánr, neodolala jsem. :))

      Vymazat
  4. Tuto knihu už mám tak dlouho v plánu si přečíst. Doufám, že se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se to opravdu líbilo, i když pár výhrad jsem měla. Teď mě čeká Griša a pak nová chystaná série :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějaké výhrady jsou skoro vždy. :)) Mě Griša také zajímá, snad se k ní časem dostanu. :)

      Vymazat
  6. Další z knih, kterou všichni milují a já se jí stále vyhýbám. Jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostanu. :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.