Recenze: Láska s chutí makronky

Autor: Sarah Vaughanová

Název originálu: The Art of Baking Blind

Počet stran: 376

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Mladá Fronta

Rok vydání v ČR: 2015


Oficiální anotace:
VEZMĚTE pět docela cizích lidí, které spojuje jen jejich vášeň pro pečení.
PŘIDEJTE populární pekařskou soutěž a vypracujte tuhé těsto.
OHŘEJTE na správný stupeň napětí.
OZDOBTE sladkobolným životním příběhem ženy, která je všechny inspirovala.
UZOBÁVEJTE tajně po malých kouscích, nebo spořádejte na posezení.
VYCHUTNEJTE SI vytříbenou kombinaci lehkých a silných chutí, lahodných situací a zápletek, z nichž se vám budou zaručeně ještě dlouho sbíhat sliny.
Román pro ženy odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Každý z čtveřice účastníků má k zalíbení, které našel v přípravě pečených lahůdek, své vlastní důvody.
Baculatá Jenny čelí syndromu prázdného hnízda a problémům v manželství. Svobodná matka Claire obětovala životní sen kvůli dceři a nemůže se vymanit ze vztahu s mužem, který ji využívá. Pro bývalou učitelku Vicki je mateřská role náročnější, než původně očekávala, snad kvůli komplikovanému vztahu s matkou. A zdánlivě dokonalá Karen je odhodlaná vyhrát, aniž by její pečlivě vypilovaná maska byť jen na okamžik sklouzla a odhalila, co se skrývá pod ní.
Postupem času začnou mezi finalisty vznikat spojenectví a na povrch vyplouvají důvěrná tajemství a soukromé bolístky. Mít vládu v kuchyni se jim daří dokonale, nad svými životy už to však tak jednoduché není.
Kniha je průběžně doplňována recepty a životním příběhem slavné pekařky paní Eadanové. I za jejím věhlasem se však skrývá osobní tragédie.

Moje hodnocení:

Kniha, která je svým názvem i obsah více než sladká.

Vážně. Sladkosti a pečení jsou v této knize snad na každé straně. Proč?
Příběh se odehrává v průběhu cukrářské soutěže s názvem Hledání nové paní Eadonové. Paní Eadonová byla skvělá kuchařka, pekařka, cukrářka a autorkou knihy Dokonalé pečení, kterou již několikátá generace miluje.

Do soutěže vstupuje několik účastníků. Jednou z nich je Jenny. Mateřská, příjemná žena plnějších tvarů, která trpí tím, že její tři dospělé dcery odcházejí z rodinného hnízda a vydávají se na vlastní životní cestu. Mimo to má problémy s manželem, který ji zdá se podvádí a nechová se k ní hezky. Její jedinou životní radostí tedy zůstává pečení.

Druhou účastnicí je matka na mateřské dovolené Vicky. Jako bývalá učitelka si myslela, že vychovávat vlastní dítě bude hračka, ale s tříletým Alfiem si  úplně neví rady. Snaží se být za všech okolností dokonalá a vynahradit svému dítěti málo péče, které se jí jako malé dostávalo.

Mladá maminka, samoživitelka Claire živoří na hranici chudoby a nebýt občasné pomoci jejích rodičů... Do soutěže se přihlásí úplnou náhodou a chce si v ní dokázat, že stále za něco stojí, není odepsaná a umí snít.

Karen, panička z vyšší společnosti, působí na první pohled i během soutěže jako sebestředná, uvědomělá, perfektní žena. Skrývá v sobě ale strachy z minulosti, obavy o svůj zevnějšek a postupné odcizení mezi jejími dětmi a manželem.

Posledním účastníkem je Mike, jediný muž v soutěži. Už od začátku je jasné, že nevyhraje. Autorka mu nedává příliš prostoru, není více popsána jeho rodinná situace. Zdá se, jakoby byl znevýhodňován, protože je muž.

Kniha je rozdělená na části podle druhů pečiva, která soutěžící zrovna vytváří. Objevuje se tak část Dorty a koláče, Sušenky a cukroví, Nákypy, Čajový dýchánek... Během jednotlivých částí se střídají kapitoly ze současnosti, kdy probíhá soutěž, a kde se seznamujeme se soutěžícími a jejich osobním životem. A pohledy do minulosti, do doby kdy paní Eadonová psala svou knihu a prožívala si své osobní těžkosti, o kterých v dnešní době nic nevíme.

Při bližším zkoumání je kniha plná kontrastů. Tím nejvýraznějším je cukroví, sladkosti a vůně pečení všude kolem naproti tomu nepříjemné, složité osudy jednotlivých soutěžících i samotné paní Eadonové. Romantické oddechové knihy se tak místy stává hořkosladký příběh. Kniha se výborně čte, autorka má opravdu příjemný styl psaní.

Co je potřeba pochválit je grafická stránka knihy. Nádherná obálka, ze které sladkost přímo srší a krásný ozdobný font. Mě osobně zaujala na první pohled, a aniž bych nějak zkoumala anotaci, usoudila jsem, že si ji prostě musím přečíst. A je jisté, že jsem udělala dobře.

4 komentáře:

  1. Tak to zní moc dobře. Rozhodně bych si něco takového teď i přečetla. Píšu si na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako nenáročné odpočinkové čtení je to ideální. :)

      Vymazat
  2. Musím souhlasit, mě si rozhodně nalákala! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.