Recenze: Lord John a Skotský vězeň

Autor: Diana Gabaldon

Název originálu: Lord John and the Scotthis Prisoner

Počet stran: 536

Série: Lord John Grey

Díl v sérii: #3

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018


Oficiální anotace:
Londýn 1760. Jamie Fraser, podmínečně propuštěný válečný vězeň, mohl dopadnout hůř. Mohl třeba sklízet cukrovou třtinu v Západní Indii. Takhle může být nablízku synovi, o kterém však nemůže říct, že je skutečně jeho. Ale Jamieho život není bez problémů: neustále myslí na svou ztracenou ženu a na Tobiase Quinna, někdejšího kamaráda z dětství.

Stejně jako mnoho dalších Jakobitů, kteří nejsou mrtví nebo ve vězení, Quinn stále žije a dýchá pro věc. V jeho nejnovějším plánu mu má pomoct starobylá irská relikvie. Jamie s tím nechce mít nic společného, přísahal si, že s politikou končí. Avšak objeví se lord John Grey s příkazem, který ho opět odtrhne od všeho a všech, které miluje.

Lord John Grey – aristokrat, voják a příležitostný špion – má v držení balíček nebezpečných dokumentů, které obsahují důkazy korupce britských důstojníků. Ale i o něčem, co je daleko více nebezpečné. Čas se jeví jako rozhodující faktor, protože vyšetřování je zmatené, vede do Irska i na Skotskou vysočinu. Lord John, který dohlížel na jakobitské vězně, když byl guvernérem vězení Ardsmiur, si myslí, že by Jamie mohl být schopen překládat, ale bude Jamie chtít?
Lord John a Jamie se nemají rádi, přesto spolu cestují do Irska, země, jehož hrady skrývají strašlivé tajemství a bažiny přeplnění lidskými kostmi.

Moje hodnocení:

V řadě již třetí díl ze série o lordu Johnovi a tentokrát možná nejpovedenější.

Opět se ocitáme v Anglii 18. století s naším dobře známým lordem Johnem, který přímo přitahuje problémy a komplikované případy. Tentokrát má v rukou balíček s důkazy, které usvědčují jednoho britského důstojníka z korupce a ještě něčeho horšího. V době pojakobitského povstání je i jen zmínka o něm, tvrdě stíhána. Lord John se svou ctí a láskou k pořádku nemůže dopustit, aby něco zůstalo nevyřešeno a tak se do odhalování pravdy pouští sám.

Zajímavou změnou je tentokrát zdvojení vypravěčů. Střídají se pohledy lord John a nově Jamie Fraser. Postava dobře známá ze série Cizinka a částečně i z minulých dílů této série. Právě pohled Jamieho dodává knize na akčnosti a zajímavosti. Můžeme srovnávat myšlenkové pochody obou vypravěčů. Jejich pohled na svět je také naprosto odlišný.

Tato kniha krásně doplňuje události z knihy Mořeplavec. Objasňují se do té doby nepříliš jasné, nebo neřečené informace a vše dostává širší a pochopitelnější rámec. Hlavně Jamieho pobyt na Helwateru je zajímavě a podrobně podán. Spolu s ním je více vysvětlen vztah mezi Jamiem a lordem Johnem. Během příběhu je čas několikrát nahlédnout do myšlenek obou postav a pochopení jejich aktuálních pocitů a citů k tomu druhému. 

Nechybí ani velké množství vedlejších postav. Některé se jen mihnou, jiným je dán větší prostor. Takovými postavami jsou například Johnův bratr lord Melton (Hal) a jeho manželka Minnie, kteří také prozrazují něco ze své minulosti.

Zásadní dějovou linkou je výprava do Irska za podezřelým britským důstojníkem. Není tedy nouze o popisy krásné irské krajiny a přírody a mnoho irských výrazů a vět., které příběh ozvláštňují. V závěru nechybí krátká vysvětlivka použitých pojmů a jejich návaznost na historické skutečnosti a malý slovníček několika použitých irských výrazů s jejich vysvětlením.

Jak tomu u lorda Johna bývá, jeho dlouhé a těžké hledání a následné objevení něco fantastického/děsivého, je ztraceno ve víru významných dějinných zvratů. V tomto případě smrt a následná korunovace nového panovníka.

Autorčin styl psaní se vyznačuje mnoha popisy a pomalejšími začátky. Ani v téhle knize tomu nebylo jinak. Nemůžu ale říct, že bych se snad nudila. Autorka má dar i obyčejné věci podá neobyčejným a čtivým způsobem. Podle mého mínění, je tenhle díl lorda Johna asi tím nejlepším z celé série. Je akční, napínavý, ale i informativní, co se skutečných historických událostí týče, tak minulosti našich hlavních postav.

Obálka knihy, jak už to u téhle série bývá, je minimalistická. Jedním jasným symbol dokáže naprosto vystihnout děj knihy a tady tomu není jinak. Navíc zajímavý mramorový vzhled dodává na jisté tajemnosti.

8 komentářů:

  1. Četla jsem pouze jedničku, která nebyla sice špatná, ale nenadchla mě natolik, abych četla další díly.

    Obálky mě bohužel nenadchly :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se naopak obálky líbí moc. :) Jednička za mě byla asi nejslabší. Možná by se ti další díly líbily více. :)

      Vymazat
  2. Přemýšlela jsem nad tím, že až budu číst cizinku, tak zkusím i Lorda Johna, a jak to vidím, tak udělám jen dobře. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že spíš než do dalších dílů Cizinky bych se v budoucnu mohla pustit právě do tohohle Jamieho vyprávění. Tak nějak tuším, že v Cizince teď otěže začne přebírat Brianna a Rogers a ty moc nemusím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano. Zatím jsem v Cizince skončila u čtvrtého dílo a dá se očekávat, že další budou více zaměřené na Briannu a Rogera. Mě osobně se jako postavy i jako pár líbí, takže nemám problém. :)

      Vymazat
  4. proste Gabaldon, to je zarucene dobre cteni :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.