Recenze: Emily Vichrná a příšera z hlubin

Autor: Liz Kesslerová

Název originálu: Emily Windsnap and the Monster from the Deep

Počet stran: 224

Série: Emily Vichrná

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:
Nový domov Emily Vichrné se zdá být dokonalý. Jenže pod hladinou číhá nebezpečí...
Ostrov v zářivě modrém moři. Palmy, bílý písek. Utajené místo, kde společně žijí suchozemští a mořští lidé a kde je v pořádku být holkou, které ve vodě vždycky naroste rybí ocas. Nový domov Emily Vichrné je dokonalý. Jenomže Emily všechno pokazí tím, že vzbudí ze stoletého spánku Krakena. Když se tahle legendární mořská příšera vynoří z hlubin a budoucnost obyvatel ostrova se stane velice nejistou, Emily učiní zoufalý pokus, aby všechny zachránila. Podaří se jí to?

Moje hodnocení:

Druhý díl ze série o mořské panně Emily Vichrné.

Plynule navazuje na díl předchozí, kdy Emily našla svého mořského otce. Celá rodina se díky Neptunově blahovůli stěhuje na utajená ostrov v oceánu, kde žijí jak suchozemští tak mořští lidé pospolu v harmonii. Vše vypadá naprosto dokonale, zalité sluncem, to by to ale nesměla být stará známá Emily se zálibou v objevování. Nedopatřením probudí ze spánku Krakena, mořskou obludu, která začne terorizovat celé moře.

Spolu s Emily se v knize objevuje mnoho známých tváří, jako jsou Emilyni rodiče, nejlepší kamarádka Shona, nebo pan Surový. Je zde ale také mnoho postav nových a to převážně z obyvatel ostrova. I přestože nejsou příliš popsáni charakterově, působí mile a uvěřitelně.

Příběh je vyprávěn hned ze dvou úhlu pohledu. Nejzásadnější a největší část knihy stále vypráví Emily, ale na konci každé kapitoly je přenecháno místo vypravěče Mandy. Ta je Emilyinou zapřísáhlou nepřítelkyní a v příběhu se jí dostane poměrně velkého prostoru. Spojení těchto dvou vypravěček příběh ozvlášťňuje a můžeme díky tomu na vše nahlédnout z více pohledů.

Co oceňuji je mapka ostrova na začátku knihy, která je krásně zpracovaná, a díky níž se lze krásně orientovat.

Cílová věková skupina jsou mladé dívky se zálibou v mořských pannách, dobrodružství a napětí. I přestože do této skupiny už dávno nepatřím, čtení jsem si užila. Kniha se pro mě stala příjemnou odpočinkovou četbou, která mě nepřekvapila dějovými zvraty, ale čtivostí a akčností ano.

Jediné, co bych knize vytkla, jsou dlouhé kapitoly, které mě osobně nevadily, ale pro mladého čtenáře můžou být nepříjemné a odrazující.

Obálka knihy je stejně jako ta minulá moc pěkná a přímo vybízí ke čtení.






Stellouškvo hodnocení:
Druhý díl plynule navazuje na díl první, kdy našla Emily svého otce. Díky Neptunovi se mohou přestěhovat na utajený ostrov v oceánu, kde žijí suchozemští i mořští lidé. Vypadá to tam krásně,  krásné moře a stále svítí slunce. Je tam ale také Emily, která moc ráda objevuje nové věci. Jednou omylem vypustí příšeru Krakena, která začne dělat nebezpečné věci. 

Spolu s Emily vystupují i postavy, které známe z prvního dílu. Třeba její rodiče, Shona, nebo pan Surový. Jsou tu ale i nové postavy.

Knížku nevypráví jenom Emily, ale i Mandy. Nemají se rádi a Emily byla ráda, že ji už neuvidí. To se ale spletla. Mandy a její rodoče vyhráli krásnou dovolenou na lodi, soutěž ale byla jeden veliký podvod. Loď byla napůl rozbitá a kapitán lodi, ani moc kapitán nebyl. No prostě hrůza! Zatímco Emily bojuje s příšerou, Mandy bojuje se svou dovolenou.

Na začátku je mapka, která pomůže najít, kde Emily zrovna je.

Kniha je pro mladé holky, jako jsem třeba já. Líbí se mi, že je napínavá, a že se tam objevuje i Mandy. Mám ráda mořské panny, takže to je taky plus. 

Obálka knihy se mi líbila stejně jako u prvního dílu, a když jsem ji viděla, hned jsem měla chuť, si ji přečíst.






Pokud chcete Stellouška sledovat můžete tady:

https://www.databazeknih.cz/uzivatele/stellousek-196500
https://www.goodreads.com/user/show/83429926-stellou-ek

12 komentářů:

  1. Obálka vyzerá veľmi pekne a pútavo. Priznám sa, že táto séria ma obišla, zrejme preto, že už nie som cieľovou skupinou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu naprosto rozumím, já bych se k sérii také sama nedostala. :)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá vážně pěkně a obálka opravdu vybízí k přečtení. Myslím, že by se mohla líbit neteři. Asi jí ji koupím. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě zaujala. Neteři se určitě bude líbit. :)

      Vymazat
    2. Zcela mimo moje momentální zájmy, ale pamatuju, že jako malá jsem mořské panny milovala!

      Vymazat
    3. To asi většina holčiček. :)

      Vymazat
  3. To vypadá moc hezky, být mladší tak jsem nadšená :) Ale i tak by to byla skvělá oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu vůbec neznám, přiznám se bez mučení :)Jednak je to fantasy, kterému příliš neholduji a také proto, že je to zaměřené pro děti a mládež. :) Tím, že učím na prvním stupni, myslím si, že by to pro věkovou kategorii, kterou učím ani ještě nebylo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že přelom prvního a druhého stupně by byl pro začátek ideální. Nevím, jestli by mladší děti kniha bavila a správně jí porozumněli... :)

      Vymazat
  5. Vypadá to moc dobře. Přemýšlím, že sérii si přečtu. Po dlouhé době opět něco oddechového. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jednou za čas je něco oddechové potřeba. Směle do toho. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.