Recenze: Ochránce

Autor: Jodi Ellen Malpasová

Název originálu: The Protector

Počet stran: 448

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2019

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:
Lidé si myslí, že mají Camille Loganovou přečtenou: tatínkova holčička; krásná, rozmazlená mladá žena, které tatínek financuje její životní styl. Ale Camille je zvyklá mít život ve vlastních rukou. Jednou udělala chybu, která se jí krutě vymstila. Nyní se snaží být nezávislá, ovšem kvůli obchodním aktivitám svého otce je v ohrožení.

Jake Sharp také v minulosti udělal chybu a následky byly zničující – a to jak osobně, tak profesionálně. Přísahal, že už nikdy nedopustí, aby se to opakovalo. Proto přijme práci bodyguarda Camille Loganové. S její pověstí v tom nevidí žádný problém.

Ona je ale ve skutečnosti jiná. Je soucitná, vřelá a zábavná, a povinnost ji chránit se brzy začne prolínat s potěšením. Ale Jake ví, že ji nemůže mít…

Moje hodnocení:

Romantický erotický příběh, který slibuje něco jiného a nového. Bohužel sliby jsou jedna věc a realita je věcí druhou.

Hlavní postavou je Camille Loganová, dívka, která na první pohled působí jako "fiflena", rozmazlená a nevyspělá, která si ničeho neváží a všemi pohrdá. Svým způsobem se tak částečně veřejnosti prezentuje, aby měla klid. Ale uvnitř je jiná. Je inteligentní, vyspělá, ví, co od života chce a rozhodně si nic nenechá diktovat. Proto se velmi těžko smiřuje s tím, že jí její významný a bohatý otec neustále organizuje život a její budoucnost má už téměř celou nalinkovanou. Camille ze začátku působí jako velmi milá postava, do jejíhož života a starostí se čtenáři vcítí, postupně ale svou přitažlivost začíná ztrácet.

Druhou významnou postavou je Jake Sharp, psychicky nevyrovnaný muž, který si v sobě nese temnou minulost, se kterou se stále, i po několika letech, nedokázal vyrovnat. Jeho řešením je zapíjení žalu ve velkém a občasná práce bodyguarda. Právě díky své práci se setkává s Camille, jejíž otec si Jake najímá jako Camillina osobního bodyguarda. Kvůli nebezpečí, které jí hrozí.


Jejich společný vztah se vyvíjí, jak už je obvyklé u tohohle druhu literatury, podle určitého předem daného modelu. Na první pohled si nepadnou do oka. On si o ní myslí, že je namyšlená bohaté slečinka, ona zas vidí osobu, která ji bude neustále za zády a nenechá ji volně dýchat. Postupem času se ale lépe poznávají, a přestože se oba brání, podlehnou svým citům. Jejich vztah, pokud se tomu tak dá říkat, ale rozhodně není jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Musí bojovat s nepřijetím okolí, svými démony i nebezpečím, které Camille velmi reálně hrozí.

Po kapitolách se ve vyprávění střídají právě tyto dvě hlavní postavy. Každý vidí situaci z trochu jiného úhlu pohledu a obohatí příběh o nové informace, nebo myšlenkové pochody jednotlivých postav.

Mimo Camille a Jakea se v knize objevuje ještě řada dalších vedlejších postav, které jsou ale většinou popsány spíše povrchně a zastávají jen vedlejší role v příběhu těchto dvou. Za zmínku stojí Camillin otec, nebo nejlepší kamarádka Heather.

Co musím ocenit je nápad knihy. Osobní bodyguard a nebezpečí, které hrozí je ve svém žánru originální. Bohužel zpracování pokulhává. Začátek knihy, kdy se seznamujeme s postavami a s prostředím je povedený, ale postupně jak se příběh rozvíjí je stále méně a méně propracovaný a pomalu upadá. Několikrát se stalo, že se pasáže, dialogy a někdy dokonce celé scény se několikrát opakovali, jen s drobnou obměnou. Další, co mě trošku zklamalo je fakt, že se velmi dlouho řeší zápletka, pomalu se vše rozmotává... a když přijde konečně na akci, je moc rychle po všem a rozuzlení pro mě není dostačující.

Většinou se jedná o odpočinkové knihy, u kterých člověk vypne. Pro mě ale tento stav mysli nenastala, dokonce jsem se do čtení musela chvílemi i nutit, což by se zvláště u tohohle žánru stávat nemělo. Je to škoda, protože začátek knihy vypadal opravdu slibně, ale ve výsledku se jedná o slabší průměr. Námět zajímavý, ale zpracování už tolik ne. V tomto žánru se dá najít spoustu lepších a kvalitnějších knih.

Obálka knihy nevypadá špatně a jsem si jistá, že zaujme.







Knihu si lze podrobně prohlédnou a případně i zakoupit přímo na webových stránkách nakladatelství Cosmopolis.

10 komentářů:

  1. A co jsi říkala na vulgaritu v celé knize? Nenarušovala ti to nějak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem zastánce přehnané vulgarity v žádném žánru. Tady to naštěstí nebylo tak strašné, ale jsem toho názoru, že mnoho pasáží by se dalo napsat tak, aby smysl zůstal zachován a forma se trochu pozměnila. :)
      Takže ano, místy mi to kazilo čtenářská zážitek.

      Vymazat
  2. Já nevím, mně přijde, že tohoto typu knih moc originální být nejde, ale zase jich nemám přečtených tolik, abych to mohla nějak více posoudit :D Každopádně tuhle asi vynechám. Ale díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu, kdybych věděla do čeho jdu, také bych si knihy asi nechala ujít. :)) Samozřejmě je originalita a originalita... :))

      Vymazat
  3. Nesnáším ty případy, kdy je luxusní nápad, ale otřesné zpracování :D Škoda. Uvidím, jestli se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Člověk je potom akorát ještě víc zklamaný. :)

      Vymazat
  4. Vypadá to dobře, ale jestli zpracování je otřesné, tak zkusím šáhnout po jiné s tímto tématem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsem měla jen moc vysoká očekávání. :) Nepoužila bych slovo otřesné... ale čekala jsem rozhodně víc. :)

      Vymazat
  5. Kniha mě původně celkem lákala, ale odolávala jsem, a po přečtení tvé recenze (díky za ní) - vím, že ráda odolám. Zní to na mě celé tak nějak "uměle", i když tahle žánr asi jiný nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti pomohla. :) Věřím, že se v tomto žánru dají najít lepší knihy... :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.