Recenze: Strmý pád

Autor: Bianca Iosivoni

Název originálu: Falling Fast

Počet stran: 424

Série: Hailee & Chase

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Red

Rok vydání v ČR: 2020


Za možnost zúčastnit se knižní štafety a přečíst si knihu moc děkuji Knihám Dobrovský!

 

Oficiální anotace:

Hailee byla vždy ta klidnější z dvojčat, schovávala se před světem ve svém pokoji mezi knížkami, zatímco její extrovertní sestra se ráda seznamovala s lidmi a chodila na večírky.
Ale Hailee má plán: slíbí milované sestře, že bude odvážná a podnikne všechny věci, ke kterým se doposud neodhodlala. A tak si na počátku prázdnin prost
ě sbalí věci, nasedne do auta a vyrazí na dobrodružnou cestu napříč Amerikou, během níž se postaví mnohým výzvám a splní si své tajné sny.
Koncem léta se zastaví i ve Fairwoodu, aby navštívila hrob svého internetového kamaráda Jespera a splnila slib, který dala i jemu. Náhoda tomu chce, aby se tu Hailee, již létem opálená a působící jako život milující, veselá a odvážná dívka, seznámila s Chasem, šaramantním mladým mužem, Jesperovým kamarádem a spolužákem. Jenže už od chvíle, kdy ho poprvé spatří, ví, že má problém – láska ani nová naděje v jejím cestovním plánu nebyly. Ani to, že se Chase tak nebezpečně přiblíží k jejímu temnému tajemství…

Moje hodnocení:

Kniha Strmý pád se mi do rukou dostala díky knižní štafetě, kterou Knihy Dobrovský pořádají. Z naší pětice čtenářek, které jsme knihu četly, jsem byla až poslední v pořadí. Což znamenalo dvě věci, dlouhé napjaté čekání a také, a to hlavně, možnost přečíst si kromě samotné knihy také spoustu poznámek, kterými žádná rozhodně nešetřila.


Teď už ale k samotné knize.

Hlavními postavami jsou Hailee a Chase. Tito dva se většinou po kapitolách střídají ve vyprávění a můžeme jejich prostřednictvím nahlížet na příběh ze dvou různých úhlů pohledů. Někdy jsou tyto dva pohledy opravdu hodně odlišné a společně vytvářejí ucelený obrázek situace.

Hailee je dívka, kterou si každý musí na první pohled zamilovat. Její vystupování působí nenuceně, uvěřitelně a je velmi snadné se s ní ztotožnit. Svými povahovými rysy a (pro mě) také stylem oblékání, byla velmi sympatická. Od začátku knihy je jasné, že si s sebou přináší nějaké nedořešené záležitosti a uvnitř sebe bojuje s událostmi z minulosti, které ještě nedokázala zpracovat. Asi nejvýraznější je pro ni smrt kamaráda Jespera, kvůli jehož rukopisu podnikání pátrání.

Právě díky tomuto pátrání se dostává do Jesperova rodného města, kde se setkává s mnoha místními obyvateli, mimo jiné také se skupinou Jesperových dobrých přátel. Postupem času si k nim vytváří určitý bližší vztah a s jejich přímou i nepřímou pomocí hledá tajemný uschovaný rukopis. Mezi tuto skupinu přátel patří také Chase. Od prvního okamžiku je mezi ním a Hailee cítit silné napětí a vzájemná přitažlivost, které lze jen těžce odolávat. I Chase je postavou, kterou si každý zamiluje. A to zejména kvůli problémům, které  musí doma řešit, a se kterými se jistě mnoho čtenářů dokáže zttožnit. Navíc je to prototyp ideálního přítele, kamaráda, člověka...

Hlavním poselstvím knihy, je kromě hledání rukopisu, hlavně smiřování se s minulostí a pokusu vymanit se z komfortní zóny a nebát se neznámého. Právě Hailee je osoba, která se toto léto rozhodla, kvůli své sestře, konečně vystoupit ze své škatulky a užít si vše, čeho se do té doby jen obávala a neměla odvahu vyzkoušet. Zásadní je také pomalu se rodící vztah mezi Haille a Chasem, kteří vzájemnou přitažlivost jen těžko skráýají a odolávají jí.


V podstatě celá kniha plyne na příjemné klidnější vlně. Prostředí i postavy působí sympaticky a z každé stránky je cítit atmosféra léta na malém ospalém městě. Hlavně ze začátku knihy se objevují klišé typu: "stál před ní, jako ochranný štít...", "zůstala jsem v tomto městě příliš dlouho."... a některé další. Stejně tak se objevuje i řada krásných situací a přirovnání, navíc romantická linka stojí za to.

V polovině knihy se plynulost příběhu trošku naruší a zpomalí. Závěrečná část knihy ale vše napraví. Posledních několik stran je dojemných a opravdu stojí za to. Jediné co je třeba překousnout je opravu opravdu hodně otevřená konec, kterým autorka docílila frustrace všech čtenářů a nutnosti přečíst si další díl.

Pokud jde o již zmiňovaný konec, překvapilo mě, že se mi povedlo odhalit zásadní zápletku. Lehce za polovinou knihy mě napadla, ale zavrhla jsem ji jako moc nepravděpodobnou. Postupem čtení jsem se k ní ale vracela stále častěji a ve výsledku se ukázalo, že jsem opravdu měla pravdu. To ale nic nemění na tom, že i tak mě zasáhla.

Příběh se opravdu velmi dobře a rychle čte. Přesto, že se v něm neobjevuje žádná přehnaná akce, nebo napětí, plynule ubíhá a krátké pomalejší/nudnější části v polovině knihy, kterou ale rychle nahradí opětovný zajímavý text.

Obálka knihy je krásná a myslím, že každého zaujme na první pohled. Mě osobně se moc líbí spojení lila fialové a dalších fialkových odstínů s efektem mramoru. A čistě povrchně přiznávám, že už jen kvůli obálce bych knize dala šanci.




Knihu Strmý pád si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. Súhlasím, obálka je naozaj veľmi vydarená a nápad so štafetou je super, ja sama som sa už asi do dvoch-troch zapojila a je to super doplnenie knihy prečítať si k tomu aj postrehy niekoho iného :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Jednou za čas je super, přečíst si něco a zároveń poznat pocity dalších čtenářů. :)

      Vymazat
  2. Čím víc čtu recenze na tuhle knihu, tím víc mám chuť si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by i můj případ... a proto jsem ráda, že se mi dostala do rukou. :)

      Vymazat
  3. Já si konec vyspoilerovala. :D Vždycky si čtu poslední větu u knihy a tak nějak se mi to podařilo vyzradit. :D Ale těším se na pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to je nic moc zlozvyk. :) To já taky. Dejte mi pokračování a to rychle prosím. :)

      Vymazat
  4. Jéé, knižní štafety bych se někdy moc ráda zúčastnila. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to právě taky chtěla zkusit. :) A je to super, zvlášť když je člověk jedním z posledních a může číst i poznámky ostatních. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.