Recenze: Pekelný plášť

Autor: Simona Michálková

Název originálu: Pekelný plášť

Počet stran: 336

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Bookmedia

Rok vydání v ČR: 2020


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Ivě Kulihové z Knihcentra!


Oficiální anotace:

Příběh o odvaze a nezkrotitelné touze po svobodě s pohádkovými rysy. Když se mladý princ Arim probudí po propité noci, naprosto neví, čí je. A to doslova. Arim je neviditelný a jediná cesta k tomu, jak získat zpátky svou podobu i předešlý život, vede rovnou skrz peklo. Mezitím se v jiném království probouzí z rakve krásná dívka Aeronwen. Uměle stvořená geniálním čarodějem, odsouzená sloužit starému králi. Ale ani ta se nechce smířit s nepřízní osudu. Svůj život přitom nevědomky sváže s koněm, který má velice zvláštní schopnosti. Všichni tři se vydávají na odvážnou cestu plnou nebezpečí, magie a nečekaných dobrodružství.

Moje hodnocení:

Kniha Pekelný plášť je jakýmsi spojením pohádky s fantasy prvky od české autorky. A překvapivě toto spojení skvěle funguje.

Jak už to v pohádkách bývá, sledujeme hned několik hlavních postav, přičemž je každá svým způsobem velmi zvláštní. Aeronwen/Wen je královna a zároveň dívka vytvořená z černé magie za pomoci temné magické rakve čarodějem Deliem. Arim, princ, která vede zhýralý život a nedopatřením se stává neviditelným a Carmin, mluvící kůň, který schovává víc, než se na první pohled může zdát. Spolu s Wen podniká nebezpečnou cestu za svobodou a utíká z královského sklepení. Úžasné jsou jeho sarkastické hlášky a poznámky. Jednoznačně se tak mluvící kůň Carmin stává mojí oblíbenou postavou. Významnou postavou je také čaroděj Delius, který svou magickou silou prostupuje celou knihou.


Všichni výše zmínění, tedy Wem, Carmin, Arim a Delius, se střídají ve vyprávění. Každý představuje situaci, ze svého úhlu pohledu, což je někdy velmi zajímavé. Postavy jsou sympatické a člověk jim fandí, aby se dožili svého šťastného konce

Zásadní zápletka se objevuje ve chvíli, kdy Wen, Arim a Carmin společně podnikají nebezpečnou a dalekou cestu do samotného pekla. Každý z nich se od cesty slibuje jiný výsledek a zároveň je tohle pro všechny jediná a poslední možnost, jak změnit svůj osud. Na cestě je čekají mnohá nebezpečí, magie, dobrodružství a akce. Navíc jim je neustále v patách čaroděj Delius, který se rozhodně nehodlá jen tak snadno vzdát.

Na první pohled se může zdát, že je v knize smíchané úplně všechno, na co si lze vzpomenou. Svým způsobem je to i pravda, ale ve výsledku tato míchanice překvapivě skvěle funguje.  Autorka dokázala vytvořit nový neotřelý svět, ve kterém se prolínají dobře známé archetypy pohádkových postav se známými prostředími. Jsou ale tak dobře nakombinované, že z nich vychází něco zcela nového.

Líbily se mi propracované popisy míst. Zejména popis pekla byl skvělý. Peklo bylo zajímavě pojato a představa vytvořená autorkou se mi zdá skvělá.


V průběhu celého čtení jsem cítila podobnou atmosféru, jako při sledování některých českých pohádek. Právě atmosféra a styl si jsou s pohádkami podobné. Ale námětem a kombinací všeho možného nikoliv.

Skvěle použitá je také gradace. Postupně se z příjemné pohádky stává stále rychlejší, akčnější a napínavější příběh. Atmosféra houstne, děj se zrychluje a konci se obejvují temné fantasy prvky. Takže rozhodně doporučuji i starším čtenářům. Není to jen pohádková kniha pro mladší. Každý si najde to své.

Je třeba vyzdvihnout krásné ilustrace, které knihu skvěle doplňují. Svého grafického zpracování se dočkaly všechny čtyři hlavní postavy a já myslím, že je to opravdu věrné zpracování. Stejně tak obálka knihy nevypadá vůbec špatně.


Na závěr ještě jedna věc. Musím se pochlubit tím, co mi spolu s knihou dorazilo. Už jsem to jedou zmiňovala v článku o knižích přírůstcích a to je krásná kartička s náramkem a skvělým textem. Tenkrát jsem hádala, že asi půjde o něco zásadního pro knihu a měla jsem pravdu... jak zaásadní, ale neprozradím.
Tady je text z kartičky:

Tento obyčejný náramek, až třeba vypadá docela prostě a konflík na něm naprosto neokázale, by se vám jednou mohl velice hodit, tomu věřte! Má totiž sílu zkrotit pekelný plášť! A proto, až někdy budete potřebovat pomoc pláště, nezapomeňte na tenhle malý poklad na provázku. Protože kouzelné věci nemusí vždycky záčit a velkolepě se třpytit.



Knihu Pekelný plášť si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách.

6 komentářů:

  1. Moc se mi líbí obálka knížky - slibuje pořádné dobrodružství. A text na kartičce je nádherný!

    Veselé Vánoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je. Kartička naláká opravdu hodně. :)
      Děkuju, tobě také Veselé Vánoce.

      Vymazat
  2. Simona Michálková21. prosince 2020 v 17:57

    Krásná recenze, děkuji. ;-) Pan Hrdina rozhodně skvěle vystihl všechny postavy. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně jsem tě začala sledovat na Goodreads, tak mám přístup k dojmům z knih hned z první ruky. :-)

    Veselé Vánoce přeji! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, pozdě ale přece. :)) Je pravda, že od přečtení k recenzi je to dlouhá cesta. :)
      Děkuji, také přeji (trochu opožděně) Veselé Vánoce.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.