Recenze: Sníh nebo popel

Autor: Sara Raaschová 

Název originálu: Snow like Ashes 

Počet stran: 296 

Série: Sníh nebo popel 

Díl v sérii: #1 

Nakladatelství: CooBoo 

Rok vydání v ČR: 2017

 

Oficiální anotace:

Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. Před šestnácti lety bylo zničeno Zimní království a jeho území dobylo Jaro. Pobili královskou rodinu a obyvatele uvěznili. A v tu chvíli vyprchala ze Zimy všechna magie… Nyní je jedinou nadějí tohoto království osm přeživších, kterým se podařilo utéct a kteří čekají na svou příležitost. Chtějí získat zpět své království a magii. Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a generál Zimy ji vychoval jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala… A zamilovala se do nepravého, do budoucího krále Zimy Mathera. I se zlomeným srdcem je ale rozhodnutá udělat cokoli, aby její království získalo svobodu. Když uprchlíci zjistí, kde je ukrytý magický medailon patřící bývalé královně, Meira se ho pokusí získat. A vstoupí do světa boje o moc, temné magie, ale i dvorských intrik a velkých plesů, v němž jednoho dne zjistí, že její osud nikdy nebyl v jejích vlastních rukou.

Moje hodnocení:

Kniha Sníh nebo popel je prvním dílem ze stejnojmenné série, která je zajímavá svým nápadem i světem, v němž se odehrává.

Hlavními postavami jsou utečenci ze Zimního království, které před mnoha lety padlo do rukou zlého pána Jarního království Agry, jež se rozhodl Zimu srovnat se zemí a navždy zlikvidovat. Velká většina jejích obyvatel padla, nebo byla odvlečena do táborů, pouze hrstka přeživších dokázala utéct spolu s budoucím králem, který byl však malým dítětem. Po mnoho let se toulají a utíkají, jejich cíl je ale jasný, chtějí své království a životy zpět a jsou ochotni udělat pro to vše. Jen aby Zima znovu povstala. 

Obyčejná dívka Meira je hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou. Jako sirotek a dívka se cítí být zbytečná a nepotřebná a je odhodlaná ukázat svou užitečnost a získat uznání, ať to stojí, co chce. Od začátku je jasně patrné, že právě Meira sehraje v příběhu významnou roli a její obyčejnost je jenom zdáním, nebo záměrem? Je to přesně ten typ, který si jde hrdě a pevně za svým a není odhodlaný se smířit se lží, nespravedlností a ústrky. Nenechá sebou vláčet a přesouvat se jako figurka z místa na místo, což jí moc spojenců nezajistí.

Ostatní postavy jako je princ Mathern, vůdce utečenců ze Zimy, nebo princ Theron a jeho otec byly spíše vedlejšími postavami a dokreslovaly atmosféru a Meiřinu hlavní dějovou linku. Autorka nakousla i milostný trojúhelník, který byl ale jen okrajově popsaný a slibuje větší rozvinutí později.

Námět a svět je vymyšlený skvěle. Jen je na můj vkus málo propracovaný. Chtěla bych více popisů, a to jak jednotlivých království, tak toho jak to v nich funguje (hlavní rysy, charakteristiky klidně i popisy prostředí). Doufám, že v dalším díle bude vše lépe vysvětleno.

Prvních několik kapitol jsem byla rozčarovaná. Do knihy jsem vstupovala bez větších očekávání a začátek mi napovídal, že nejspíš budu zklamaná. Postupně se příběh rozjížděl, dostával na zajímavosti, nechybělo dobrodružství a akce. Ke konci jsem knihu nechtěla odložit a musela dočíst v podstatě na jeden zátah.

Skvělé je uzavření příběhu. Je jasné, že se jedná o první díl, tudíž bylo třeba nechat si otevřená vrátka. Přesto je svým způsobem příběh uzavřený, s jasným naznačením jakým směrem se bude ubírat další díl. Nebývá to časté, takže mě to velmi mile překvapilo.

Co mě zaskočilo, byly také akční scény a bitvy, docela podrobně a dlouze rozebraná. Což jsem nečekala, ale překvapivě se mi velmi dobře četlo a do knihy se hodilo. Jako YA fantasy je kniha povedená. Má svoje "mouchy", ale ve výsledku jsem s ní spokojená. Můj osobní velký problém je ten, že jsem zhruba v polovině odhalila hlavní zápletku knihy, takže pro mě postupné odtajňování nebylo příliš velkým překvapením. Spíš jsem se jen utvrzovala ve své domněnce. 

Nejedná se o žádný komplikovaný nebo nečekaný příběh, ale jak odpočinkové fantasy je kniha ideální. Po jazykové stránce jde spíše o jednodušší text, žádná složitá souvětí, slova, ale v tomhle případě to vůbec nevadí.

Obálka knihy je ve své podstatě velmi jednoduchá, přitom působí skvěle a upoutá na první pohled. Líbí se mi originální propojení dvou hlavních rivalů Jara a Zimy, které jsou z obálky jasně patrné.

 

Ještě na závěr malá informace. Tuhle knihu jsem měla možnost číst jako štafetu, což je vždycky skvělé, když se člověk může podělit o své dojmy a poznámky. Tentokrát jsem ale byla už druhá, takže jsem tolik poznámek od ostatních štafetářů k dispozici neměla... tak jsem jich tam aspoň spoustu nechala a doufám, že si je holky po mě rády přečetly.


10 komentářů:

  1. Sérii mám v práci, hned jsem si ji dávala na stranu, ale pak jsem ji zase vrátila zpět a nechystám se ji číst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se k ní jednou stejně dostaneš. :) Ke mně se většinou knihy, o kterých jsem někdy uvažovala, dřív nebo později dostanou. :D

      Vymazat
  2. o sérii jsem slyšela, ale osobní zkušenost s ní nemám :) jsem ráda, že se ti líbila a snad i další díly budou tak dobré anebo lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám, že budou stejně dobré. :) Jak jsem psala, ráda bych dostala některá podrobnější vysvětlení.

      Vymazat
  3. To propracování jednotlivých království mi strašně chybělo. Přece jen, každé má něco jiného, a s tím by se dalo tak vyblbnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mohlo by to být hodně zajímavé. :) Já jen doufám, že se v dalším díle třeba něco objeví...

      Vymazat
  4. O knize už jsem slyšela, ale zatím jsem jí blíže nezkoumala. Až teď díky tobě tedy vím, o čem cca je. Přiznám se, že mě to poměrně zaujalo, takže si zapisuji - díky! A až bude volný prostor, tak se na ní vrhnu.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě kniha zaujala. :) Já to měla dost podobně, také jsem o ní měla jisté povědomí, ale nijak se do ní nehrnula... jak už jsem zmiňovala, má své "mouchy", ale i tak je to fajn čtení. :)

      Vymazat
    2. To jsem ráda, že kniha zaujala. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.