Recenze: Dva v srdci

Autor: Josie Silverová

Název originálu: The Two Lives of Lydia Bird

Počet stran: 375

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2020

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Dva životy. Dvě lásky. Jedna volba.

Lydia a Freddie. Freddie a Lydia. Jsou spolu víc než deset let a ona je přesvědčená, že jejich lásku nemůže nic zničit. Brzy ale zjistí, jak moc se plete…

Freddie zemře při autonehodě a Lydia je poprvé sama. Jediné, co chce, je zůstat v posteli a brečet. Moc dobře však ví, že Freddie by si př
ál, aby žila šťastně a naplno i bez něj. Proto se o to pomalu, krůček po krůčku, snaží. Pak se ale stane něco neskutečného. Lydia najde způsob, jak získat svůj starý život i s Freddiem zpátky.

Život, ve kterém k žádné tragické nehodě nedošlo. Život, pro který plakala celé měsíce. Znovu a znovu překračuje práh do minulosti. Ač se to zdá neskutečné, žije dva životy zároveň. Návštěvy ve světě, kde Freddie pořád žije a kde Lydiino srdce stále patří jenom jemu, si však vybírají svoji daň. Protože v tom skutečném se objeví někdo, kdo chce, aby zůstala s ním.

Moje hodnocení:

Kniha Dva v srdci je v pořadí druhou autorčinou knihou následující po Den, kdy jsem zahlídla lásku. Na rozdíl od ní, která mě tolik neuchvátila, mě tato úplně pohltila a emočně rozložila.

Hlavní postavou je Lydie, která se právě nachází ve složité životní situace, ze které není schopna najít cestu. Freddie její manžel, životní láska a přítel v každé situaci, tragicky umírá a Lydie neví, co si se svým životem počít. Snaží se vyrovnat se ztrátou milované osoby, ale bolest je příliš silná. Každý se s emočně vypjatými situacemi vyrovnává po svém a Lydia zvolí trošku zvláštní cestu. Dostává se do světa světa/doby, ve které Freddie není mrtvý a jejich společný život pokračuje neporušeně dál. Lydia si užívá tyto chvíle opětovného setkání plnými doušky, ale ve svém reálném životě spíš přežívá, a napjatě čeká, na okamžiky, kdy se vrátí za Freddiem. Tento model je dlouhodobě neudržitelný. Otázkou je, jak dlouho dokáže Lydie prožívat dva života naráz.


Těmto dvě světům odpovídá také dělení knihy. Kapitoly jsou děleny na Bdění a Snění. Podle toho, ve kterém světě se Lydie nachází. Bdění je její současný život a naopak Snění jsou chvíle, kdy je se svým milovaným Freddiem a nic děsivého se nestalo. Celkově je tohle propojení hodně zajímavě pojaté a dodává knize na zajímavosti a originalitě. Možná že i právě díky tomu, mě kniha tolik zasáhla.

Děj se odehrává po dobu dvou let, od smrti Freddiho do počátku roku 2020. Za tuto dobu se stane mnohé, mimo jiné mnoho nečekaných životních zvratů a odhalení. 

Kromě Lydie je v knize celá řada dalších postav. Nejvýraznější je samozřejmě Freddie, Lydiina rodina a dávný přítel z dětství Jonas. Všichni se chovají uvěřitelně, mění názory a chování podle situace a co je zásadní, každý se se steskem a rozjitřenými emocemi vyrovnává po svém

Jak už bylo několikrát zmíněno, příběh je opravdu velmi silný a emotivní. Po citové i psychické stránce. Mnoho truchlení, smutku, silných emocí, zároveň ale také naděje na nový život a na lásku. Vším smutkem probleskuje nezdolná síla stát se znovu hlavním aktérem ve svém životě a naučit se znovu a jinak žít. Jsem si téměř jistá, že i těm nejsilnějším čtenářům se zalesknou oči. Já měla na krajíčku hned několikrát.


Co mě překvapilo je, že v knize není tolik lásky. Čekala jsem víc romatnické dějové linky. Ve výsledku je to opravdu hlavně o ztrátě milované osoby. Možná i díky tomu, že jsem to neočekávala, mě kniha tolik zasáhla a o to víc jsem ji procítila. Autorka má dar psát čtivě, plynule a emoce jsou uvěřitelné. Podrobně popisuje pocity, ale nepůsobí to jako zbytečné babrání. Každá strana má v svůj význam a postupně stále výrazněji knihou prostupuje naděje na lepší zítřky. A myšlenka, že je důležité nevzdat se.

Možná jedna malá výtka patří úplnému konci. Závěrečné události mohly být trochu více rozepsány. I když na druhou stranu, díky jisté otevřenosti konce, získává kniha nový rozměr. Překvapí a zároveň dodává něco navíc.

Obálka knihy se mi moc nelíbí. Myslím, že by si zasloužila nějakou hezčí, graficky zajímavější. Po přebalem je ovšem nádherně blankytně modrá, což alespoň trošku vynahrazuje





Knihu Dva v srdci si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knihu se těším, až s emi někdy dostane pod ruku :) Už jsem jednu knihu od Josie Silver četla a byla skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Předchozí autorčina kniha nebyla špatná, ale tahle se mě osobně líbila ještě mnohem víc.
      Jestli se k ní nekdy dostaneš, bude mě hodně zajímat tvůj názor. :)

      Vymazat
  2. obálka je taková zvláštní, nezaujala by mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom s tebou souhlasím. Na první pohled mě také nezaujala. Myslím, že by si zasloužila nějakou lepší. :)
      Na druhou stranu, obsah to rozhodně vynahrazuje.

      Vymazat
  3. Mě se právě kniha "Den, kdy jsem zahlídla lásku" moc líbila, takže i tuto mám zapsanou v seznamu knih, které si chci přečíst, nicméně já na tyhle silně citové knihy musím mít dobré rozpoložení. Já jsem totiž enormní cíťa, a když je v knihách něco smutného, tak to dokážu tak prožívat, jako by se to dělo mě samotné a řvu u toho jak dítě, ach jo. Každopádně jak se tu zmiňuje i Karamelka, mě ta obálka taky přijde k takovému příběhu zvláštní. Spíš je to obálka jak z knížky pro puberťáky a ne z knihy, která řeší taková témata. Škoda, určitě šlo zvolit líp.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se většině čtenářů dokonce líbí víc, než tahle druhá... :) Takže mě bude zajímat, jak se nakonec bude líbit tobě.
      Souhlasím, že je třeba mít vhodnou náladu. Mně se právě strefila do náladu úplně přesně.

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. Tahle kniha je hodně emotivní, četla jsem ji před časem, ale zapůsobila na mě. Autorka opravdu věrohodně popsala ztrátu blízké osoby.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky jsi to sepsala. Jsem ráda, že jsem se nepletla, a že se ti kniha také hodně zalíbila (a emočně rozdrtila) - jako mě :)
    Normálně mám chuť si ji dát znovu - a to mývám opravdu málokdy (až na nějaké tradiční re-readingy). :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsi pravdu, tohle byla kniha přesně pro mě. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.