Recenze: Den, kdy jsem zahlídla lásku

Autor: Josie Silverová

Název originálu: One Day in December

Počet stran: 368

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2019


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Laurie si je jistá, že člověk se na první pohled zamilovat prostě nemůže. Život přece není scéna z romantického filmu, že?
Ale jednoho šedivého prosincového dne si z okna londýnského autobusu všimne muže. A on si všimne jí... Ten magický moment, kdy se jeden druhému podívají do očí… A vzápětí autobus i s Laurie ze zastávky odj
íždí.
Je jí jasné, že toho blonďáka se zelenomodrýma očima už nikdy neuvidí. Přesto jej po celý další rok hledá na každé zastávce a v každé kavárně v Londýně. Ale marně. Co na tom záleží?
Jenže na vánočním večírku jí její nejlepší kamarádka Sarah představí svého nového partnera Jacka. Prý je to láska jejího života. Jack ovšem není nikdo jiný než „blonďák ze zastávky“. Laurie se rozhodne jít Sarah z cesty a žít si svůj vlastní život. Ale co když má osud jiné plány?

Následuje deset let plných přátelství, lásky, zlomených srdcí, promarněných příležitostí a nečekaných rozhodnutí. Osud si s Laurie, Sarah i Jackem zahrává a vede je po klikatých cestičkách, které však nakonec možná povedou ke štěstí.

Moje hodnocení:

Kniha Den, kdy jsem zahlídla lásku je příběhem o velké lásce na první pohled, ale také o její komplikované cestě a okolnostech, které jí někdy prostě nepřejí.

Hlavní trojici hrdinů tvoří Laurie, Sarah a Jack. Společně s nimi prožíváme poměrně dlouhé časové období, a to bezmála deset let. Postupně se z mladých lidí stávají dospělejší, světa znalí lidé, kteří ale působí stále stejně zmateně a nejistě, jako v začátcích.


Pro mě nejzásadnější postavou byla Laurie, která je přesně ten typ, který si každý zamiluje a v mnohém se s jejím životem dokáže ztotžnit. Já sama jsem se v mnoha jejích problémech viděla a dokázala se do ní vžít. Možná právě proto mě tak zaujala. Laurie je osoba, která touží po lásce. Když ji konečně má na dosah ruky v podobě kluka, kterého z okna autobusu zahlédne sedět na zastávce, něco se stane. Bohužel se nestihnou setkat, i tak je to ale láska na první pohled a celý následující rok je ve znamení hledání kluka z autobusu.

Jack, kluk z autobusu a shodou nešťastných náhod také nový přítele Lauriiny nejlepší kamarádky Sarah. Jako správná kamarádka Laurie mlčí, ale začíná jí tak nikdy nekončící dilema - přiznat se, nepřiznat se, odmilovat se, platonicky milovat dál...? Jack působí jako sympaťák a  i když má v průběhu příběhu nejeden problém, vždy se dokáže vzchopit a začít znovu.

Právě na míjení Laurie a Jacka je vystavěna hlavní zápletka. Jejich cesty se sbíhají, následně zas rozcházejí. Když už to konečně vypadá, že budou spolu, vždy je nějaká okolnost rozdělí, nebo jeden z nich má partnera. Přátelí se, ale oběma je jasné, že je mezi nimi něco mnohem víc. Sympatie a láska, která je více než osudová. 

Tito dva jsou také hlavními vypravěči, jejichž pohledy se po kapitolách střídají. Vždy je uvedeno datum a jméno vypravěče, pro lepší orientaci. Díky tomu, že vyprávějí oba dva, můžeme sledovat situaci ze dvou úhlů pohledu a zároveň, když se rozdělí a každý jsou v jiném městě, neztrácíme kontakt ani s jedním z nich. Za zmínku ještě stojí každoroční novoroční předsevzetí, které si Laurie dává. Je zajímavé vidět, co si přeje, zda se jí to splní nebo ne. A hlavně to, jak se v průběhu let její plány a přání zásadně mění. 


Kromě romantické lásky, se řeší také mezilidské vztahy obecně, a to mezi rodinou, přáteli, partnery, manželi... Postavy působí reálně a to hlavně díky tomu, že se autorka nesnaží vytvořit z nich ideály. Naopak každý má nějaký svůj zlozvyk, prohřešek. Díky tomu působí mnohem realističtějši a uvěřitelněji. Je zajímavé sledovat psychologii jednotlivých postav a hlavně sledovat, jak jedna malá událost může zásadně změnit celý budoucí život.

Místem, kde se příběh odehrává je z velké části Londýn. A ačkoliv sledujeme celé roky, všechny zásadnější situace se stanou v zimě. Proto svým způsobem kniha zapadá do knih se zimní atmosférou. V tuhle dobu ideální čtivo.

Autorčin styl psaní se mi líbil a kniha opravdu rychle ubíhala. Dala by se shrnout jako romantická, kouzelná kniha s přesahem do vod osudovosti a trochy psychologie. Bohužel jsem ji měla v ruce v nepříliš ideálním rozpoložení a chvíli, takže některé její části nedokážu ocenit tak, jak by si žádaly. 

Obálka knihy se mi líbí moc. Je v ní skvěle propojeno místo, kde se příběh odehrává a zároveň situace, ve které se hlavní hrdinové potkávají. Navíc působí určitým pohodovým dojmem.



Knihu Den, kdy jsem zahlídla lásku si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. No, proč ne. Ač romantiku vůbec nečtu, tohle mi přijde jako takový milý odpočinkový příběh na dlouhé zimní večery :-) A Londýn... to je moje. Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za slova chvály. :) Myslím, žes to vystihla naprosto přesně.

      Vymazat
  2. Hezká recenze, knihu jsem nečetla, ale četla jsem autorčinu "novinku" a již brzy bude u mě na blogu recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Na autorčinu druhou knihu se také chystám, tak uvidíme, který bude nakonec lepší. :)
      Budu se těšit na recenzi.

      Vymazat
  3. Knihu jsem četla a moc se mi líbila :) Byla trochu delší, ale i tak to bylo skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že kdyby se některé části ubraly, nebylo by to na škodu. :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, až budu mít chuť na romantiku, možná se po ní kouknu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.