Recenze: Evvie Drakeová začíná znovu

Autor: Linda Holmes

Název originálu: Evvie Drake Starts Over

Počet stran: 320

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Red

Rok vydání v ČR: 2021

 

Oficiální anotace:

Od smrti manžela Eveleth Drakeové už uplynul téměř rok a ona se pořád schovává před světem ve svém velkém, prázdném domě v ospalém přímořském městečku ve státě Maine. Celé město včetně Evvieina nejlepšího kamaráda Andyho má za to, že drží smutek, a Evvie je v jejich omylu nechává…
V New York City mezitím bojuje bývalý
baseballový nadhazovač a Andyho kamarád z dětství Dean Tenney se zvláštním problémem: jednoho dne se probudil a zjistil, že je jeho talent pryč – a nikdo nemůže přijít na to proč. Nakonec se Dean rozhodne od všeho utéct a přes Andyho si od Evvie pronajme byt, který je součástí jejího domu.
Evvie s Deanem spolu uzavřou dohodu: on se nebude ptát na jejího mrtvého manžela a ona na jeho baseballovou kariéru. Pravidla jsou ovšem od toho, aby se porušovala – a tak začne nečekané přátelství, které časem přeroste v něco víc. Aby ale konečně mohli začít žít přítomností, budou oba muset nejdřív vyřešit svoji minulost.

Moje hodnocení:

Kniha Evvie Drakeová začíná znovu je příběhem obyčejného života plynoucím v poklidném tempu, ve kterém se stanou některé špatné ale i některé skvělé situace.


Hlavní postavou je, jak už je patrné z názvu, Evvie. Ta si po smrti manžela srovnává život a snaží se najít ztracenou rovnováhu, smysl života a zároveň také vůli žít a schopnost pohnout se dál. Její manželství zdaleka nebylo tak poklidné, jak se na první pohled zdá. Pomalu a nenápadně se před čtenářem po kouskách seskládává mozaika, jak to skutečně bylo. Evvie působí mile, přátelsky a sympaticky. Její nutkavá potřeba všechno "slepit" a každému pomoci, stejně tak to, jak v prví řadě myslí na ostatní a pak až na sebe, mi bylo v určitých aspektech blízké. Proto jsem neměla velký problém se do ní vcítit. 

Druhou zásadní postavou je vyhořelý bývalý baseballový hráč Dean. I on si z minulosti přináší nejeden problém, se kterým se snaží žít a akceptovat ho. Navíc je na něho vyvíjen tlak také širokou veřejností, protože coby na známou osobnost sportovního světa je na něho vidět. S Evvie se seznámí tak, že se stane jejím nájemníkem. Zajímavá je jejich dohoda, že se nebudou bavit o ničem. co souvisí s manželem nebo baseballem. Sledovat jejich soužití a pomalu se rodící vztah je zajímavé.

Oba, a vlastně i další vedlejší postavy v první řadě s Andym a Monicou, jsou velmi sympatičtí. Člověk jim přeje jen to nejlepší a konečně aspoň kapičku štěstí v jinak mizerných životních chvílích. Situace jsou z reálného života, nepřikrášlené a bez růžových brýlí. Prostě tahle to je.

Jak jsem zmínila, jedná se o poklidný, příjemný příběh ze života, který se obejde bez velkých zvratů a komplikací. Neobjevují se žádné nečekané zvraty a události. Příběh plyne na stejné poklidné vlně. A mimo jiné i díky kratším kapitolám působí čtivě.

Evvie se vyrovnává se smrtí manžela a psychicky na tom není dobře. Tudíž jsem čekala, že bude její psychický stav nějak podrobněji popsán a "rozpitván". To se bohužel nestalo a celý příběh tak nějak klouže po porvchu a nejde víc do hloubky, což je trochu škoda. Rozhodně to ale neznamená, že jde o povrchní knihu.

Ve výsledku můžu říct, že jsem spokojená. Kniha se velmi dobře čte, je odpočinková a poklidná, dokonce s romantickou linkou. Pro mě se ale jedná o další z řady spíše průměrných knih (pěkných ale ničím nevybočujících), po kterých v poslední době nezáměrně sahám.

Obálka kniha je krásná a pro mě jako milovníka květin obzvlášť. Na první pohled mě zaujala, nalákala, a to jsem ještě ani netušila o čem vlastně je.

Na úplný závěr ještě musím na zamyšlení zmínit zajímavé přirovnání týkající se duševního zdraví. Dokázali byste si vytrhnout zub sami? Teoreticky ano, ale prakticky je lepší obrátit se na odborníka, který ví co a jak. Přesně tak je to i s "hlavou" a psychickým a duševním zdravím. Člověk si může říkat, že si poradí sám a teoreticky má pravda. Ale realita je jinde... Tahle myšlenka mě hodně zaujala a plně s ní souhlasím.


 

8 komentářů:

  1. Ta obálka vypadá naprosto fantasticky. :D Už jen kvůli tomu bych do ní šla :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem koukala, když vyšla, ale bohužel mě nějak nezaujala a koukám, že ji ani ty nehodnotíš nějak kladně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nebyla špatná. Pro mě to byl takový průměr. :)

      Vymazat
  3. Knihu jsem vůbec nezaznamenala - vidím asi prvně - má hezkou obálku, ale nijak zvlášť mě nezaujala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mně přišlo, že v jeden čas byla snad všude. :D

      Vymazat
  4. obálka je krásně lákavá a také si myslím, že je škoda, že ta psychika není více rozvedena :) také by mne to zajímalo :) tentokrát kniha na seznam nepůjde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, podrobnější rozpracování psychiky se přímo nabízí... :)
      Na seznamu nemůže být všechno, už takhle ho všichni máme nekonečný. :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.