Recenze: Rendez-vous s múzou

Autor: Dee Ernstová

Název originálu: Maggie Finds Her Muse

Počet stran: 304

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Všechno, co osmačtyřicetiletá čerstvě „single“ spisovatelka Maggie Blissová potřebuje, je začít pracovat na nové knize. Jenže ze sebe nemůže nic kloudného dostat, právě se rozešla se svým přítelem a tvůrčí blok se jí nedaří prolomit. Je zoufalá. Naštěstí má pro ni její literární agent a kamarád Lee řešení – Paříž!

Krásný byt s milou a elegantní hospodyní připravenou splnit každé její přání – teď už přece nemůže práci na rukopisu nic bránit. Ostatně, kde jinde by na autorku romantických příběhů měla čekat inspirace, když ne v srdci města světel, lásky a kultury? Sen o hvězdné kariéře nikdy nebyl víc na dosah…

… anebo se všechno ještě může zvrtnout?

Termín odevzdání se blíží a Maggie stále ještě zbývá napsat podstatnou část knihy. To poslední, co potřebuje, je, aby ji od psaní někdo rozptyloval. Jenže dovolenou v Paříži právě tráví i její okouzlující exmanžel, s nímž zůstali dobrými přáteli a který je tu také sám. A když Maggie ráno ve své koupelně nečekaně narazí na pohledného Francouze, je jasné, že o vzruchy a rozptýlení tady nebude nouze. Ale kde je ta múza?

Moje hodnocení:

Kniha Rendez-vous s múzou je další z velké řady knih patřící do edice 7lásky. Tentokrát jde o spisovatelský blok a hledání sebe sama v nádherném prostředí Paříže.


Hlavní postavou je Maggie. Žena ve středních letech, matka dospělé dcery a velmi úspěšná spisovatelka románů pro ženy. V současné chvíli má ale problémy, a to jak s ex přítelem tak i se svým psaním. Prožívá totiž spisovatelský blok, při němž není schopna napsat ani řádek, což je zásadní problém vzhledem k brzkému termínu odevzdání rukopisu. Proto se rozhodne vše hodit za hlavu a se svým agentem a jeho přítelem odjíždí do nádherného bytu v centru Paříže, kde doufá v překonání spisovatelského problému. Paříž, město lásky, plné krásných památek a šmrncovních obyvatel jí snad dodá potřebný klid k sepsání knihy. Mimo jiné sledujeme také Maggiin přerod a velkou změnu zejména po vzhledové stránce. Paříží začíná nová kapitola jejího života, kdy se ze strhané nepříliš upravené ženy stává pravá Pařížanka.

Zásadními postavami, které společně s Maggie působí tak trochu jako hroty milostného trojúhelníku, jsou Alan a Max. Alan je bývalý manžel, se kterým mají ale klidné, přátelské vztahy a neustále ve vzduchu visí možnost návratu k sobě. A Max pohledný Francouz, který okouzlí každého v okolí svým vzhledem i skvělými vlastnostmi a Maggie není výjimkou. Otázkou je jak se tento milostný trojúhelník bude vyvíjet.

V podstatě všechny postavy, a to jak tyto hlavní, tak i ty vedlejší, působí velmi milým, přátelským a uvěřitelným dojmem. Neobjevuje se žádný zlosyn, nebo intrikán. Všichni jsou veskrze kladné postavy, které hledají a bojují své místo na světě, stejně jako Maggie. 

V knize se objevují opravdu krásné popisy prostředí a atmosféry Paříže, jejích kaváren, vináren, ale také některých památek. Z každého takého popisu přímo dýchá klidná, romantická a kouzelná atmosféra. Celkově tak kniha díky milým postavám a těmto popisům vyvolává pocit příjemné domáckosti, klidu a ve své podstatě i pohody.


Téma spisovatelského bloku a komplikované cestě k dopsání rukopisu nevidím v knize poprvé, ale i tak mě moc bavilo. Objevilo se i několik zajímavých vsuvek ze spisovatelského a nakladatelského prostředí. Navíc sledovat hlavní postavu při psaní své vlastní knihy a to, jak nahlíží na svět skutečný i vytvořený na stránkách, je vždycky skvělé.

Jak je nejspíš jasně patrné, tento román je spíše nenáročnou jednoduchou odpočinkovou knihou, která ničím nepřekvapí a je od začátku poměrně jasné, jak skončí. Přesto se ale jedná o výborné čtení, autorka má svůj specifický styl, díky němuž stránky ubíhají jedna za druhou, člověk si ani nevšimne jak. 

Obálka knihy je opět odpovídající edici 7lásky a i tentokrát můžu říct, že je povedená a líbí se mi. Zvláště pohromadě vedle sebe vypadají knihy skvěle. Vystřídaly se na nich snad už všechny barvy duhy...





Knihu Rendez-vous s múzou si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. Nečetla jsem ani jednu knihu z edici 7lásky. Tato mě popravdě moc neláká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edici určitě doporučuju, zvláště některé knihy stojí za to. :) Chápu, že tě tahle neláká... jde spíše o jednodušší odpočinkovou knihu. :)

      Vymazat
  2. z této edice jsem nečetla žádnou knihu, ale mám dvě na seznamu, tato to není :) a zatím jsem se k nim ještě nedostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě hodně zajímalo, o jaké dvě knihy se jedná. :D
      Úplně tě chápu, já mám také nekonečný seznam a ne a ne se ke knihám na něm dostat... :))

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. :) Vážně už ji musím zkusit. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky sepsáno, hned bych se do knihy pustila, kdybych ji už neměla za sebou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. To věřím, taky tvoje recenze mě před čtením pořádně nalákala. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.