Recenze: Krysař


Autor: Viktor Dyk

Název originálu: Krysař

Počet stran: 128

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Fortuna Libri

Rok vydání v ČR: 2016


Oficiální anotace:
Do města Hameln přichází mladý muž - krysař - aby zbavil město přemnožených krys. Zamiluje se do dívky Agnes a ona jeho lásku opětuje. Krysy vyžene, konšelé mu však odmítnou zaplatit. Postupně objevuje, že krysy nebyly jedinou špínou, která se v městečku přemnožila. Victoru Dykovi jako inspirace posloužila staroněmecká pověst.

Moje hodnocení:

Příběh o Krysaři, muži beze jména, který přišel do města Hameln, aby vyhnal přemnožené krysy. Pokud si myslíte, že se jedná jen o další nudnou povinnou četbu, jste na omylu. Krysař nepatří do této škatulky. Děj je chytlavý, zajímavý a celé téma knihy, její ponurost a hlavně pravdivost je dokonalé.

Hlavní postavou je Krysař. Přichází do města, kde panují zvláštní poměry mezi lidmi. Za celou knihu se nedozvídáme Krysařovo jméno, ani nic z jeho minulosti. Díky své kouzelné píšťale vyhání přemnožená krysy z měst. Nic od nikoho nečeká, chce jen předem smluvenou sumu a pak se chystá jít zase dál. Jeho plány se však trochu pozmění, když potkává Agnes, do které se na první pohled zamiluje. Ani Agnes k němu není lhostejná. Krysař poprvé pociťuje lásku a neví jak se s ní vypořádat.

Agnes je mladá krásná dívka, která Krysaři lásku opětuje. I přesto, že už má milence Kristiána. Bohužel ani jedna Agnesina láska nekončí šťastně a tak se Agnes vydává hledat bájnou zemi Sedmihradskou. (metafora, pochopí ten, kdo přečetl).

Když Agnes zmizí a městští radní Krysaři stále nezaplatí, rozhodne se Krysař pro vykonání pomsty. Zahraje na píšťalu, ne slabě jako když odháněl krysy, ale plným dechem. Lidé z města jako by byli v transu a bez rozmyslu následují Krysaře. Ten je dovede až na kraj hory Kopeln, kde je donutí skočit ze srázu.
Jediný kdo přežívá je rybář Sepp Jorgen, místní blázen pomalejší v úsudku, kterému vše dochází až další den a nemluvně, jako symbol nového čistého života.

Kniha je velmi tenoučká, ale se silným příběhem. I přestože není nejnovější jazyk knihy je stále snadno čitelný a téma knihy je myslím aktuální i v této době.

Nová verze obálky knihy, kterou mám je minimalistická, líbí se mi font písma, ale obrázek Krysaře? není zrovna povedený.

Pokud náhodou nechcete knihu číst múžu doporučit muzikál Krysař od Daniela Landy, který je naprosto úžasným převyprávěním knihy.
"Když hněv jak pára v kotli bez ventilu vře a napíná se potají, přijde muž... má v mlze zahalenou tvář a tisíc jmen, i Krysař mu říkají..." - těmito slovy muzikál začíná a podle mě je to naprosto přesné.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.