Recenze: Tajemství hradní věže


Autor: Kathleen Kirkwood

Název originálu: Slip in Time

Počet stran: 302

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství:
Ben Nevis

Rok vydání v ČR: 2001


Oficiální anotace:
Julie Hartová je po tragické smrti svých rodičů nucena žít v urozené rodině své matky. Společně se svou tetou a dvěma sestřenicemi odjíždí na hrad Dunraven do Skotské vysočiny. Během cesty se dozvídá,že se na hradě děje něco podivného. Po dvaceti letech jsou prvními hosty, kteří mají tu čest hrad navštívit. Julie se už nemůže dočkat, až po strastiplné cestě konečně ulehne do měkkých peřin. Jaké je však její překvapení, když na ni zbude jen osamocená ložnice v odlehlé hradní věži. To však však ani zdaleka není to nejhorší, čeho by se měla bát. Milostný příběh nádherného smyslného vztahu plný překvapivých dějových zvratů, dramatických scén, tajemna a sílící lásky mezi Julií a skotským horalem z patnáctého století .

Moje hodnocení: 

I přestože první pohled na obálku knihy napovídá, že půjde o červenou knihovnu nejtěžšího kalibru, není tomu tak. Po prohlédnutí obálky s polonahým, svalnatým mužem jsem si také myslela svoje. Díky anontaci jsem ale změnila názor, a teď po dočtení jsem za to ráda.

Ocitáme se ve viktoriánské Anglii. Hlavní postava Julie Hartové se spolu se společností, která ji mezi sebou trpí jen ze soucitu, vydává do Skotska na prastarý skotský hrad Dunraven. Z blíže neurčených důvodů na Julii nezbude pokoj a tak je ubytována daleko ode všech, a to ve vzdálené, udržované ale dávno neobývané komnatě ve věži. A to i přes zjevný nesouhlas sloužících.

Po velmi únavné cestě na hrad Julie nad ničím nepřemýšlí, nevšímá si pohledů sloužících, přeje si jen rychle ulehne do připravené postele a konečně se prospat. Probouzí ji ale muž, vysoký Skot nárokující si její postel a celý pokoj. Julie je přesvědčená, že došlo k omylu. V krátkém okamžiku ale muž mizí a vše se vrátí do normálu.

Julie zážitek přičítá velké únavě následnému až příliš živému snu. To ale jen do doby než se se Skotem znovu setkává. Po druhé už spolu i prohodí pár slov a Julie s hrůzou zjišťuje, že tento muž je třetí hrabě Dunravenu žijící v 15.století.  Po takovém zážitku je Julie rozhodnuta odejít z hradu. Na konec po rozmluvě s lordem Muirem, majitelem hradu, se zapojuje do pokusu s cestováním v čase.

Se skotem Raem Mackinonem se setkává dále a jejich setkání se stávají stále delšími. Nikdo neví přesně co zapříčinilo tuto situaci ani jak dlouho potrvá. Julii je ale všechno kolem lhostejné, protože z počáteční bázně, začíná k Raeovi pociťovat něco víc. A on její city opětuje.

Spolu s Julií a Raem prožíváme příběh lásky navzdory staletím. Je jen na nich jestli dokážou překonat propast času a zůstat spolu, nebo se každý vrátí do svého století navždy.

V knize nechybí láska, romantika, ale ani napětí a tajemno. Prolínání dvou časových rovin knize dodává jisté kouzlo. Celkově je kniha velice čtivá, má kratší kapitoly, končící otevřeně a vybízející k dalšímu čtení.

Až na obálku knihy, která se mi ke knize a ani k příběhu moc nehodí je všechno velmi povedené.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.