Recenze: Mariina závěť


Autor: Colm Tóibín

Název originálu: The Testament of Mary

Počet stran: 136

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Mladá Fronta

Rok vydání v ČR: 2015


Oficiální anotace:
Mariin příběh, jak jej nevypráví Bible: Dlouhé roky po Kristově smrti na kříži nechce Ježíšova matka o svatosti svého syna nic slyšet. Vůči jeho zázrakům je skeptická a bolest z jeho ztráty dosud nepřekonala. Pak se rozhodne vyprávět svou vlastní verzi o Kristově utrpení – o svém osobním smutku, scházející zbožnosti a svérázu. Je to příběh ženy, která nechce chápat, proč se od ní syn odvrátil, a která nevěří v křesťanského Boha. Skrze její oči otevírá Tóibín zcela nový pohled na křesťanství a vytváří netušeně lidský portrét Marie coby ikony.
 
Moje hodnocení: 

Příběh o Kristovi, tak jak ho neznáme. To slibuje lákavá anontace knihy. A také to splňuje.

Kniha je v podstatě monologem Kristovi matky Marie. Ze svého pohledu vypráví o synovi, jeho životě a skutcích a vše najednou působí naprosto odlišným dojmem. Marie svého syna ani neobdivuje, ani nesouhlasí s jeho chováním a názory. Naopak. Mnohokrát se mu snaží vysvětlit své stanovisko a dokázat mu, že to co dělá není správné a rozhodně není synem božím. Ukazuje se, že Marie rozhodně nebyly Kristovou spojenkyní a nevěřila v to co hlásá. Na vše nahlížíme jejíma očima. Očima staré ženy, která vzpomíná na vše minulé a neustále si přehrává jednotlivé části života, s otázkou, co by udělalal jinak, nebo co by mohlo zachránit jejího syna, jenž podle ní zemřel bezdůvodně.

Kromě Marie se v knize objevují i dobře známě biblické postavy jako jsou Ježís Kristus, Lazar, Pilát, nebo apoštolové, které mimo jiné Marie také odsuzuje jako bandu hlupáků se zastřenou myslí. Z Mariina vyprávění se v podstatě nic nového nedozvídáme. A nebýt znalosti biblického Ježíšova příběhu, asi by nebylo snadné vyprávění pochopit.

I přesto, že se jedná o velmi útlou knížečku, skrývá v sobě hluboké myšlenky a zajímavé názory. Jedno dlouhé nepřerušované vyprávění může na první pohled působit složitým dojmem, ale není tomu tak. Velmi dobře se čte a děj plynule ubíhá.

Knihu bych rozhodně nedoporučovala každému. Je třeba se na ni psychicky připravit, udělat si čas a mít klidnou mysl. Je také důležité alespoň trochu se zajímat o Ježíšův příběh a být otevřený novým úhlům pohledu na něj a jeho život. Pokud je člověk čistě nevěřící ateista a ničemu výše popsanému nevěří, nemá pro něj cenu knihu ani otvírat, protože by ho stejně nebavila a nezaujala. Jde jen o velmi malou skupinu lidí, kterým by se kniha opravdu líbila a ocenili ji.

Je pravda, že jsem od knihy nejprve očekávala něco jiného, rozhodně ale nejsem zklamaná. Kniha mi rozhodně něco dala, ať už to je mnoho témat na přemýšlení, nebo jen několik chvil strávených v její společnosti.

Obálka knihy mě zaujala na první pohled. Celkové zvláštní pojetí a trnová koruna dávají tušit budoucímu ději a ve mě vyvolává zvláštní a rozporuplné pocity.

4 komentáře:

  1. Hezky napsaná recenze, ale aspoň mě utvrdila v tom, že kniha nebude nic pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, tahle kniha vážně nebude pro každého. :)

      Vymazat
  2. Přidávám se k Marcelce, nejsem cílová skupina tohoto titulu, recenze je ale skvělá :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) já nejspíš také úplně ne... :)) ale rozhodně je to zajímavé čtení.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.