Recenze: Skrytá píseň


Autor: Valentina Nazarova

Název originálu: Девушка с плеером

Počet stran: 384

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Fanoušky Dívky ve vlaku pohltí tento záhadami naplněný thriller v rytmu kytar. Atmosféra rostoucího neklidu, ponuré prostředí nudného předměstí v Anglii rozhýbe zápletka plná zvratů. Ponořte se do zákulisí rock-n-rollu a prozkoumejte pokrevní pouta, talent, fanatické fandovství a zradu.
Jednadvacetiletá Nika Lukina studuje v Londýn
ě. Je krásná, temperamentní a má vše, co chce, nebo to alespoň dokonale předstírá. Nika má tajemství. Když jí bylo třináct, její milovaná starší sestra Jenya zmizela v malém městečku ve střední Anglii. Jediná věc, která Nika má, je sbírka ikonických rockových alb. Podle nich utvořila svou osobnost: vnímání krásy, lásky, života a svého vlastního já.
Snaží se nemyslet na to, co se stalo. Až jednoho dne, těsně před Velikonocemi, ji minulost dostihne strašným způsobem, takže jí nezbývá než zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Nika zveřejní sestřinu starou fotku na Facebooku v naději, že by ji někdo mohl poznat. Téměř okamžitě obdrží odpověď od ženy, která tvrdí, že byla nejlepší kamarádkou Jeniy, a Nika se vydává vlakem do Notownu, města, kde její sestra žila...
 
Moje hodnocení: 

Kniha, která nevydá žádná tajemství, ale postupně je musíme jedno po druhém odhalovat.

Spolu s hlavní hrdinkou ruskou Nikou se ocitáme v Anglii, kde studuje. Její život ale rozhodně není šťastný ani jednoduchý. V mladém věku přišla o matku a sestru, která beze stop zmizela a nikdy se neobjasnilo kam, proč, nebo to zda vůbec žije. Niku její nevsvětlitelné zmizení i po tolika letech stále trápí a po mnoha vnitřních bojích se rozhodne svou sestru najít za každou cenu. Prokáže velké množství odhodlání a kuráže, protože její pátrání rozhodně nebude jednoduché. Z minulosti se začnou vynořovat děsivé věci, takové které možná měly zůstat spát.

V knize je hned několik důležitých vedlejších postav. Bratři Stu a Nick, kteří poskytnou ubytování v hostinci ve městě kde Jenia, Ničina sestra žila. Kapela The Redroom - Mark, Hugh, Ben a Chris bývalý člen, na kterém je rozhodně něco divného. Což je vlastně na všech těchto lidech. Nika se jako cizí člověk v maloměstě musí vypořádat s nesnášenlivostí vůči cizincům a  nechutí lidí otevírat staré rány a v mnoha případech i lhaním a upravováním nepříjemné skutečnosti.

Stejně jako my je i Nika na začátku knihy nevědomá a netuší co se vlastně v minulosti stalo. Jediné vodítko, které má je záznam z festivalu v Glastonbury a kusé informace od samotné Jenii. Postupem času se tak před námi rozplétá velmi zajímavý a děsivě reálný příběh, plný lásky, napětí ale i zrady.

Příběh je psán formou deníkových zápisků. Nika posílá zprávy své nezvěstné sestře na starý facebookový profil. Tudíž je vše psáno zásadně z jejího subjektivního pohledu. Já jsem si na tento styl psaní musela zvykat. Nika totiž své zprávy píše celkem nespisovné a nevyhýbá se vulgarismům. Což je na jednu stranu dobře, text je velmi autentický. Na druhou stranu pro mě jako pro čtenáře bylo paradoxně těžší vžít se do příběhu.

Každou právu předchází informace od koho a komu je poslána a v jaká čas. A samozřejmě na začátku každé zprávy nechybí píseň, kterou zrovna Nika poslouchá. Jedná se o starou dohodu s její sestrou, že jí vždy napíše píseň, kterou si oblíbila, aby Jenia mohla její hudební vkus schválit, nebo naopak. 
Díky tomu jsem poznala několik zajímavých nových písní o kterých jsem do té doby nevěděla. A pokud jste zvědavý jako já, připravte se, že si novou píseň budete hledat každou chvíli.

Obálka knihy je umírněná a přesně vystihuje děj knihy a charakter hlavní postavy Niky. Světlé ladění barev je originální, jediné co se mi nelíbí je nápis thriller na přední straně knihy, což je podle mě úplně zbytečné. Oproti originální obálce, si myslím, že je ta naše mnohem lepší a propracovanější.






Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

14 komentářů:

  1. Taky mi trochu trvalo, než jsem se do toho vžila, ale celkově se mi příběh líbil :) A ty písničky byly super, většinu z nich jsem už ale znala :D A souhlasím, naše obálka se mi líbí daleko víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem některé písničky neznala vůbec... :) a jsem ráda, že jsem je díky knize poznala.

      Vymazat
  2. Vypadá to moc dobře, už jsem na ni koukala. Ale vzhledem k tomu, že Dívku ve vlaku jsem viděla jen jako film, a nelíbila se mi, zavrhla jsem ji. Jak jsem ale teď dočetla recenzi, možná to ještě přehodnotím. 😊

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Dívku ve vlaku neviděla a ani nečetla, ale podle toho co vím, tak tolik podobné si zase nejdou. :)

      Vymazat
  3. Knížku mám doma půjčenou a jsem na ní velmi zvědavá. Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já nad touhle knihou pořád váhám, ale sepsala jsi to moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to vážně zajímavě a hlavně všude na ni čtu samé pozitivní recenze :) Nakonec si Skrytou píseň také přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky, že je zajímavá a souhlasím, že se objevují jen samé pozitivní recenze. A já vím proč. :) Určitě se ti kniha bude líbit. :)

      Vymazat
  6. Mám rozhodně v plánu si tuhle knihu přečíst, tak snad se k tomu dostanu co nejdříve:). Moc pěkná recenze:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  7. Máš moc hezkou recenzi knížku mám rozečtenou, ale čtu ji hodně pomaloučku snad jí někdy dočtu a taky napíšu recenzi, ale zatím vypadá hodně zajímavě.

    Pac a pusu Tánička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Nejenom že vypadá, ona vážně je zajímavá. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.