Recenze: Křehká krása

Autor: Petra Durst-Benningová

Název originálu: Die Glasbläserin

Počet stran: 464

Série: Skleněná sága

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

V durynské vesnici Lauscha běžel život po staletí stále stejně. Zdejší skláři byli vyhlášení svým uměním, které předávali z otce na syna. Joost Steinmann vedl úspěšnou rodinnou dílnu, přestože měl jen tři dcery. Když ale nečekaně zemřel, zůstaly Johanna, Ruth a Marie bez peněz. Jak mají tři osamělé ženy přežít v mužském světě? Podle tradice bylo foukání skla vyhrazeno pouze mužům, ženy mohly jen pomáhat se zdobením.

Nezbylo jim nic jiného než přijmout práci u konkurence. Ani celodenní dřina jim ale nezajistila dost prostředků k přežití. Nejstarší Johanna se proto vydala do města, kde se stala asistentkou jednoho ze zdejších obchodníků, který prodával sklo do celého světa. Ruth se rozhodla získat bohatého manžela a nejmladší Marii, stále zasněnou a tichou, natolik uchvátilo jiskřivé kouzlo skla, že porušila všechna pravidla a tajně usedla ke kahanu svého otce.

Všechny tři ale budou muset ještě zdolat mnoho překážek a spojit síly, aby si splnily svůj sen o nezávislosti a svobodě.

Moje hodnocení:

Kniha Křehká krása je prvním dílem z historické trilogie sledující osudy tří sester ve sklářské vesničce v Durynsku.


Hlavními postavami jsou tři sestry, které by nemohly být rozdílnější, Johanna, Ruth a Marie. Po smrti otce se musí  vyrovnat s novým těžkým životem a samy se postavit na vlastní nohy. Každá z nich se organizace svého nového života chopí po svém. Přesto ale silně drží při sobě a jejich sesterské poutu je, jak se zdá, nezlomné.

Nejstarší sestru Johannu je velmi zajímavé sledovat v cestě do velkého města a hledání práce. Jako nejstarší je zvyklá "velet" a starat se o vše v domácnosti. Je obdivuhodné, jak se nečekaně a velmi úspěšně chopila všech provozních a organizačních věcí a postarala se o své sestry. Přesto je v něčem velmi naivní a čtenář může jen kroutit hlavou.

Ruth byla pro mě asi nejméně oblíbenou ze sester. Minimálně v prvních dvou třetinách. Neuměla jsem si k ní a její ztřeštěnosti najít cestu, stejně tak bezhlavé hledání ženicha jsem příliš nechápala, ani v kontextu tehdejší doby. Přesto je její osud ve výsledku nejsmutnější, nejkomplikovanější a asi i nejzajímavější. Zejména v závěru se její postava dostává do popředí celého příběhu.

Poslední Marie je významná zejména svou odvahou pustit se do foukání skla, do té doby typicky a pouze mužské práce. Její nápady na vánoční ozdoby jsou ohromující a stejně tak její šikovnost. Díky její výrobě skla se celý příběh dostává do zcela nové roviny. 

Výroba vánočních koulí je pro durynsko a vesničku Lauschu skutečně dominantní a to i v reálném světě. Autorka se inspirovala skutečným prostředím, což je skvělé. Číst a vědět, že někde takové místo skutečně existovalo a lidé takto žili. V závěru autorka ještě zmiňuje, že životní podmínky lidí byly ještě daleko horší, než jak je ona popisuje. Celkově je prostředí pospáno velmi dobře. Malá vesnička se svými o obyvateli odříznutá od světa, město v dály, zasněžené kopce v okolí. 

Stejně tak charaktery postav, nejen tří sester, jsou výborně zvládnuté. Postavy se v průběhu děje vyvíjejí, mění názory, pod vlivem okolností se mění a dozrávají. Nikdy není typicky prvoplánově dobrý nebo zlý, v každém je namícháno obojí. A o to více jsou postavy uvěřitelné.

Kniha je velmi čtivě napsaná. Ve vyprávění se sestry střídají a je jasně patrné, že každá nahlíží na život ze zcela jiného úhlu. Proto je jejich vyprávění o to zajímavější. Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé, takže i díky tomu se kniha výborně čte. V první části je příběh spíše pomalejší a popisný, ale ve druhé se rozproudí a je stále zajímavější. Je pravda, že se nese na stejné poklidné vlně, ale čtenáře vtáhne. Jedná se o typický historický román/ nejspíš rodinnou ságu, který stojí za přečtení.

V závěru je hlavní zápletka logicky vyřešena, ale otevírá se další. Kniha tedy končí svým způsobem uzavřeně, přesto je jedna linka velmi otevřená a předpovídá, jakým směrem se bude další díl ubírat. A vypadá to hodně slibně.

Obálka knihy je podle mě nádherná. Na fotce to není tolik vidět, ale na živo se nápis nádherně modro-stříbrně blýská a je naprosto jednoznačná spojitost se sklářským prostředím. Stejně tak název Křehká krása je všeříkající - křehká krása jako sklo a vyrobené ozdoby, křehká krása jako tři mladé ženy ve světě plném mužů? Každý ať si tuto otázku přebere po svém.





Knihu Křehká krása si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. knížečku mám pro maminku, doufám, že se bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude. :) Dej vědět, jestli byla maminka spokojená.

      Vymazat
  2. Abych pravdu řekla, takhle na obrázku mě opravdu obálka moc nezaujala. Pravděpodobně se do knihy pouštět nebudu, ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně to, co říkám... na živo vypada úžasně, ale tahle to není poznat. :D
      Děkuji za pochvalu. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. Já úplně na tenhle tip hostorických románů nejsem, tak jsem si titul nechala ujít, ale kdyby nebyl trilogií (což je další důvod, proč mě moc neláká), tak po tvé recenzi bych se po knize poohlédla ,-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :) Tomu úplně rozumím. Já, to že jde o trilogii, zjistila až v průběhu čtení. Ale nelituji, i tak bych si knihu vybrala znovu. :)

      Vymazat
  4. Po tvé recenzi mě mrzí, že jsem si nechala tenhle titul ujít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co není, může být. Třeba na knihu v budoucnu narazíš. :)

      Vymazat
  5. tohle se mi moc libilo, jen doufam, ze bude i pokracovani...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě také, a moc. :) Věřím, že pokračování bude. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.