Recenze: Nefritová lilie

Autor: Kirsty Manningová

Název originálu: The Song of the Jade Lily

Počet stran: 424

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Rodinné tajemství, které sahá až do daleké Šanghaje za druhé světové války

1939: Dvě dívky se potkávají v Šanghaji, známé jako „Paříž Východu“. Nádherná Li, která zde vyrůstala, a Romy – židovské děvče, jež do Šanghaje uprchlo spolu se svými rodiči z nacisty okupované Vídně. Dvojice se rychle spřátelí a za krátkou
dobu je prakticky nerozlučná. Mladé kamarádky se spolu pohybují ve dvou odlišných světech: mezi zářivými světly velkoměsta a nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách přecpaného šanghajského ghetta. Ale i přes jejich silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny odstředivou silou všudypřítomné války.

2016: Alexandra odjíždí z Londýna se zlomeným srdcem a vrací se do rodné Austrálie, aby mohla být se svými prarodiči – Romy a Wilhelmem. Po matce jí zůstal jenom nefritový přívěšek ve tvaru lilie. Symbol čiré lásky, pocházející ze Šanghaje. Alexandřin milovaný dědeček umírá a během posledních pár týdnů se spolu s Romy rozhodnou odhalit vnučce rodinná tajemství, která v sobě drželi více než půl století.

Pro Alexandru tak začíná objevná cesta omamnými zahradami a trhy Šanghaje, během níž objeví nečekanou pravdu o své rodině. Je odhodlána vydat se ve stopách minulosti, aby poznala vlastní kořeny. Postupně objevuje věci, jež ukazují v úplně novém světle nejen její rodinu, ale i ji samotnou.

Nefritová lilie je barvitý, provokativní a krásný příběh o přátelství, mateřství, ceně lásky a síle odříkání a odvahy.

Moje hodnocení:

Kniha Nefritová lilie je velmi zajímavý a neotřelý román propojující dvě časové roviny, hledání rodinného tajemství a 2. světovou válku. Tentokrát ovšem ze zcela jiného úhlu pohledu. Konkrétně z nepříliš známého asijského prostředí Šanghaje. 


Sledujeme tedy dvě časové roviny.

První, ze současnosti, představuje život mladé ženy Alexandry. Ta má na první pohled ideální život, skvělou práci, milující prarodiče... Ovšem nic není bez poskvrny. Po smrti milovaného dědečka se naplno pouští do bádání a hledání v minulosti po dávno spícím tajemství. Tajemství o její matce, matčiných biologických rodičích, ale i o životě své babičky Rommy, která válečná léta strávila v prostředí Šanghaje. Ukazuje se, že rodinná minulost a vztahy jsou velmi komplikované. Alexandra je jako hlavní postava velmi sympatická a její pátrání a linka o ní je srovnatelné s linkou z minulosti, což nebývá časté.

Druhá rovina popisuje minulost a válečná léta a je jí věnován o něco větší prostor. Vše začíná útěkem (babičky) Rommy s rodiči z Rakouska po křišťálové noci. Následuje komplikovaná, drsná cesta do relativního bezpečí přes Itálii a lodí do Šanghaje. Právě Šanghaj je úžasně popsána. Tehdejší prostředí, dusivá atmosféra strachu a nejistoty židovských uprchlíků, nevíra ve válku a sílu Hitlera, neznalost ohledně dění v koncentračních táborech. Zajímavé je sledovat postupné smiřování se s osudem a zabydlování se v novém městě, v nové zemi. Rodina Rommy se díky přízni osudu a lékařské profesi otce dostává do lepší společnosti. Můžeme tedy sledovat kontrast tamní vysoké čínské společnosti a ghett pro uprchlíky. Střet s čínskou kulturou a společností, popisy jídla a zvyků, nebo tradiční čínské medicíny jsou samozřejmostí.

Spojení minulosti a současnosti je v tomto případě jasné, přesto jsou informace, které Alexandra zjistí nečekané. Obě linky se navzájem prolínají, navazují na sebe, souvisejí spolu a doplňují se.  Jak už jsem zmínila, velkým plusem je to, že i linka ze současnosti je smysluplná a má zajímavou zápletku, což nebývá vždy.  

Ze začátku jsem měla problém začíst se do knihy, ale postupně jsem se dostávala do děje a příběh mě nadchl. Kniha je velmi silná, a když se člověk oprostí od zajímavého beletristického příběhu o pátrání po rodinné historii, má podle mě i velkou výpovědní hodnotu, neboť toto obdodí dějin z tohohle prostředí, není častým tématem. Je jasné, že autorka si dělala velmi rešerše velmi důkladně, to je patrné jak z texty, tak z doslovu a poděkování, kde uvádí i některé zdroje, místa a osoby (odborníky), kteří jí byli nápomocni. Aby byl příběh co nejvíce podle skutečnosti. 


Já sama jsem o 2. světové válce v Číně příliš nevěděla, znala jsem jen povrchní informace. Díky této knize jsem ale mnohé pochopila a zjistila. Mimo jiné o okupaci Japonskem, hrozném zacházení s cizinci, imigranty i Číňany... nebo to, že Šanghaj měla několik koncesí pro uprchlíky a židovské ghetto.

Obálky knihy mě osobně nijak neuchvátila. Rozhodně není špatná, ale přijde mi spíš jako průměr, který nevybočuje a není snadno zapamatovatelný.

Každá další kniha z doby války mě utvrzuje v tom, jak strašné to muselo být. Ani si neumíme představit jak... a realita musela být ještě nesrovnatelně krutější.
Bůh chraň, abychom něco podobného museli zažívat. Zvlášť v současné situaci nejsou tyto myšlenky a obavy úplně zcestné. Musíme jen doufat, že se vše nakonec vyřeší!!!



Knihu Nefritová lilie si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. Tak tohle je přesně to pravé pro mě. :) Píšu na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě kniha zaujala. :) Přijde mi, že o ní není moc slyšet, což je velká škoda... stojí za přečtení.

      Vymazat
  2. Tuhle asi vynechám, u čtení Makové války mi došlo, že mám na nějakou dobu četby o válce dost :( a raději teď volím jiné téma. Ale možná časem? Vypadá to totiž na zajímavou knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po téhle knize také nemám v plánu nic válečného. :) V realitě je toho až dost...
      Ale i tak jsem ráda, že tě kniha zaujala. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.