Recenze: Pláž v Chorvatsku



Autor: Julie Caplinová

Název originálu: The Secret Cove in Croatia

Počet stran: 360

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #5

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!



Oficiální anotace:

Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena, ale má i svou bohémskou stránku: vystudovala dějiny umění a chtěla by se prosadit jako výtvarnice. Zatím neměla štěstí, je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže. Práci jí dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází z úplně obyčejné farmářské rodiny, ale teď chodí s modelkou Tarou, se kterou se seznámil, když na jeho farmě probíhalo focení módy. Maddie se snaží obstát v roli hostesky a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní Tara jí to moc neulehčuje. Mezi Nickem a Tarou to začíná pomalu skřípat, přece jen pocházejí každý z jiného světa. O Maddie se zajímá jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky – myslí to ale upřímně? Zároveň si Maddie uvědomuje, že se jí čím dál tím víc líbí Nick…


Moje hodnocení:

Kniha Pláž v Chorvatsku je v pořadí již pátým dílem z úspěšné série Romantické útěky, jejíž název mluví sám za sebe.

Tentokrát je hlavní postavou a "útěkářkou" mladá žena Maddie, která přestože má vystudovanou historii umění a je vážně talentovanou malířkou, má v současné chvíli problém sehnat práci. Navíc tak trochu neví, co se svým životem. Proto, když se jí naskytne příležitost pracovat jako hosteska na luxusní lodi neváhá ani chvíli. I obsluha nepříjemných bohatých hostů se dá přežít, když je člověk v nádherném prostředí Chorvatska.


Druhou významnou postavou je Nick. Stejně jako Maddie i jeho můžeme znát z předchozího dílu Cukrárna v Paříži. Nick je totiž bratrem Niny, kolem které se točil děj minulé knihy. Právě do Nicka a jeho "obyčejného" původu, vkládá Maddie naděje, že ji v případě problému před ostatními hosty podrží. On je ale zcela pod vlivem modelky Tary, se kterou prožívá románek. Na Nickovi se krásně ukazuje, co s člověk udělá nové prostředí plné luxusu, ale také přetvářky, falše a všemožných her.

Luxusní loď obývá ještě několik dalších lidí. Většinou jsou to přátelé modelky Tary, takže "smetánka". Někteří se k pracovní síle Maddie chovají mile a nevyužívají, jsou tu ale i tací, kteří si užívají svého vyššího postavení. Z Maddie se tak stává nejen hosteska, ale i pokojská, kuchařka a řidič člunu v jedné osobě.

V průběhu knihy a plavby je nádherně popsáno Chorvatsko. Jeho ostrovy, pláže - vyhlášené, ale i ty odříznuté a to krásnější, některé chorvatská města a tamní obvyklá jídla. Z knihy přímo dýchá atmosféra chorvatského prostředí, léta a letních dovolených. Člověk má hned chuť skočit do příjemného azurově modrého moře. Autorka tak opět dokázala, jak bravurně dokáže vše popsat a přenést na čtenáře atmosféru místa, o kterém vypráví.

Kromě kouzelné romantické linky a mezilidských vztahů na malém povrchu lodi, sledujeme ještě něco. A to vhled do povrchního života některých bohatých lidí, kteří mají neuvěřitelné sebevědomí, pocit nadřazenosti a zcela jiné životní i osobní hodnoty, než my ostatní.


Někde jsem četla názor, že je tato kniha nejslabším dílem ze sérii. S tím rozhodně nesouhlasím. Podle mě se jedné o stejně skvělý a propracovaný příběh, který může směle konkurovat předchozím dílům. Jediným rozdílem je, že tentokrát už nemáme pekárnu, cukrárnu, nebo kavárnu, ale luxusní loď. Ani tentokrát ale nepřijdeme o několik popisů jídel a jejich přípravy.

Prostě a jednoduše řečeno kniha je, jak už je autorčiným dobrým zvykem, velmi dobře, čtivě napsána. Propojuje romatickou lásku s krásnými popisy prostředí a vytváří tak příjemnou odpočinkovou knihu, která pohladí po duši.

Obálka knihy je stejně jako předchozí díly moc povedená. Dýchá z ní letní plážová atmosféra a přímo vybízí, aby čtenář po knize sáhl. Navíc spojení modré a meruňkové/pískové? barvy je velmi příjemné pro oko.




Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

16 komentářů:

  1. Jeee, tak tohle je přesně kniha, která se by se mi líbila! Tenhle žánr mám ráda. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala. Ve svém žánru rozhodně patří mezi ty povedené. :)

      Vymazat
  2. Vyzerá to ako super letné čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to naprosto perfektně. Takové dokonalé čtení na léto. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem z knihy byla nadšená a souhlasím z tebou. Rozhodně se nejedná o nejslabší díl. Na mě přímo dýchala atmosféra chorvatského prostředí a nejraději bych se tam také rozjela. I těď a to jsem ji četla někdy v květnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mnou v tomhle souhlasíš. :) Také jsem při čtení (i po něm) cítila chuť vyrazit někam k moři. :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze. Já jsem do žádné autorčiny knihy nešla, tak jsem si nechala ujít i tuto novinku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :) Co ty víš, třeba se k autorčiným knihám jednoho dne dostaneš. :)

      Vymazat
  6. Je super, že se ti líbila. Myslím, že autorka asi nemůže zklamat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Zatím žádná její kniha nezklamala. :)

      Vymazat
  7. Tuhle sérii jsem ještě ani nezačala číst, jsem to ale ostuda :/ Pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Tak teď je nejvyšší čas to napravit. :)

      Vymazat
  8. Naprosto skvělá kniha na léto :-) Mám ji doma a všem doporučuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.